Prinsesse Mako:

Her har hun mistet prinsessetittelen

Prinsesse Mako har endelig fått sin Kei Komuro.

ENDELIG GIFT: Prinsesse Mako og Kei Komuro er endelig gift, etter at bryllupet flere ganger har vært utsatt som følge av sterk misnøye. Foto: Nicolas Datiche / AP / NTB
ENDELIG GIFT: Prinsesse Mako og Kei Komuro er endelig gift, etter at bryllupet flere ganger har vært utsatt som følge av sterk misnøye. Foto: Nicolas Datiche / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den japanske prinsesse Mako (29) i 2017 avslørte at hun skulle gifte seg med en mann ved navn Kei Komuro, ble det full furore i det urgamle keiserdømmet. Paret møttes da hun studerte i utlandet, og prinsessens valg av en «vanlig» mann skapte stor misnøye.

Som følge av japansk lov og kongelig protokoll måtte nemlig prinsessen gi fra seg sin keiserlige status og forlate familien så fort hun giftet seg.

Og nå er paret endelig gift, ifølge BBC.

BRYLLUPET: Petter Pilgaard fridde til Vendela Kirsebom i 2019, men har måtte utsette bryllupet pga av pandemien, men nå ser det ut til at de endelig kan gifte seg. Reporter: Anniken Aronsen Video: Steffen Pettersen/Rød Løper/TV 2 Vis mer

Beklaget seg

Keiserdømmet i Japan er allerede truet, da flere og flere familiemedlemmer forlater familien. I 2019 valgte også Japans daværende keiser Akihito (87) å abdisere - som den første keiseren på 200 år.

Det stopper imidlertid ikke prinsesse Mako, som hadde store planer om å gjennomføre bryllupet.

GIFTET SEG: Prinsesse Mako har endelig giftet seg. Her har paret nettopp signert ekteskapspapirene. Foto: AFP / Japan OUT / NTB
GIFTET SEG: Prinsesse Mako har endelig giftet seg. Her har paret nettopp signert ekteskapspapirene. Foto: AFP / Japan OUT / NTB Vis mer

Prinsesse Mako er det første kvinnelige medlemmet av familien som har avslått både kongelige ritualer og en engangsbetaling for kvinnelige kongelige ved deres avgang fra familien.

Under en pressekonferanse tirsdag beklaget prinsessen seg overfor folket.

- Jeg er veldig lei meg for ulempene det har medført og jeg er takknemlig for de som har fortsatt å støtte meg. For meg er Kei uerstattelig - ekteskap var et nødvendig valg for oss.

BLE SOM LOVET: Niklas Baarli og Benjamin Silseth forteller om hvordan brylluppet og bryllupsnatta foregikk. Video: Steffen Pettersen. Reporter: Sofie Losen. Vis mer

- Jeg elsker Mako

Det nå nygifte paret skal etter planen flytte til USA, der Komuro jobber som advokat. Flyttingen har flere ganger blitt sammenliknet med hertuginne Meghan (40) og prins Harrys (37) exit fra det britiske kongehus, og de har derfor fått kallenavnet «Japans Harry og Meghan», ifølge BBC.

- Jeg elsker Mako. Vi får bare ett liv, og jeg vil at vi skal tilbringe det med den vi elsker, uttalte Kei Komuro under pressekonferansen tirsdag.

Prinsesse Mako og forloveden skulle egentlig gifte seg i 2019, men på grunn av «dårlig forberedelser», bestemte de seg for å utsette på ubestemt tid.

Nå har Mako altså frasagt seg prinsessetittelen. Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, er det ingenting nytt at kongelige må kjempe for kjærligheten. Det skjedde nemlig her til lands også.

BRUKER TITTELEN: Märtha Louise bruker sin prinsessetittel i en kommersiell sending hos Sionearth på YouTube. Video: Sionearth via YouTube Vis mer

- Japans prinsesse Mako ofret tittelen og trosset protestene da hun giftet seg med sin kjæreste gjennom mange år. Takk og pris for det, tenker jeg. De sier det egentlig best selv: «Vi får bare ett liv, og jeg håper vi kan tilbringe det med den vi elsker», sier hun, og fortsetter:

- Her til lands måtte kongeparet kjempe for kjærligheten i ni år, fordi kritikerne var imot at kronprins Harald (i dag kong Harald journ.anm.) giftet seg med en ikke-kongelig. Dette er heldigvis lenge siden, og begge deres barn fikk gifte seg med den de ville. Kong Harald og dronning Sonja ville helt bestemt at deres barn ikke skulle måtte kjempe denne samme kampen som de i sin tid måtte ta.

LES OGSÅ: Den kongelige skikken Kate og William alltid bryter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer