<strong>DELTE UT MEDALJE:</strong> Her deler kong Carl Gustaf ut en medalje til Saudi-Arabias kong Abdullah. Det kaper reaksjoner. Foto: Ap
DELTE UT MEDALJE: Her deler kong Carl Gustaf ut en medalje til Saudi-Arabias kong Abdullah. Det kaper reaksjoner. Foto: Ap Vis mer

Her tabber Kungen seg ut igjen

- Alt tyder på at Carl Gustaf har tabbet seg ut igjen.

Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Et bilde av at svenskekongen Carl Gustaf deler ut en medalje til Saudi-Arabias kong Abdullah (87), får det svenske folk til å rase.

Kongen hyllet fredag kong Abdullah under et besøk i Riyadh. Saudi-Arabia er et av verdens hardeste diktaturer, og beskrives av Amnesty International som et land der kvinner utsettes for omfattende diskriminering.

I tillegg er ytringsfriheten i landet svært lav, og fanger tortureres i fengslene. Det er heller ikke lov for kvinner å kjøre bil. Shaima Jastaniah trosset nylig forbudet, og ble dømt til ti piskeslag. Straffen ble imidlertid droppet, etter press fra andre land.

Likevel ser ikke pressesjef Anders Jörle i Utenriksdepartementet problemet.

- Vi har diplomatiske forbindelser med Saudi-Arabia. Jeg ser ikke hva problemet skal være her, sier han til Expressen.se.

Carl Gustaf var tilstede i landet i Midtøsten som hedersordfører for World Scout Foundation for å dele ut utmerkelsen «The Bronze Wolf» (Bronseulven). «The Bronze Wolf» gis til personer som har stått for ekstraordinære tjenester for speiderorganisasjonen.

Også Bertil Ternert, informasjonssjef for det svenske hoff, forsvarer kong Carl Gustaf.

- Kongen ville aldri ha noen form for forbindelse med et land som ikke er godkjent av den svenske regjeringen. Kongen kan ikke bestemme noe basert på egne holdninger. Han går alltid i takt med regjeringen, sier han til Expressen.

Men det svenske folk reagerer.

«I dag treffer regjeringen kongen på slottet der det holdes informasjonsråd. Det kan komme til å bli en anstrengt tilstelning. Uten å vite hvorfor kongen deler ut fortjenestemedaljen til den sterkt kritiserte Saudi-Arabiske monarken, tyder alt på at han nok en gang har tabbet seg ut», skriver Lena Mellin i en kommentar i Aftonbladet.

Nå sammenlignes episoden i Saudi-Arabia med kongens generaltabbe i Brunei i 2004. Etter statsbesøket i 2004 ble det full krise i det svenske monarki, etter at Carl Gustaf kom med følgende uttalelse om sultanen, som styrer landet med jernhånd:

- Hver søndag etter besøket i moskeen, har han en åpen audiens der hvem som helst får komme og fremøre sine ønskemål, og også komme med klager. Så jeg opplever det som et mer åpent land enn noe annet land man kan tenke seg.

Etter tabbeutsagnet falt monarkiets popularitet til sitt nest laveste noensinne, bare slått av tiden etter at boken «Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken» i fjor ble sluppet.

I boken ble det blant annet hevdet at kongen hadde vært på strippeklubb, og at hans venn Anders Lettström skal ha forsøkt å kjøpe avslørende Carl Gustaf-bilder av mafiaen. Påstandene fikk eksperter til å mene at kongen burde abdisere.

Og senest for to uker siden haglet nye skandalepåstander mot kongen. Påstandene gikk ut på at ansatte i Utenriksdepartementet tidligere skaffet prostituerte til kongen, noe det svenske hoffet nektet å kommentere.

«Nå kan det bli enda verre», skriver svenske Aftonbladet.


Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Alvorlig konge etter nye sjokkpåstander

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer