Dronning Elizabeth:

- Hennes tid kan være over

Dronning Elizabeth trakk seg tilbake for flere uker siden. Nå mener ekspert at hun kanskje aldri vil møte folket igjen.

VANSKELIG TID: Dronning Elizabeth har sittet på tronen i over 68 år. Slik preges hun av coronakrisen. Her avbildet sammen med hertuginne Kate og barnebarnet prins William. Foto: NTB Scanpix
VANSKELIG TID: Dronning Elizabeth har sittet på tronen i over 68 år. Slik preges hun av coronakrisen. Her avbildet sammen med hertuginne Kate og barnebarnet prins William. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Allerede i midten av mars ble det kjent at dronning Elizabeth (94) hadde forlatt Buckingham Palace i London for å tilbringe tid på Windsor Castle som følge av den pågående coronapandemien.

Sammen med ektemannen, prins Philip (98), har hun den siste tiden levd et svært tilbaketrukket liv, sett bort fra den historiske talen hun holdt til folket i april.

Først ble det hevdet at dronningen skulle returnere til London etter påske, men nå kan det se ut til at det tar flere måneder før hun kommer hjem.

Usikker fremtid

I denne spesielle tiden har nemlig alle oppdrag på 94-åringens offisielle program blitt fjernet, og det kan nå se ut til at hun går gjennom sin lengste pause noensinne etter at hun overtok tronen for over 68 år siden.

Hoffeksperten Andrew Morton, som blant annet har skrevet bok om avdøde prinsesse Diana, tviler på om dronningen faktisk kommer tilbake igjen for fullt i jobben - noen gang.

Morton mener nemlig at selv om dronningen er glad i å treffe det britiske folket, er det for risikabelt med tanke på alderen hennes, skriver The Sun. Hun har som nevnt sittet på tronen i snart syv tiår, men ifølge den britiske tabloidavisen kan dronningens tid på tronen nå gå mot slutten - eller i verste fall være over.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

The Sunday Times skriver, ifølge Svensk Damtiding, at dronningen har trukket seg tilbake på ubestemt tid på grunn av coronapandemien, men at det ifølge kilder er planlagt at hun skal trekke seg tilbake fra tronen neste år, når hun fyller 95. Nå hevder flere at dette kan skje tidligere enn planlagt.

OVER TO MÅNEDER SIDEN: Dronning Elizabeth på vei ut fra Westminster Abbey etter Commonwealth Day Service 9. mars i år. Foto: NTB scanpix
OVER TO MÅNEDER SIDEN: Dronning Elizabeth på vei ut fra Westminster Abbey etter Commonwealth Day Service 9. mars i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette betyr i så fall at tronarvingen, prins Charles (71), kan bli nødt til å jobbe mer, kanskje også som prinsregent mens moren fremdeles er landets overhode. Prins Charles ble som kjent smittet av coronaviruset tidligere i år, noe som kan bety at han nå er immun. Ifølge NHI er det sannsynlig at man er immun en tid etter gjennomgått COVID-19, men varigheten av immuniteten får vi neppe svar på før om mange år.

Det skal riktignok påpekes at ingen av spekulasjonene om disse fremtidsplanene er blitt bekreftet av det britiske hoffet.

Livslang tjeneste

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, tror på sin side at dronningen har en enorm pliktfølelse, og at hun trolig er av den oppfatning at hennes virke som monark er en livslang tjeneste.

- Jeg tror egentlig ikke at hun vil abdisere, sier Vagle, og fortsetter:

- Når det er sagt, står verden i en helt spesiell situasjon nå. Det er klart smitterisikoen vil begrense hennes virke, og at hun kanskje en periode må overlate flere oppgaver til sin sønn prins Charles, som er tronarving.

Kongehuseksperten tror også det hele avhenger av hvor langvarig pandemien blir, og generelt hennes fysiske form.

- Enn så lenge holder hun seg imponerende godt, og få passer vel bedre til uttrykket «still going strong» enn akkurat henne, mener Vagle.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

Historisk

Da dronningen talte til folket nylig, ble den historisk i den forstand at det bare er femte gang hun talte direkte til befolkningen i løpet av sin lange tid på tronen - med unntak av den årlige juletalen, skrev blant andre BBC.

Sist dronningen gjorde noe lignende var i 2012, da hun feiret 60 år som overhode. Før dette holdt hun en tale for landet på tv da hennes mor døde i 2002.

I 1997 holdt dronningen derimot en svært personlig tale for nasjonen. Den gang i forbindelse med prinsesse Dianas død. Og den aller første gangen hun talte til folket i forbindelse med ekstraordinære hendelser var i 1991, under starten av Golfkrigen.

Nekter å abdisere

Vår egen kong Harald (83) uttalte i et større intervju med Dagens Næringsliv i fjor at han ikke har noen plan om å abdisere – og at det overhodet ikke er et tema.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisen.

Ifølge monarken selv har vi i Norge tradisjon for at kongen sitter så lenge man absolutt kan. Da kong Haralds far, kong Olav, ble alvorlig syk, ble Harald utnevnt som regent. Likevel satt Olav løpet ut, fram til sin død i 1991.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

Til DN fortalte kong Harald at det ikke blir noen forskjell med ham på tronen.

- Nei, og ikke kong Haakons heller. Men sånn som det er blitt, de to gangene jeg har opplevd tronskifter, har kongen vært sykmeldt det siste halvannet året. Da har kronprinsen blitt regent og kommet inn i tralten. Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sa han.

LES OGSÅ: Derfor er ekspertene fortsatt målløse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer