GOD STIL: Dronning Elizabeth har deltatt på denne seremonien i årevis, og har god trening i å komme seg ned trappa - på tross av den tunge fløyelskappen. Foto: All Over
GOD STIL: Dronning Elizabeth har deltatt på denne seremonien i årevis, og har god trening i å komme seg ned trappa - på tross av den tunge fløyelskappen. Foto: All OverVis mer

Her går ridderen i bakken

88 år gamle dronning Elizabeth klarte trappa med glans - men det gjorde ikke en av hennes 24 riddere.

SEOGHØR.NO: Det britiske kongehuset er særdeles gode på pomp og prakt. Det er ikke minst tydelig når den årlige seremonien for Hosebåndsordenen går av stabelen i  i juni.

Hosebåndsordenen er den eldste og mest fornemme britiske ridderorden - og ble innstiftet av kong Edward 3. i 1348.

Dronning Elizabeth er ordenens stormester, og bestemmer selv hvem som får bli medlem. Til seremonien kommer hun fullt oppkledd i den offisielle ordensdrakten, en lang mørkeblå fløyelskappe med silkebremmer i hvitt. I tillegg har hun en svart barett med hvit fjærbusk.

De andre ridderne bærer den samme bekledningen, men ingen har så lang kappe som dronningen - eller hjelpere til å bære den.

HØYTIDELIG: Dronningen og prins Philip på vei ned trappen. Legg merke til de to guttene som holder oppe dronningens kappe. Foto: All Over
HØYTIDELIG: Dronningen og prins Philip på vei ned trappen. Legg merke til de to guttene som holder oppe dronningens kappe. Foto: All Over Vis mer

Rett på stumpen

Hver juni samles ridderne på slottet Windsor, hvor de spiser lunsj sammen. Deretter går de til gudstjeneste i St. George-kapellet, og det var på vei ut herifra at det utenkelige skjedde.

Den 88 gamle dronningen gikk skrittene ned med verdighet og eleganse som om hun skulle vært flere tiår yngre, selv med den lange kappen som ble holdt oppe fra bakken av to unge gutter.

Ved hennes side gikk 93 år gamle prins Philip, som har kommet seg forbausende godt i form igjen etter helseproblemene i fjor.

OPP IGJEN: Den aldrende lorden måtte etterhvert få hjelp til å reise seg igjen. Foto: All Over
OPP IGJEN: Den aldrende lorden måtte etterhvert få hjelp til å reise seg igjen. Foto: All Over Vis mer

Men Lord Peter Carrington, tidligere utenriksminister, var slett ikke like elegant. På vei ned etter dronningen, snublet han rett og slett i sine egne bein og falt rett på stumpen.

Bak ham kom prinsesse Anne (63) og en annen ridder, og sammen fikk de hjulpet ham på beina igjen.

Men det var kanskje ikke så rart at han snublet. Lorden har nådd den anseelige alder av 95 år...

IKKE MEDLEM: Hertuginne Kate fikk være med i prosesjonen - men som inngift i kongefamilien blir hun ikke tatt opp i Hosebåndsordenen. Foto: All Over
IKKE MEDLEM: Hertuginne Kate fikk være med i prosesjonen - men som inngift i kongefamilien blir hun ikke tatt opp i Hosebåndsordenen. Foto: All Over Vis mer

Eksklusivt selskap

Den eksklusive ordenen har aldri mer enn 24 medlemmer, samt kongelige æresmedlemmer. Kong Harald er blant de kongelige ridder av Hosebåndsordenen, som hans far kong Olav var før ham.

Og prins William fikk ordenen i 2008. En vakker dag vil lille prins George også få tildeldt britenes viktigste orden, bære ordensdrakten og gå i den høytidelige prosesjonen.

Les også: Angelina Jolie fikk ærestittel