Her er Spanias nye dronning

Letizia er journalisten som fikk prinsen og hele kongeriket.

41 ÅR OG SNART DRONNING: Spanjolene får en ung og flott dronning. Foto: All Over
41 ÅR OG SNART DRONNING: Spanjolene får en ung og flott dronning. Foto: All Over Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Mandag våknet spanjolene til en stor overraskelse: Spanias kong Juan Carlos gir stafettpinnen videre til sin sønn Felipe - med umiddelbar virkning. Nå må bare landet gjøre om på reglene slik at det formelle er i orden, så skal kronprins Felipe krones til konge.

Dermed følger spanskekongen i sporene til sine to avtroppede kollegaer i Nederland og Belgia.

Dronning Beatrix av Nederland abdiserte 30. april i fjor, og overlot tronen til eldstesønnen, Willem-Alexander med stor pomp og prakt. I juli i fjor overlot kong Albert II av Belgia tronen til sin eldste sønn, Philippe i en litt mindre overdådig feiring.

Kunne vært norsk

VAR FELIPES KJÆRESTE: Norske Eva Sannum. Foto: UK Press
VAR FELIPES KJÆRESTE: Norske Eva Sannum. Foto: UK Press Vis mer

Når Felipe nå blir landets konge, vil naturlig nok hans kone bli dronning. Og i mange år trodde man at Spanias fremtidige dronning ville bli norsk. Felipe var nemlig kjæreste med norske Eva Sannum i mange år, og mange mente det gikk mot forlovelse da hun dukket opp i bryllupet til kronprins Haakon og Mette-Marit i 2001.

Men senere samme år tok lykken slutt.

 

Møttes på jobb

Året etter traff Felipe kvinnen i sitt liv – på en strand nord i Spania. Det var dog ingen romantisk start, da begge var der på jobb i forbindelse med oljekatastrofen i Galicia. Han i kraft av å være kronprins. Hun som journalist.

VISTE FRAM RINGEN: Her er Letizia og Felipe - helt nyforlovet. Foto: All Over
VISTE FRAM RINGEN: Her er Letizia og Felipe - helt nyforlovet. Foto: All Over Vis mer

Allerede 1. november 2003 kunngjorde de sin forlovelse, og 22. mai året etter ga de hverandre sitt ja i Almudena-katedralen i Madrid i et storslått bryllup med kongelige gjester. Ti år og 11 dager etterpå ble det altså kjent at de blir Spanias kongepar!

NYGIFT: For ti år siden giftet Letizia og Felipe seg. Foto: All Over
NYGIFT: For ti år siden giftet Letizia og Felipe seg. Foto: All Over Vis mer

Begynte i lokalavis

Spanias nye dronning ble født inn i et spansk middelklassehjem, og gikk i sin fars fotspor som journalist. Karrièren begynte i en lokalavis, men hun ble raskt en velkjent TV-profil gjennom sin jobb i TV Español. Kometkarrieren måtte hun imidlertid legge på hylla da hun fant en ekte prins.

Spanjolene trykket ikke sin nye kronprinsesse umiddelbart til sitt bryst. Hun hadde nemlig et havarert ekteskap bak seg, noe som ikke falt i god jord hos det konservative folket.

Men hun har med tiden overbevist folket med sitt vinnende vesen og strålende smil.

LAV PROFIL: Felipe og Letizia er svært bevisst på å være nøysomme. Her er de på vei ut for å feire ti år som ektepar - på en lokal restaurant, som to helt vanlige borgere. Foto: All Over
LAV PROFIL: Felipe og Letizia er svært bevisst på å være nøysomme. Her er de på vei ut for å feire ti år som ektepar - på en lokal restaurant, som to helt vanlige borgere. Foto: All Over Vis mer

Og jo flere skandaler resten av det spanske kongehuset har havnet i, jo flere har vært takknemlige for at Letizia og Felipe har holdt seg på den smale sti. Nå får folket en konge og en dronning de kan være stolte av. Kanskje kan det redde monarkiet i et land hvor oppslutningen rundt kongehuset har havnet på et kritisk lavt nivå.

LES OGSÅ: Märthas video vekker oppsikt

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer