Prinsesse Ingrid Alexandra:

Her begynner hun på videregående

Prinsessens skolevalg er avslørt.

FØLGER I SONJAS FOTSPOR: Til høsten skal prinsesse Ingrid Alexandra begynne i 1. klasse på Elvebakken videregående skole. Denne skolen har også bestemor dronning Sonja gått på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FØLGER I SONJAS FOTSPOR: Til høsten skal prinsesse Ingrid Alexandra begynne i 1. klasse på Elvebakken videregående skole. Denne skolen har også bestemor dronning Sonja gått på. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag avslører kongehuset på sine nettsider at prinsesse Ingrid Alexandra (16) skal begynne i 1. klasse på Elvebakken videregående skole i Oslo til høsten.

Overfor Se og Hør forteller kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, at prinsesse Ingrid Alexandra ønsker å gå på en skole i Oslo, og at valget derfor falt på Elvebakken.

- Hun skal gå på studiespesialiserende linje, legger Varpe til.

Skolen holder til i bydel Grünerløkka og er en av Oslos største skoler med sine rundt 1350 elever.

På skolens nettsider står det at skolens slagord er «Elvebakken - noe mer...».

Skolen beskriver seg selv om et sted hvor det er kort vei mellom tanke og handling, og at de tar med seg innspill, initiativ og tilbakemeldinger for å hele tiden være i utvikling.

PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Tronarvingen begynner på Elvebakken videregående skole på Grünerløkka i Oslo etter sommerferien. Foto: Julia Naglestad/ Det kongelige hoff
PRINSESSE INGRID ALEXANDRA: Tronarvingen begynner på Elvebakken videregående skole på Grünerløkka i Oslo etter sommerferien. Foto: Julia Naglestad/ Det kongelige hoff Vis mer

- Kreativt miljø

Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng forteller at det er hyggelig at prinsesse Ingrid Alexandra går sine egne veier og blir elev ved Elvebakken.

- Skolen er en av Oslos aller beste videregående skoler, og er kjent for å ha et kreativt miljø, fortsetter han.

I 2019 var Elvebakken den videregående skolen i Oslo det var vanskeligst å komme inn på, ifølge Dagsavisen.

Stavseng påpeker at Ingrid Alexandra nå har gått fra privatskole i Bærum via Uranienborg skole, til en videregående skole ved Akerselva.

- Det er et stort sprang, og det blir spennende å se hva slags studieretning Ingrid Alexandra kommer til å velge, sier han, og legger til at også dronning Sonja (83) har vært elev ved skolen.

Nyheten om planene for høstens skolegang kommer etter at prinsessen avsluttet ungdomsskolen denne våren etter å ha vært elev ved Uranienborg skole i Oslo. Ingrid Alexandra har tidligere gått på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua fra 2014 til 2019 og på Jansløkka skole i Asker fra 2010 til 2014.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Hyllet Ingrid Alexandra

Som nevnt har prinsessen nå lagt bak seg ti år med skolegang - i likhet med en lang rekke andre ungdommer her til lands. I slutten av juni hyllet kronprinsesse Mette-Marit datteren på Instagram.

Til et bilde av datteren og kronprins Haakon, skrev Mette-Marit følgende:

«Stolt pappa. Ingrid ferdig med 10 års skolegang. Takk til alle lærere, skolevenner og gode foreldre gjennom alle disse årene i Asker, Bærum og nå siste året på Uranienborg skole. Vi kunne ikke vært mer stolte av denne skjønne jenta vår».

Kronprinsesse Mette-Marit delte også et bilde fra prinsessens første skoledag.

BURSDAGSBARN: Mandag 21. januar 2019 fylte arveprinsessen 15 år. Se hvor mye prinsesse Ingrid Alexandra har forandret seg siden hun var liten! Vis mer

Delte hyggelig sommerhilsen

Med ti års skolegang bak seg kan prinsesse Ingrid Alexandra endelig ta seg en velfortjent ferie, og i helgen fikk man et innblikk i kongefamiliens sommerferie.

Lørdag fylte nemlig dronning Sonja 83 år og tradisjonen tro ble bursdagen feiret på kongeparets sommersted Mågerø på Tjøme. De siste årene har dronningen valgt å holde en lav profil på fødselsdagen sin, og som regel har feiringen vært privat.

Det var også i tilfelle i år, noe kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, bekreftet overfor Se og Hør. I juni fortalte Varpe at kongeparet skal være på nettopp Mågerø i store deler av sommerferien, og nå later mye til at dronningen inviterte til feiring på det tradisjonsrike sommerstedet også i år.

I helgen delte nemlig det norske kongehuset en sommerhilsen fra kongefamilien i sosiale medier. Bildet er etter alle solemerker tatt på kongeparets sommersted, og på bildet smilte kongefamilien pent til kamera.

- Kongefamilien ønsker alle sammen en riktig god sommer, stod det i innlegget.

17. MAI: Dronning Sonja har et spesifikt krav til kjendisdattera som er kokkelærling på Kongsgaarden. Vis mer

På bildet satt kongefamilien samlet rundt et langbord utendørs, og på den ene bordenden sto dronningen med utslåtte armer. Det er ikke godt å si om bildet er tatt på Sonjas 83-årsdag, men det så i hvert fall ut til at kongefamilien nøt hverandres selskap.

På bildet satt kongefamilien samlet rundt et langbord utendørs, og på den ene bordenden sto dronningen med utslåtte armer. Det er ikke godt å si om bildet er tatt på Sonjas 83-årsdag, men det så i hvert fall ut til at kongefamilien nøt hverandres selskap.

LATTERKRAMPE: Kronprinsesse Mette-Marit reiser med Litteraturtoget for femte gang. Første stopp er et skrivekurs på Mette-Marits gamle ungdomsskole, Fiskå skole. Her leser hun lattermildt opp en av sine egne tekster fra 9. klasse. Vis mer

Til stede var kong Harald (83), kronprinsparet og barna Ingrid Alexandra (16) og prins Sverre Magnus (14), samt prinsesse Märtha Louise (48) og hennes to døtre Maud Angelica (17) og Leah Isadora (15). Yngstedatteren Emma Tallulah (11) var imidlertid ikke med på bildet.

Heller ikke kronprinsesse Mette-Marits (46) eldste sønn, Marius Borg Høiby (23), var å se på bildet.

Skal få lov til å være ungdom

Som nevnt begynner Ingrid Alexandra på videregående skole til høsten. 16-åringen vil en dag stå overfor en livsoppgave de færreste av oss kan kjenne oss igjen i. I forbindelse med «Året med kongefamilien», som ble sendt på NRK i januar, forklarte kronprins Haakon hvordan de forbereder datteren på at hun skal leve et svært offentlig liv.

På spørsmål om hvordan hun skal slippe det usunne forventningspresset mange unge føler på, svarte kronprinsen følgende:

- Det viktigste er det som foreldrene mine gjorde for meg også, det å gi rom til at hun skal få lov til å være barn og ungdom. Få lov til å utvikle seg. Ha tid og rom nok til å gå på skolen, drive med fritidsaktiviteter og være sammen med venner og få gjøre de vanlige tingene.

LES OGSÅ: Se så store prinsessebarna er blitt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer