Kongelig vinterferieguide:

Her ferierer de kongelige

Vinterferien står for tur, også for Europas kongelige.

PÅ FERIE: Kong Harald har tatt med seg familien utenlands i vinterferien. Her ser vi store deler av samme gjengen samlet på Mågerø i sommerferien 2018. Foto: Lise Åserud / NTB
PÅ FERIE: Kong Harald har tatt med seg familien utenlands i vinterferien. Her ser vi store deler av samme gjengen samlet på Mågerø i sommerferien 2018. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Startskuddet for vinterferien har allerede gått i deler av Norge, og i løpet av de nærmeste ukene skal alle skolelever i vårt langstrakte land ha ferie.

Mange bruker fridagene på skisport i inn- og utland, ja enten på bortover-ski eller nedover-ski eller begge deler.

Også i de kongelige rekker, er det vanlig å oppsøke kong vinter i disse tider. Flere av de europeiske kongehusene har tradisjon for å feriere på samme sted år etter år, mens andre liker å variere litt mer.

Som for eksempel vår egen kongefamilie, som vel så gjerne oppsøker sol og sommer i vinterferien.

ALPETUR: Den norske kongefamilien reiste ofte til alpene før, som her da de besøkte Sveits. Foto: Se og Hør
ALPETUR: Den norske kongefamilien reiste ofte til alpene før, som her da de besøkte Sveits. Foto: Se og Hør Vis mer

Norge

I Norge har kongefamilien tidligere ofte reist i samlet flokk til et av de populære vintersportstedene i Alpene. De har blant annet vært i Courchevel og Val d`Isère i Frankrike, Mürren og Klosters i Sveits og Lech i Østerrike.

Dronning Sonja (84) har hatt en forkjærlighet for Alpene i alle år. Hun har selv gått på skole i Sveits – og da hun kom hjem til Norge utdannet hun seg til skiinstruktør!

NORSK FERIE: Danske dronning Margrethe elsker å tilbringe vinterferiene i Norge. Her fra 1979 i selskap med sønnene og den norske kongefamilien. Foto: Svein Hammerstad / NTB
NORSK FERIE: Danske dronning Margrethe elsker å tilbringe vinterferiene i Norge. Her fra 1979 i selskap med sønnene og den norske kongefamilien. Foto: Svein Hammerstad / NTB Vis mer

Både de unge og de gamle har selvfølgelig også feriert i den norske fjellheimen. Blant annet har Lillehammer og Uvdal hatt kongelige vinterferie-gjester i årenes løp.

Men de siste årene har de vel så ofte oppsøkt sol og sommer i vinterferien. Kronprinsfamilien har vært på bølgejakt i Mexico, og da kong Harald fylte 80 år var hele storfamilien i Sør-Afrika.

PRINSESSE DIANA: Den nye filmen «Spencer» skildrer prinsesse Dianas dramatiske liv. Vis mer

Året etter tok kongeparet med seg prinsesse Märtha Louise (50) og døtrene hennes til Uruguay.

Også i år har kong Harald (85) og dronning Sonja invitert med seg storfamilien på utenlandstur, men det vites i skrivende stund ikke hvor de er.

Danmark

Dronning Margrethe (81) har reist til Norge og Gausdal i vinterferien i alle år, og det var planen hennes også i år. Hun fikk imidlertid påvist Covid-19 dagen før hun skulle reise, og det hele ble avlyst.

Dronningens sønner lærte å gå på ski i Norge i vinterferiene da de var barn, men i voksen alder har de laget egne tradisjoner for sine barn.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

Kronprinsparet Mary (50) og Frederik (53) tar med seg barna Isabella (14), Josephine (11), Vincent (11) og Christian (16) til Verbier i Sveits hvert år, hvor de har sitt eget chalet.

VAKKERT I VERBIER: Den danske kronprinsfamilen reiser til Verbier i vinterferiene, hvor de faktisk også har en egen hytte. Foto: Rex/NTB
VAKKERT I VERBIER: Den danske kronprinsfamilen reiser til Verbier i vinterferiene, hvor de faktisk også har en egen hytte. Foto: Rex/NTB Vis mer

Prins Joachim (52) og hans prinsesse Marie (46) tilbringer ofte sin vinterferie i idylliske Villars sur Ollon i Sveits. Hit har de tatt med seg både Joachims to sønner fra sitt første eksteskap og deres to felles barn.

For franskfødte Marie er dette nærmest hjemmebane. Hun har nemlig i sin tid gått på kostskole nettopp i Villars.

UT PÅ TUR: I anledning prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag delte kongehuset en ny video av familien på skitur. Video: Kongehuset Vis mer

Sverige

Den svenske kongefamilien bruker hvert år enten å dra til fjellheimen i Norge eller Sverige, eller som så mange andre kongelige til Alpene. Prinsesse Madeleine (39) er veldig glad i Veriber, mens kronprinsesse Victoria (44) gjerne tar med mann og barn til Norge og Hemsedal.

KONGELIG FAVORITT: En ung kong Carl Gustaf og dronning Silvia med barna Madeleine, Carl Philip og Victoria i Verbier i 1983. Foto: Svenskt Pressfoto / Scanpix
KONGELIG FAVORITT: En ung kong Carl Gustaf og dronning Silvia med barna Madeleine, Carl Philip og Victoria i Verbier i 1983. Foto: Svenskt Pressfoto / Scanpix Vis mer

Prinsesse Estelle (9) feiret faktisk toårsdagen sin i den norske skibygda, og fikk dessuten god opplæring på slalomski.

Kronprinsesseparet har også vært i Trysil en rekke ganger.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien var tilbake i Sverige i fjor, og viste seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Nederland

Den nederlandske kongefamilien har i over 60 år feriert i Lech i Østerrike. Skieldoradoet har vært familiens fristed – der tre generasjoner har vært samlet og kost seg.

I 2012 fikk imidlertid det kongelige reisefølget en svært tragsisk avslutning på vinterferien. Kong Willem-Alexanders (54) bror, Johan Friso, ble tatt av snøskred, og ble liggende i koma i halvannet år før han døde. Likevel har familien fortsatt å feriere i Lech.

TRADISJONEN TRO: Den nerderlanske kongefamilien ferierer hvert år i Lech. Foto: Dietmar Stiplovsek / APA / AFP / NTB
TRADISJONEN TRO: Den nerderlanske kongefamilien ferierer hvert år i Lech. Foto: Dietmar Stiplovsek / APA / AFP / NTB Vis mer

Monaco

Prinsesse Caroline av Monaco (65) reiser hvert år med familien til Zurs i Østerrike. Her koser de seg i skibakkene, og ikke minst på afterski.

Fyrstefamilien har også et tett bånd til alpelandsbyen Gstaad, hvor prinsesse Caroline, fyrst Albert (63) og prinsesse Stephanie (57) ferierte med sine foreldre i sin ungdom.

Carolines sønn Andrea Casiraghi (37) valgte faktisk også å gifte seg på dette tradisjonsrike stedet.

KJENTFOLK: Prinsesse Caroline og datteren Alexandra føler seg hjemme i skiparadiset Gstaad. Foto: Splash News / NTB
KJENTFOLK: Prinsesse Caroline og datteren Alexandra føler seg hjemme i skiparadiset Gstaad. Foto: Splash News / NTB Vis mer

Storbritannia

Til tross for at prins Andrew (62) og Sarah Ferguson (62) har vært skilt i en årrekke, bor de fortsatt sammen og har fortsatt å reise sammen til sveitsiske Verbier på skiferie sammen. Akkurat som det danske kronprinsparet har de hatt sitt eget chalet her.

Men ifølge Daily Mail har prinsen nå funnet en kjøper til vinterparadiset sitt for å skaffe penger til oppgjøret med Viginia Guiffre (38).

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sa prins Andrew i et intervju at han ikke skjønte hvordan han hadde fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger festet. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sa det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- Det ser ut som å selge opp var det eneste alternativet for ham for å sikre at han hadde penger til å betale sine juridiske regninger og finansiere et oppgjør, sier en nabo i alpelandsbyen, ifølge den britiske avisen.

UT PÅ TUR: Diana sammen med sønnene på skiferie i Lech i 1993. Foto: Mike Forster/ANL/REX
UT PÅ TUR: Diana sammen med sønnene på skiferie i Lech i 1993. Foto: Mike Forster/ANL/REX Vis mer

Avdøde prinsesse Diana var også et kjent fjes i Alpene - og begge sønnene hennes har vært tilbake en rekke ganger i voksen alder.

LES OGSÅ: - Kongefamiliens hemmelige våpen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer