Her tenner Ingrid Alexandra OL-ilden - 22 år etter sin far

Prinsessen hadde alles øyne rettet mot seg, da ungdoms-OL ble åpnet på Lillehammer.

STORT ØYEBLIKK: Fredag kveld tente Ingrid Alexandra OL-ilden under åpningsseremonien i Lysgårdsbakkene til Ungdoms-OL på Lillehammer.
 Foto: NTB scanpix
STORT ØYEBLIKK: Fredag kveld tente Ingrid Alexandra OL-ilden under åpningsseremonien i Lysgårdsbakkene til Ungdoms-OL på Lillehammer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Fredag gikk åpningsseremonien for Ungdoms-OL på Lillehammer av stabelen, og det var ingen ringere enn prinsesse Ingrid Alexandra som fikk det ærefulle oppdraget med å tenne OL-ilden!

Den 12 år gamle prinsessen så ut til å ta oppgaven på strak arm, og det var stolte besteforeldre og foreldre som bivånet hennes første  internasjonale offisielle oppdrag.

Åpningsseremonien i Lysegårdsbakkene på Lillehammer finner sted på nøyaktig samme sted 22 år etter at OL-ilden siste ble tent sist gang i Norge. Den gang var det prinsessens far kronprins Haakon som tente ilden.

Saken fortsetter under bildene.

TENTE ILDEN: Her har vår flotte prinsesse akkurat gjennomført oppdraget med glans. Foto: NTB scanpix
TENTE ILDEN: Her har vår flotte prinsesse akkurat gjennomført oppdraget med glans. Foto: NTB scanpix Vis mer

TENTE OL-ILDEN I 1994: Kronprins Haakon fikk det ærefulle oppdraget med å tenne OL-ilden på Lillehammer i 1994. Foto: NTB scanpix
TENTE OL-ILDEN I 1994: Kronprins Haakon fikk det ærefulle oppdraget med å tenne OL-ilden på Lillehammer i 1994. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv er  Haakon er med i hovedkomiteen til ungdomslekene, og har kanskje hatt en finger med i spillet når det kommer til datterens delatgelse.

Det var imidlertid ikke selvsagt at hun skulle gå i sin fars fotspor 20 år etter. I et eksklusivt intervju med lokalavisen GD forteller Haakon at prinsessen selv fikk ta den endelige avgjørelsen:

– Først tenkte jeg at det er hyggelig og gøy at hun skal tenne den samme ilden som jeg tente i 1994. Men som alltid kommer den andre tanken når Ingrid blir spurt om noe, at vi må beskytte og passe på henne.

- Hun er et barn som først og fremst skal gå på skolen. Vi la det fram for henne, og dette var noe hun hadde lyst til, sier kronprinsen til GD.

Første internasjonale oppdrag

Å tenne OL-ilden er riktig nok prinsessens første internasjonale oppdrag, men hun har tross sine unge alder hadde en rekke nasjonale kongelige oppdrag. Helt siden hun var lita jente, har foreldrene og besteforeldrene forberedt henne på rollen som en gang venter henne nettopp ved å ta henne med på offisielle oppdrag.

PÅ JOBB: Prinsessen døpte redningsskøyta Elias, og bestefar Harald var stolt tilskuer.  Foto: Andreas Fadum
PÅ JOBB: Prinsessen døpte redningsskøyta Elias, og bestefar Harald var stolt tilskuer. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Men først i fjor hadde hun sitt aller første representasjonsoppdrag alene. Bestefar Harald var bare med som moralsk støtte da hun døpte redningsskøyta «Elias».

Prinsessen viser tross sin unge alder en imponerende tålmodighet når hun er ute på offisielle oppdrag, og får de beste skussmål fra sine besteforeldre:

– Hun er jo vitebegjærlig. Absolutt. Og nysgjerrig på nye ting! fortalte et stolt kongepar om barnebarnet i NRKs program «Året med kongefamilien» i fjor.

Les også: Victoria viste fram babymagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer