Hertugparet av Sussex:

Hertugtittelen vil kun gå videre hvis Meghan og Harry får en sønn

Fremtidige døtre vil ikke arve den kongelige tittelen.

KONGELIG TITTEL: Meghan og Harrys fremtidige barn vil ikke arve den samme tittelen dersom de er av ulikt kjønn. Den kongelige tittelen går kun i arv hvis de får en sønn, ikke en datter. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix
KONGELIG TITTEL: Meghan og Harrys fremtidige barn vil ikke arve den samme tittelen dersom de er av ulikt kjønn. Den kongelige tittelen går kun i arv hvis de får en sønn, ikke en datter. Foto: REUTERS / Damir Sagolj / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da prins Harry (33) og Meghan Markle (36) giftet seg 19. mai, ga dronning Elizabeth (92) dem tittelen som hertugen og hertuginnen av Sussex.

Hvis paret en gang i fremtiden velger å få barn, vil kun en sønn kunne arve hertugdømmet og hertugtittelen. En eventuell datter vil få tittelen som «lady».

Det melder Independent.

NYE TITLER: Meghan og Harry fikk tittelen som hertug og hertuginne av Sussex i bryllupsgave av dronning Elizabth. Her er duoen avbildet i anledning feiringen av dronningens 92-årsdag i Royal Albert Hall i London. Foto: NTB Scanpix
NYE TITLER: Meghan og Harry fikk tittelen som hertug og hertuginne av Sussex i bryllupsgave av dronning Elizabth. Her er duoen avbildet i anledning feiringen av dronningens 92-årsdag i Royal Albert Hall i London. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Med andre ord vil det nygifte parets nåværende tittel som hertug og hertuginne av Sussex, dø ut dersom duoen kun får døtre.

Det faktum at fremtidige døtre ikke vil arve en kongelig tittel, er antakelig noe den tidligere skuespilleren vil kunne reagere på, da hun er en stolt feminist som ofte har snakket om kvinners rettigheter.

På den internasjonale kvinnedagen i 2015 snakket Meghan om det å være kvinne i dagens samfunn, og et av sitatene fra denne dagen er uthevet på Meghans profilside på det britiske kongehusets nettsider:

- Jeg er stolt over å være kvinne og feminist.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er ikke i tvil om at Meghan vil synes at ovennevnte problemstilling og forskjellsbehandling er ukomfortabel.

- Jeg tenker at Meghan med sine sterke feministiske prinsipper garantert er ukomfortabel med at eventuelle døtre ikke har samme rettigheter som eventuelle sønner. Hun har blant annet jobbet tett med FNs organ for likestilling og styrking av kvinners rettigheter i flere år, og som 11-åring skrev hun brev til den gang presidentfrue Hillary Clinton for å protestere mot at reklamen for et oppvaskmiddel hevdet at «mødre over hele USA kjemper mot skitne gryter». Det ble endret til: «folk over hele USA».

Saken fortsetter under videoen.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vagle påpeker at dette er noe hertuginnen har vært lidenskapelig opptatt av helt siden hun var barn, og at hun tror Meghan vil stå opp for seg selv og fremtidige døtre når den tid kommer.

- Så allerede i ung alder vant hun fram med sine meninger. Dette er prinsipper jeg ikke tror Meghan er villig til å overse, og jeg håper og tror hun kan være med på å modernisere det britiske monarkiet i så måte, sier hun og legger til:

- Hun har jo allerede vist at hun tør å gå sine egne veier, som for eksempel da hun uttrykte støtte til Metoo-kampanjen og i valg av pastor i vielsen. Uthevelsen av sitatet på kongehusets hjemmesider sier i grunn sitt om hva hun tenker om forskjellsbehandling basert på kjønn!

Lovendringer

Nå skal det sies at disse lovene ikke er hugget i sten. Dronning Elizabeth kan, hvis hun vil, gå inn og endre dette - noe hun har gjort en gang tidligere.

De kongelige lovene om arverekken ble endret til å være kjønnsnøytrale i 2013, noe som førte til at hertuginne Kate og prins Williams datter Charlotte (3) ble den første kvinnen i kongefamilien til å beholde sin plass i arverekken da hun ble født i 2015.

PRINSESSE: Charlotte er historisk ettersom hun har fått beholde sin plass i arverekken, til tross for at hun er jente. Selv etter at Kate og William fikk sønn nummer to, følger Charlotte broren George i arverekken. Her er de to avbildet hånd i hånd med pappa William. Foto: NTB Scanpix
PRINSESSE: Charlotte er historisk ettersom hun har fått beholde sin plass i arverekken, til tross for at hun er jente. Selv etter at Kate og William fikk sønn nummer to, følger Charlotte broren George i arverekken. Her er de to avbildet hånd i hånd med pappa William. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Allikevel er det ikke helt likt mellom gutter og jenter i dette tilfellet heller, da Charlottes storebror George (4) ble født med en prinsetittel, mens Charlotte fikk sin prinsessetittel først da dronning Elizabeth ga den til henne.

Ikke prinsesse

I likhet med sin svigersøster, fikk Meghan kun hertuginnetittel da hun giftet seg med den britiske prinsen, ikke prinsessetittel. På grunn av gamle regler, er hun nemlig bare prinsesse når hun står ved Harrys side.

Ifølge BBC bunner det hele stort sett i at hun ikke har «blått blod». Det kommer av gammel britisk protokoll. Da Harrys storebror giftet seg med Catherine Middleton i 2011, gjaldt samme sett med regler. Hun ble Hennes Kongelige Høyhet, prinsesse William av Wales, men ikke offisielt prinsesse.

Når prins Charles tar over tronen, vil William få tittelen prins av Wales. Hun vil da bli prinsesse av Wales, men ikke «prinsesse Catherine».

Se forklaringen bak prinsesseproblemet i videoen under:

PRINSESSE?: Her får du forklaringen. Video: CNN / Emilie Rydning / Malene Storrusten Vis mer Vis mer

Harry er sjettemann i arverekken, og vil derfor trolig aldri sitte i sjefsstolen. Hertuginne er derfor knapt den eneste tittelen Markle kan ønske seg.

Når ektemannen hennes står ved hennes side, kan hun omtales som prinsesse Henry. Er hun derimot ute på oppdrag alene, er hun «bare» hertuginne Meghan av Sussex.

36-åringen har likevel gått fra å være en alminnelig kvinne til å bli hertuginne av Sussex, som jo er en bragd i seg selv.

Saken fortsetter under bildet.

HERTUGINNE: Meghan vil omtales som hertuginne Meghan av Sussex når hun fremover deltar på oppdrag alene. Hvis Harry er med, kan hun omtales som prinsesse Henry. Foto: NTB Scanpix
HERTUGINNE: Meghan vil omtales som hertuginne Meghan av Sussex når hun fremover deltar på oppdrag alene. Hvis Harry er med, kan hun omtales som prinsesse Henry. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diana var for øvrig heller ingen prinsesse, selv om mediene ofte omtalte henne som det. Hun var prinsesse av Wales, men hadde ikke tittelen foran i navnet sitt.

Kongelig bryllup

Selv om Meghan ikke er en prinsesse på papiret, var bryllupsdagen 29. mai så absolutt en prinsesse verdig.

Paret ble viet i St. Georges kapell på Windsor slott like utenfor London, og det var en tydelig rørt prins Harry tok imot sin brud ved alteret.

Saken fortsetter nedenfor.

ENDELIG GIFT: Det var et svært fornøyd brudepar som kysset på trappen utenfor kapellet etter å ha blitt erklært mann og kone. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG GIFT: Det var et svært fornøyd brudepar som kysset på trappen utenfor kapellet etter å ha blitt erklært mann og kone. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagen før bryllupet ble det kjent at det var Harrys far, prins Charles (69), som fikk oppdraget om å lede Markle opp kirkegulvet. Dette etter at brudens egen far ble nødt til å trekke seg fra bryllupet.

- Harry virket veldig nervøs da han sto og ventet på sin brud, men var tydelig mer avslappet og komfortabel når han fikk Meghan ved sin side. Det viser hvor trygge de er sammen. Paret så virkelig ut til å nyte øyeblikkene og hverandre, sa Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, om prinsebryllupet.

LES ALT OM BRYLLUPET HER!

Da Meghan var fremme ved alteret, kunne man så vidt se at prins Harry hvisket noen få ord til henne.

«Du ser fantastisk ut», sa han til vakre Meghan, ifølge News.com.au.

LES OGSÅ: Nå blir de foreldre igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer