- Hesten ga blaffen i om jeg var prinsesse

Märtha Louise glemmer aldri tiden da hun bestemte seg for å legge rytterkarrieren på hylla.

LANG KARRIERE: Märtha Louisze var i flere år en av Norges fremste ryttere i sprangridning. Her deltar hun i  NM-Lag sprang i Holmenkollen i 2003. Foto: NTB scanpix
LANG KARRIERE: Märtha Louisze var i flere år en av Norges fremste ryttere i sprangridning. Her deltar hun i NM-Lag sprang i Holmenkollen i 2003. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Prinsesse Märtha Louise (43) har alltid vært hesteinteressert. Nå er hun blitt ny bidragsyter i det nye norskeide og eneste internasjonale hestemagasinet på markedet, EQUILIFE.

I sitt første innlegg forteller hun åpent og direkte om sitt nære forhold til hestene, som betydde – og fortsatt betyr – svært mye for henne.

Ga seg på topp

Märtha startet å ri allerede som åtteåring på ponnien Shah, og hennes iherdige innsats og dyktige ferdigheter, gjorde at hun kom på landslaget, og konkurrerte i verdenstoppen i sprangridning.

NÆRT FORHOLD: Prinsesse Märtha Louise md hesten Lenaro i 1999. Foto: NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Prinsesse Märtha Louise md hesten Lenaro i 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

Prinsessen dro på stevner over hele verden, og var en kjent skikkelse i det internasjonale hestemiljøet. Til slutt ga hun seg mens hun var på topp. Den dype og nære kontakten hun hadde med hestene, forsvant brått, og det merket Märtha godt.

–Jeg kunne ikke være i nærheten av en stall uten å risikere å gråte, skriver Märtha i innlegget i EQUILIFE.

Märtha var selvsagt glad for at hun endelig fikk mer tid til venner og slapp å bruke tid på å dra på alle stevnene, men tapet av den nære kontakten med dyrene som plutselig forsvant, var stort.

– Dømte meg ikke

En av årsakene til at Märtha trivdes så godt på hesteryggen og i stallen, var at hun fikk være seg selv. Hestene brydde seg rett og slett ikke om hun var prinsesse av Norge og medlem av kongefamilien.

REPRESENTERTE NORGE I SVERIGE: Prinsesse Märtha Louise og hennes ektemann Ari Behn var tilstede da kong Carl Gustaf av Sverige feiret sin 75 år s dag i april. Foto: NTB scanpix
REPRESENTERTE NORGE I SVERIGE: Prinsesse Märtha Louise og hennes ektemann Ari Behn var tilstede da kong Carl Gustaf av Sverige feiret sin 75 år s dag i april. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Det beste var at hesten ikke hadde noen idé om hvem jeg var. Hesten ga blaffen i om jeg var prinsesse eller jenta i gata. Den dømte meg ikke på grunn av status eller slektstre, slik mange gjorde, den bare lystret meg.

- Den verken smisket, gjorde det lettere for meg eller var ute etter pengene mine fordi jeg var prinsesse. Ga jeg de rette kommandoene, gjorde den som jeg sa. Ga jeg feil signaler, ja så lystret den ikke. Så enkelt som
det, avslører hun i EQUILIFE.

Tynget av press

Prinsesse Märtha har ved en rekke anledninger fortalt at sjåføren hennes pleide å kjøre henne rett til stallen etter skolen. Märtha skiftet til ridetøy i bilen, og nesten før bilen stoppet, var hun på vei ut og satte kursen mot stallen.

På denne tiden var hun tynget av et forventningspress i rollen som prinsesse. Märtha følte hun ikke var god nok, og at hun ikke levde opp til forventningene som ble stilt til henne.

Derfor betydde tiden med hestene ekstra mye. I stallen og på hesteryggen kunne hun legge alle bekymringer bak seg, og bare være seg selv sammen med dyrene og stallvenninnene.

– Alle forsto hverandre.  Med ett hadde jeg kommet til en verden hvor alle forsto hverandre.

- Hestene dannet et anker for oss i stallen, skriver en åpenhjertig og ærlig prinsesse i EQUILIFE.

– Jeg skjønte raskt at hestene var like sensitive som meg. De kunne være akkurat like skremte, skeptiske, irriterende, stolte, morsomme, solide, sterke – som vi var. Endelig kunne jeg være meg selv og føle energiene uten å snakke, kommunisere på et annet plan uten ord. Gjennom tøyler, stigbøyle og sal, men også gjennom hjertet, som var det jeg manglet i den menneskelige verdenen, fortsetter hun i innlegget.

Barna arvet interessen

Hennes genuine hesteinteresse er nå gått i arv til døtrene.

ARVET INTERESSEN: Prinsesse Martha Louises døtre har arvet hennes interesse for hester. Her er hun sammen med sn datter Maud Angelica i 2015. Foto: NTB scanpix
ARVET INTERESSEN: Prinsesse Martha Louises døtre har arvet hennes interesse for hester. Her er hun sammen med sn datter Maud Angelica i 2015. Foto: NTB scanpix Vis mer

I Lommedalen i Bærum bor familien på fem i nærheten av både naturen og stall.

Bare et lite steinkast fra den flotte eiendommen til Märtha og Ari Behn (43), er det anlagt en ridebane. Her trives barna Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (7) som plommen i egget. Men det er ikke bare barna som trives – også Märtha har i voksent liv «funnet tilbake» til hestene takket være døtrenes interesse.

– I dag er jeg heldigvis tilbake i sporten. Ikke som rytter, men som ponni-mamma, sier hun i EQUILIFE.

Har kjøpt ponni

I innlegget forteller Märtha også at familien har kjøpt en 20 år gammel ponni ved navn Wendy.

Hesten er rolig, trygg og perfekt for jenter å ri på. Årsaken til navnet er at den en gang i tiden ble vunnet gjennom hestemagasinet ved samme navn.

Märtha avslører til slutt at det ikke bare er barna – men hun selv som spør om de ikke kan være litt lenger i stallen…

LES OGSÅ: Derfor ser Mette-Marit på «Skam» med barna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer