Prins Philip:

Hertugen av Edinburgh er innlagt på sykehus

Ble lagt inn på sykehus i går.

INNLAGT: Onsdag ble hertugen av Edinburg innlagt på sykehus. Foto: NTB Scanpix
INNLAGT: Onsdag ble hertugen av Edinburg innlagt på sykehus. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hertugen av Edinburgh, prins Philip (96), har blitt lagt inn på sykehus for behandling av en infeksjon.

Det melder Sky News.

- Hertugen av Edinburgh ble lagt inn på King Edward VII-sykehuset i London tirsdag, som et forebyggende tiltak mot en infeksjon. Infeksjonen skal skyldes en tidligere sykdom, sier en talsmann for Buckingham palace til nyhetsnettstedet.

Ifølge nyhetsnettstedet skal hertugen ha hatt noen medisinske problemer gjennom årene, men syntes å være i god helse på tirsdag under den årlige begivenheten på Ascot travbane i England.

Planen var å returnerne til travbanen i dag for å følge dronningen til statens åpning av parlamentet - en oppgave prins Charles nå tar over.

ORDSPILL: Prins Philip, hertugen av Edinburgh, trekker seg fra sine kongelige plikter for godt. Guest (no name given): "I am sorry to hear that you are standing down"; Prince Philip: "Well, I can't stand up much longer." Vis mer

Trekker seg fra sine kongelige plikter

Tidligere denne måneden ble det kjent at hertugen, som feiret sin 96-årsdag den 10 juni, trekker seg fra sine kongelige plikter for godt.

96-åringen, som har stått ved dronningens side siden hennes tiltredelse i 1953, skal fullføre alt han har planlagt ut august, opplyste kongehuset den gangen - da de innkalte til et hastemøte som skapte store spekulasjoner.

TRER AV: Prins Philip ble pensjonist i en alder av 95 år. Foto: John Stillwell / Afp / NTB Scanpix
TRER AV: Prins Philip ble pensjonist i en alder av 95 år. Foto: John Stillwell / Afp / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke rart at han ønsker mer ro. Selv om han fremstår som frisk og rask, har han hatt en del helseproblemer de siste åra. Blant annet var han syk under deler av feiringen av dronning Elizabeths 60 år på tronen, og ved julehøytiden var både han og dronning Elizabeth syke, fortalte kongehusekspert Caroline Vagle til Dagbladet den gangen.

Innlagt på psykiatrisk klinikk

At prinsen har satt sine spor - både på godt og vondt - i løpet av årene, er ingen hemmelighet. Tidvis har hertugen blitt ansett som en kontroversiell representant for det britiske kongehuset, spesielt hva angår hans mange oppsiktsvekkende uttalelser.

På tross av at prinsen tilsynelatende ikke har noen vansker med å sparke fra seg med sleivkjeftede uttalelser, har han alltid holdt relativt tett om privatlivet og oppveksten.

Philip ble født 10. juni 1921 på den greske øya Korfu, som en av fem søsken. Hans foreldre var Andreas av Hellas og Danmark og Alice av Battenberg, og familien måtte reise i eksil like etter at Philip ble født.

Familien flyktet fra Hellas etter den gresk-tyrkiske krigen i 1922, og den unge prinsen av Hellas og Danmark ble sendt for å bo med slektninger rundt om i Europa.

MISTET SØSTEREN: Philip har sjeldent snakket om sin fortid. Foto: NTB Scanpix
MISTET SØSTEREN: Philip har sjeldent snakket om sin fortid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette ble starten på en turbulent oppvekst, hvor det senere kom fram at Philips mor var blitt psykisk syk. Ifølge Telegraph ble mora diagnostisert som schizofren, og deretter innlagt på en psykiatrisk klinikk.

Hans far var heller ikke mye til stede for å ta seg av barna, og døde tidlig.

- Familien ble splittet. Min mor var syk, mine søstre hadde giftet seg, og min far var i Sør-Frankrike. Jeg måtte bare gå videre med livet, slik en jo må, fortalte Philip til avisa i 2011.

Han ble tidlig tatt hånd om av andre slektninger.

Måtte gi avkall

Det var like før 2. verdenskrig brøt ut at 95-åringen traff dronning Elizabeth. De giftet seg i 1947. Han var medlem av både den danske og greske kongefamilien før han traff kona, men måtte gi avkall på titler som prins av Hellas og Danmark da de giftet seg.

Prinsegemalen har tidligere erkjent at han hadde vansker for å finne sin plass den påfølgende tida etter at Elizabeth brått ble kronet som dronning.

Saken fortsetter under bildet.

GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Scanpix
GIFT I 70 ÅR: Dronning Elizabeth og prins Philip ga hverandre sitt ja 20. november 1947. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var ingen presedens. Hvis jeg spurte noen: «Hva forventer du at jeg skal gjøre?», så møtte jeg bare tomme blikk. De hadde ingen anelse, ingen visste hva vi skulle gjøre, fortalte Philip til BBC i 2011.

Titlene var imidlertid ikke det eneste Philip måtte gi avkall på. Da Elizabeth ble kronet som dronning, jobbet han som marineoffiser og hadde en lovende karriere. Plutselig måtte han legge det hele på hylla og begynne å vandre to skritt bak sin kone.

Selv om Philip ikke formelt ble gjort til prins av Storbritannia, bestemte dronningen i 1957 at han likevel bærer tittel som britisk prins.

LES OGSÅ: - Betalte millioner for å føde som prinsesse Diana

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer