Hertuginne Meghan og prins Harry:

- Her ser vi nok en modernisering av kongehuset

Hertugparet valgte et overraskende navn til sin nyfødte sønn.

INTRODUSERT FOR OLDEMOR: Navneannonseringen ble delt sammen med dette bildet, der dronning Elizabeth får hilse på sitt nye oldebarn for første gang. Foto: NTB Scanpix
INTRODUSERT FOR OLDEMOR: Navneannonseringen ble delt sammen med dette bildet, der dronning Elizabeth får hilse på sitt nye oldebarn for første gang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig mandag morgen ble hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) foreldre for første gang, og onsdag fikk endelig verden se den lille gutten for første gang.

Seinere samme dag annonserte hertugparet også hva sønnen skal hete, da de i et innlegg på Instagram skrev at gutten har fått navnet Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

På Meghan og Harrys Instagram-profil er bildet delt i sort/hvitt, mens den britiske kongefamilien på sin profil har delt det samme bildet, men i farger. Bildet viser det første møtet mellom dronning Elizabeth (93) og prins Philip (97) og deres åttende oldebarn. Meghans mor, Doria Ragland (62) var også til stede.

Overraskende navnevalg

I dagene etter fødselen ble det spekulert heftig på hva hertugparet ville kalle sønnen sin. Navnene Arthur, Alexander, Philip og James har vært blant de heteste forslagene, men hertugparet valgte altså ingen av disse alternativene.

Også navnet Spencer var ifølge nyhetsbyrået AP med i miksen, da dette navnet ville vært en hyggelig gest rettet mot prins Harrys avdøde mor, prinsesse Diana, hvis pikenavn var Diana Spencer.

At paret valgte et annerledes navn, er ikke Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, overrasket over.

- Her overrasket de på navnefronten også. Dette er et par som liker å gjøre ting på sin måte. De har sannsynligvis valgt ut fra hjertene sine, og kalt barnet det de selv ønsker at det skal hete, uten å henge seg opp i gamle tradisjoner, sier kongehuseksperten til Se og hør.

- Som oftest har kongelige mange navn, og man kan fort linke dem til eldre slektninger. I dette tilfellet traff ingenting meg umiddelbart, legger hun til.

Saken fortsetter nedenfor.

ARCHIE: Mange ble nok overrasket da hertugparet avslørte sønnens navn onsdag. Foto: NTB Scanpix
ARCHIE: Mange ble nok overrasket da hertugparet avslørte sønnens navn onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Navnet er imidlertid svært populært i Storbritannia, og ifølge Evening Standard, er Archie på lista over de 20 mest populære guttenavnene i landet.

Ifølge The Sun har også navnet en slags binding til det britiske kongehuset, da den lille guttens fetter, prins George (5), sitt kallenavn skal være nettopp «Archie».

Saken fortsetter nedenfor.

STOLTE: Det var to tydelig stolte foreldre som viste fram babyen sin til pressen for første gang. Hertuginne Meghan Markle og prins Harry fødte en sønn tirsdag 7. mai. Video: AP DV Vis mer

Modernisering

Vagle tror navnevalget kan ha med en modernisering av det britiske kongehuset å gjøre. Hun forteller at Archie kan være en moderne variant av det gamle, populære navnet Arthur, som det jo var spekulert i om barnet skulle hete.

- Archie er et populært kallenavn for Arthur. I moderne tid er også Archie et populært navn i Storbritannia. Her ser vi nok en modernisering av kongehuset, ved at de kongelige velger navn ut fra den tiden de lever i, forteller Caroline Vagle.

Mountbatten-Windsor ble ifølge The Guardian satt sammen i 1960, da dronning Elizabeth bestemte at etterkommere av henne som ikke blir omtalt som «Deres Kongelige Høyhet» kan bruke det. Verken prins Harry, prins William eller Williams tre barn bruker etternavnet.

Navnet Harrison, som er av britisk opphav, er svært passende. Det betyr nemlig «sønn av Harry».

Saken fortsetter nedenfor.

STOLTE: Meghan og Harry viste stolt fram sønnen onsdag. Foto: NTB Scanpix
STOLTE: Meghan og Harry viste stolt fram sønnen onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sussex-etternavn

Til tross for at lille Archie har fått etternavnet Mountbatten-Windsor, er trolig ikke dette et navn han kommer til å bruke i hverdagslige sammenhenger. Ifølge Harpers Bazaar er det nemlig vanlig at de kongelige barna går under foreldrenes tittel, blant annet på skolen.

Den lille guttens far, prins Harry, gikk under navnet Harry Wales da han tjenestegjorde i militæret, i og med at faren hans er prins Charles av Wales.

Prins Williams (36) tre barn - George (5), Charlotte (4) og Louis (1) - går ifølge nettsiden under etternavnet Cambridge på skolen, da William og Kate (37) er hertugen og hertuginnen av Cambridge.

Harry og Meghan går under titlene hertug og hertuginne av Sussex, og derfor er det stor sannsynlighet for at deres nyfødte sønn vil gå under etternavnet Sussex.

Saken fortsetter nedenfor.

FØDSEL: Mandag 6. mai kom endelig babyen til Prins Harry og Hertuginne Meghan av Sussex til verden. Video: NTB Scanpix Vis mer

- En smakssak

Siden navnet ble annonsert, har det kommet blandede reaksjoner på valget. Caroline Vagle mener de eventuelt negative reaksjonene vil gå over raskt.

- Navn er en smakssak. Jeg er helt sikker på at noen kommer til å like det, og at noen kommer til å synes det er grusomt. I Storbritannia er man ganske konservative, og paret har tidligere fått mye negativ oppmerksomhet fordi de har vært noe utradisjonelle i måten de har gjort ting på, forteller hun.

Kongehuseksperten påpeker at uvanlige navn er blitt valgt også her til lands.

- Men eventuell kritikk går nok over etter kort tid. De fleste ble overrasket da prinsesse Märtha Louise valgte å kalle barna sine for Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Talleulah, som alle var noe utradisjonelle navn. Kronprinsesse Victoria av Sverige valgte å kalle sin førstefødte datter for Estelle, som også vakte oppmerksomhet med det første.

LES OGSÅ: - Kritikken må være rettet mot Mary

GRATULASJON: Da vi møtte Kronprinsparet på t-banen i Oslo, minnet vi dem på en liten ting de kanskje skulle ha gjort. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer