Juan Carlos:

Her skjuler eks-kongen seg

Juan Carlos bor angivelig som en konge på et luksushotell i Abu Dhabi.

I EKSIL: Spanias tidligere konge, Juan Carlos (82), gikk tidligere denne måneden i eksil. Etter sigende befinner han seg nå i Abu Dhabi. Kona Sofia (ytterst t.h.) har imidlertid blitt værende i Spania. Her sammen med sønnen kong Felipe og dronning Letizia i 2019. Foto: NTB Scanpix
I EKSIL: Spanias tidligere konge, Juan Carlos (82), gikk tidligere denne måneden i eksil. Etter sigende befinner han seg nå i Abu Dhabi. Kona Sofia (ytterst t.h.) har imidlertid blitt værende i Spania. Her sammen med sønnen kong Felipe og dronning Letizia i 2019. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den siste tiden har det stormet rundt Spanias tidligere konge, Juan Carlos (82). I juni ble det åpnet etterforskning mot eks-kongen for hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina.

Etterforskningen involverer også en hemmelig bankkonto i Sveits.

Tidligere i august overrasket 82-åringen stort da det ble kjent at han har flyttet fra landet han var regjerende monark i fra 1975 og frem til han abdiserte til fordel for sønnen kong Felipe (52) i 2014.

Det spanske kongehuset opplyste ikke om hvor Juan Carlos hadde flyttet - noe som har bidratt til heftige spekulasjoner i den internasjonale pressen om hvor eks-kongen nå kan befinne seg.

Den britiske avisen The Independent hevder å sitte på informasjon om at Spanias tidligere konge har tatt inn på luksushotellet Emirates Palace Hotel i Abu Dhabi i Midtøsten.

ABU DHABI: Spanias tidligere konge, Juan Carlos, oppholder seg etter sigende på dette hotellet i Abu Dhabi. Foto: NTB Scanpix
ABU DHABI: Spanias tidligere konge, Juan Carlos, oppholder seg etter sigende på dette hotellet i Abu Dhabi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

The Independent siterer igjen den spanske avisen ABC, som skriver at Juan Carlos skal ha fløyet med privatfly til byen Vigo i følge med fire livvakter, før han så ble fraktet i helikopter til det nevnte luksushotellet.

Overdådig

Det spanske kongehuset har som nevnt ikke sagt noe om hvor 82-åringen har gått i eksil, men nå later mye til at eks-kongen har reist til Midtøsten. Nyhetsbyrået Reuters har prøvd å komme i kontakt med myndighetene i Abu Dhabi for å finne ut om Juan Carlos befinner seg i landet, uten å få svar, skriver The Independent.

INNVENDIG: Hotellet oser av luksus, og kan blant annet skilte med hele 14 restauranter. Foto: NTB Scanpix
INNVENDIG: Hotellet oser av luksus, og kan blant annet skilte med hele 14 restauranter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere denne måneden har flere spurt seg om eks-kongen kan ha reist til Portugal eller Den dominikanske republikk.

LUKSUS: Marmor, gull og sølv er elementer som går igjen på de nesten 400 rommene på Emirates Palace hotel i Abu Dhabi. Foto: NTB Scanpix
LUKSUS: Marmor, gull og sølv er elementer som går igjen på de nesten 400 rommene på Emirates Palace hotel i Abu Dhabi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvis valget har havnet på det statseide hotellet Emirates Palace Hotel i Abu Dhabi, lider 82-åringen i hvert fall ingen nød. Det luksuriøse hotellet har selvsagt fem stjerner, gigantiske bassenger, privat strand og alt annet en tidligere konge måtte ønske seg.

PRIVAT STRAND: Hotellet har naturligvis egen strand. Foto: NTB Scanpix
PRIVAT STRAND: Hotellet har naturligvis egen strand. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hotellet har hele 14 restauranter, så kongen skal nok ikke gå rundt sulten mens han er i eksil. En rekke prominente gjester har besøkt hotellet opp gjennom årene, deriblant prins Philip (99) av Storbritannia og Hillary Clinton (72) da hun var utenriksminister i 2011.

Luksushotellet skal også ha vært blant verdens dyreste å bygge noensinne da det sto ferdig i november 2005.

Varslet flytting

Det var tidligere denne måneden det ble kjent at Juan Carlos hadde forlatt hjemlandet. I et brev til sønnen, nåværende kong Felipe, skrev 82-åringen at han reiste for at sønnen fortsatt skulle kunne ha troverdighet blant folket.

«Dette er en avgjørelse jeg tar med dype følelser, men også i fullt alvor», sto det i brevet, ifølge BBC.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Det er ikke mangel på grunner til at den tidligere kongen nå har reist. I juni ble det åpnet en etterforskning mot 82-åringen, der hans rolle i en spansk kontrakt med Saudi-Arabia om byggingen av en jernbane mellom Mekka og Medina skulle granskes. Som regjerende monark var det umulig å dra ham inn i etterforskningen, men den tid er nå altså forbi.

Etterforskningen involverer også en hemmelig bankkonto i Sveits, som eks-kongen skal ha opprettet i 2008 - da han satt på tronen. Kontoen er tilknyttet et fond med 800 millioner kroner, som skal ha vært en «donasjon» fra «kongen av Saudi-Arabia».

Nå etterforskes han i begge land for det som kan være en korrupsjonssak. Mange har ment at det er grunnen til at eks-kongen nå har rømt landet, men det avviste Spanias visestatsminister Carmen Calvo tidligere denne måneden.

- Han flykter ikke fra noe, for han er ikke implisert i noen kriminalsak, sa Calvo, og la til at eks-kongen ikke etterforskes av politiet.

En av Juan Carlos' tidligere elskerinner, den tyske forretningskvinnen Corinna Larsen, har tidligere hevdet at 82-åringen skal ha fått penger under bordet fra Saudi-Arabia for den nevnte togutbyggingen i landet - ved å bruke hennes konto.

- Konsekvenser på lang sikt

Marcus Buck, Spania-ekspert ved UiT, fortalte til Dagbladet nylig at skandalen rundt Juan Carlos kan ha konsekvenser for det spanske kongehuset på lang sikt.

- I Spania er det for tiden en koalisjonsregjering, der den ene siden er monarkister og de andre er motstandere. Derfor er dette også en stor politisk sak. Det er ingen som mener at kong Felipe gjør en dårlig jobb, men de har forskjellige oppfatninger av farens siste trekk, sa han, og la til:

REALITYSKANDALE: Ekteparet Milojko «Mikan» Bozic og Milijana Bozic giftet seg i september. Nå skal mannen ønske skilsmisse, etter at kona var utro mot ham på direktesendt tv - med en 60-åring. Reporter: Ørjan Ryland Vis mer

- De konservative mediene mener dette er smart av ham, slik at han får distansert seg fra sønnen i enda større grad, mens venstresiden mener at monarkiet bør falle. Jeg tror likevel ikke at det er noen sjanse for at det dukker opp en folkeavstemning om akkurat dette med det første.

Buck forklarte at man ser en tydelig endring i hvordan spanjoler forholder seg til kongehuset basert på alder. De som er over 40 husker da Juan Carlos sto opp mot kuppmaktene i sin tid, mens de som er yngre sitter igjen med minner av elskerinner, elefantjakt og pengekofferter.

LES OGSÅ: - Spanjolene i sjokk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer