Kongelige ferietradisjoner

Her ferierer de kongelige

Vinterferien står for tur også for Europas kongefamilier, og det er både bursdag og sykehusopphold på programmet.

KLAR FOR FERIE: Både prinsesse Ingrid Alexandra og bestefar kong Harald elsker vintersport, men de har ofte valgt sol og sommer i vinterferien. I fjor feiret de for eksempel kongens 85-årsdag utenlands i vinterferien. Foto: Lise Åserud/NTB.
KLAR FOR FERIE: Både prinsesse Ingrid Alexandra og bestefar kong Harald elsker vintersport, men de har ofte valgt sol og sommer i vinterferien. I fjor feiret de for eksempel kongens 85-årsdag utenlands i vinterferien. Foto: Lise Åserud/NTB. Vis mer
Publisert

Startskuddet for vinterferien har allerede gått i deler av Norge, og i løpet av de nærmeste ukene skal skoleelever over vårt langstrakte land ha ferie. Mange bruker fridagene til vintersport, gjerne en kombinasjon av nedover- og bortoverski.

Også i de kongelige rekker, er det vanlig å oppsøke kong vinter i disse tider. Flere av de europeiske kongehusene har tradisjon for å feriere på samme sted år etter år, mens andre foretrekker variasjon. Ja, som for eksempel vår egen kongefamilie. De velger vel så gjerne sol og sommer!

AVBILDET SAMMEN: Her kjører prinsesse Ingrid Alexandra og kjæresten Magnus inn til Skaugum sammen. Bilder: Andreas Fadum. Reporter: Caroline Vagle. Video: NRK. Klipp: Celina Morken. Se flere bilder her: https://www.seher.no/kongelig/tatt-pa-fersken-med-magnus/77008540 Vis mer

Kong Haralds bursdag 21. februar pleier å falle samtidig som vinterferien på Østlandet, noe som har gjort det mulig for ham å være bortreist på dagen med hele storfamilien rundt seg. Da kongen fylte 80 år tok han med seg kone, barn, svigerdatter og barnebarn til Sør-Afrika. Og i fjor da han fylte 85 år, sto Mauritius for tur med samme gjengen.

Fjorårets vinterferie ble imidlertid amputert på grunn av krigen i Ukraina. Først måtte kronprins Haakon (49) og kronprinsesse Mette-Marit (49) reise hjem før planlagt, og deretter bestemte kongeparet seg for det samme.

Årets planer

Hvor familien skal i år og om de skal i samlet tropp, vites ikke. Men det som er helt sikkert er at kongen har bursdag i år også, og at familien garantert vil gjøre stas på ham uansett om de er i samlet flokk eller ei.

I Norge har kongefamilien tidligere ofte også reist til et av de populære vintersportsstedene i Alpene. De har blant annet vært i Courchevel og Val d`Isère i Frankrike, Mürren og Klosters i Sveits og Lech i Østerrike.

I ALPENE: Kong Harald og dronning Sonja tok ofte med seg barna til alpene før. Her ser vi mor og sønn i farta. Foto: Se og Hør.
I ALPENE: Kong Harald og dronning Sonja tok ofte med seg barna til alpene før. Her ser vi mor og sønn i farta. Foto: Se og Hør. Vis mer

Kronprinsfamilien har dessuten vært på bølgejakt i Mexico, og kongeparet med prinsesse Märtha Louise og døtrene var ett år vært i Uruguay.

Andre år har de gått for mer kortreiste turer, som til kronprinsparets hytte i Uvdal og Maihaugen på Lillehammer.

SISTE: Märtha stilte i et stort intervju med SVT. Video: SVT/Min Sanning Vis mer

Måtte avlyse norgesferien

En som er langt mer tradisjonsbundet når det kommer til vinterferie, er Danmarks dronning Margrethe (82). Hun har nemlig reist til Norge, nærmere bestemt Gausdal, i vinterferien i alle år. Men dessverre har helsen sviktet henne de to siste årene.

I fjor fikk hun påvist covid-19 dagen før hun skulle reise, og det hele ble avlyst. Og i år har ryggen slått seg vrang, og nok en gang måtte turen til Norge skrinlegges. I stedet står operasjon av ryggen på programmet.

DEN GANG DA: Dronning Margrethe på vinterferie i Gausdal i 1977 sammen med prins Henrik og de to barna kronprins Frederik (i rødt) og prins Joachim. Foto: NTB
DEN GANG DA: Dronning Margrethe på vinterferie i Gausdal i 1977 sammen med prins Henrik og de to barna kronprins Frederik (i rødt) og prins Joachim. Foto: NTB Vis mer

Kronprinsparet Frederik (54) og Mary (51) fikk derimot gjennomført sine planer, og tok med seg barna Christian (17), Isabella (15), og tvillingene Vincent og Josephine (11) til utlandet uken før vinterferien startet her i landet. De reiser vanligvis til Verbier i Sveits, hvor de har sitt egen krypinn.

RYKTER: Vi møtte Birk Ruud på NorwayCup sin verdikamp, og tok en prat om kjærligheten, sommeren og Ingrid Alexandra-ryktene. Video: Luna Lea. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer

Må hvile

Den svenske kongefamilien bruker som så mange andre kongelige å reise til Alpene. Kronprinsesse Victoria (45) og familien har dessuten flere ganger vært i Norge, blant annet i Hemsedal og Trysil.

Men det vites ennå ikke hva planene er i år.

Sportlovet, som vinterferien kalles i Sverige, faller i uke 9 i Stockholm, og det er ingen programposter oppført i den offisielle kalenderen på det svenske kongehusets nettsted på nåværende tidspunkt.

ALPINT I ALPENE: Her ser vi Sveriges kongepar med de to eldste barna, Victoria og Carl Philip, på vinterferie i Verbier i 1983. Foto: Svenskt Pressfoto / TT /NTB
ALPINT I ALPENE: Her ser vi Sveriges kongepar med de to eldste barna, Victoria og Carl Philip, på vinterferie i Verbier i 1983. Foto: Svenskt Pressfoto / TT /NTB Vis mer

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel (49) har nylig vært på langtur i Australia, og ser nok frem til ferie og kvalitetstid med barna sine.

Kong Carl Gustaf (76) skal imidlertid opereres uken før vinterferien, og må nok ta det med ro i denne perioden.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel var vertskap for besøket det norske kronprinsparet hadde lagt til Stockholm. Første dag med besøk fikk en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

Traumatisk vinterferie

Den nederlandske kongefamilien har i over 60 år feriert i skieldoradoet Lech i Østerrike.

I 2012 fikk imidlertid det kongelige reisefølget en svært tragisk avslutning på vinterferien.

Kong Willem-Alexanders (55) bror, Johan Friso, ble tatt av snøskred, og ble liggende i koma i halvannet år før han døde. Familien har likevel fortsatt å feriere der.

BLEMME PÅ DIREKTEN:Prinsesse Madeleine var på besøk i hjemlandet Sverige. Under et intervju av åpningen gikk det litt i ball for prinsessen. Video: Pelle T Nilsson. Vis mer

Nordlys og hvalsafari

Kong Charles (75), den gang prins, var ofte å se i Alpene sammen med sin tidligere kone Diana.

Akkurat som den nederlandske kongefamilien, fikk paret en svært traumatisk opplevelse under en av sine skiferier til Klosters i Sveits. Mens Charles akkurat kom seg unna ulykken, mistet han en god venn.

HARRY-HÅP: Svaret til kong Charles har ført til ytterligere spekulasjoner om forholdet mellom far og sønn. Video: Twitter. Vis mer

Diana og Charles reiste også flere ganger med sønnene sine, prins William (40) og prins Harry (38) til Alpene, og de har begge vært tilbake flere ganger i voksen alder.

Harry har dessuten også vært på vinterferie i Norge sammen med sin kone Meghan (41)!

Da sto både nordlys og hvalsafari på programmet. Det gjorde det også for Harrys to kusiner prinsessene Eugenie (32) og Beatrice (34) da de nylig besøkte Troms sammen med sine ektemenn og sin mor Sarah Ferguson (63).

Familien har vanligvis pleid å tilbringe vinterferien i Verbier, hvor jentenes far prins Andrew (63) hadde sitt egen chalet. Men det ble ifølge Express solgt i fjor til en britisk familie for en svimlende sum!

LES OGSÅ: Dronningens «ukjente» barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer