Kronprinsesse Victoria:

Hendelsen som forandret Victorias liv

Det er nå 23 år siden kongeparet åpenhjertig delte datterens sykdom.

SYK: For 23 år siden måtte kronprinsesse Victoria rømme til USA for å få hjelp med spiseforstyrrelsen. Her avbildet i forkant av hennes 30-årsdag. Fredrik Sandberg / NTB
SYK: For 23 år siden måtte kronprinsesse Victoria rømme til USA for å få hjelp med spiseforstyrrelsen. Her avbildet i forkant av hennes 30-årsdag. Fredrik Sandberg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske kronprinsesse Victoria (43) har i en årrekke vært blant Europas mest populære kongelige. Den rojale fansen elsker den flotte kronprinsessen, som altså er den neste til å ta over tronen i den svenske kongefamilien.

Derfor er det mange som har fulgt Victorias liv med lupe siden hun var sent i tenårene, da hun for alvor begynte å tre inn i det kongelige rampelyset.

Og det var da ting skal ha raknet. Etter at hun fylte 18 år begynte hun nemlig å føle på presset av å være en del av kongefamilien. Hun utførte flere offisielle oppdrag, sto ved foreldrenes side og forberedte seg på å en dag bli dronning av Sverige.

SYK: Kronprinsesse Victoria hadde alvorlige spiseforstyrrelser. Det er nå 23 år siden. Her er hun avbildet på Grand Hotel i 1997. Foto: Toni Sica / Pressens Bild / NTB
SYK: Kronprinsesse Victoria hadde alvorlige spiseforstyrrelser. Det er nå 23 år siden. Her er hun avbildet på Grand Hotel i 1997. Foto: Toni Sica / Pressens Bild / NTB Vis mer

Som mange andre unge jenter stilte hun høye krav til seg selv, noe som resulterte i at hun ble syk. I 1997 stiller hun opp på et ball på Grand Hotel, og ryktene begynner å florere. Da var Victoria bare 20 år.

KJEDELIG: Det er ikke alltid like lett å holde 100% fokus under lange forsamlinger. Det fikk den svenske kongefamilien føle på nylig. Video: Expressen TV Vis mer

Skapte oppslag

Bilder av arveprinsessen sprer seg over hele landet, og det er en tydelig tynn Victoria som mingler med andre kongelige og poserer for de oppmøtte fotografene.

Høsten for 23 år siden, i 1997, går det svenske kongeparet ut med en offentlig uttalelse. Hjemlandet, og resten av verden, får vite at kronprinsessen er syk, og at det dreier seg om spiseforstyrrelsen anoreksi, ifølge Svensk Damtidning.

20 ÅR: Kronprinsessen feiret sin 20-årsdag på Öland, tradisjonen tro, bare måneder før kongehuset kom med den offentlige uttalelsen om sykdommen. Foto: Jonas Ekstrømer/Pressens Bild/NTB
20 ÅR: Kronprinsessen feiret sin 20-årsdag på Öland, tradisjonen tro, bare måneder før kongehuset kom med den offentlige uttalelsen om sykdommen. Foto: Jonas Ekstrømer/Pressens Bild/NTB Vis mer

Ifølge FHI er anoreksi en sykdom som kjennetegnes av at man er alvorlig undervektig, og at man begrenser hva og hvor mye man spiser. Personer med anoreksi har som oftest en forstyrret opplevelse av eget kroppsbilde.

Spiseforstyrrelsen skapte oppslag i hele verden, og flere eksperter hadde sitt å si om kronprinsessens sykdom. Den gang var Victoria klar for studier i Uppsala, men forlot Sverige etter bare noen uker - til fordel for USA.

TABBE: Petra Marklund har i ettertid blitt kritisert for ikke å bruke riktig tiltaleform da hun under Victoriadagen henvendte seg til kronprinsessen. Video: SVT Vis mer

Fikk profesjonell hjelp

Langt borte fra det kongelige rampelyset får hun hjelp, og begynner på det prestisjetunge eliteuniversitetet Yale.

- Håpet vårt er at dette skal minske presset på henne. Vi håper på medmenneskelighet og at hun ikke skal være så mye i fokus, men heller få fred og ro, sa Elisabeth Tarras Wahlberg til Dagens Nyheter i 1997.

På Yale var det i utgangspunktet tenkt at arveprinsessen skulle være gjennom en termin. I stedet blir hun der i to år.

UNG: Her er kronprinsessen avbildet i 1999, to år etter at hun reiste for å skaffe hjelp i USA. Foto: Leif R Jansson/NTB
UNG: Her er kronprinsessen avbildet i 1999, to år etter at hun reiste for å skaffe hjelp i USA. Foto: Leif R Jansson/NTB Vis mer

- I USA fikk jeg profesjonell hjelp, som har vært kjempeviktig for meg. Bare det å lære hvordan man setter ord på følelsene sine og dermed sette grenser, å ikke pushe meg selv for hardt, noe jeg hadde lett for, sa hun i en dokumentar, og la til:

- Jeg ville hele tiden så mye mer enn hva jeg klarte å prestere eller å være.

- Hatt mye angst

Nå, 23 år senere, skal det tilsynelatende gå bra med den svenske kronprinsessen. I et intervju med SVT i forbindelse med hennes 40-årsdag fortalte hun om den vanskelige tiden.

- Det er vanskelig å fortelle og formidle hvordan det føltes og hva det stammet fra. Men jeg har tidvis hatt mye angst og følt at ting ikke har vært så lett (...) Det var veldig viktig at jeg fikk profesjonell hjelp og kunne finne ut av ting, fortalte hun den gang.

Victoria la også til at hun prøvde å bruke erfaringen som en styrke i jobben som kronprinsesse.

- Når man har hatt det veldig dårlig selv så kan man, til tross for at man kanskje har det tungt av forskjellige grunner og i ulike former, forstå andre som har det vondt.

- JEG STREVER: Hennes Kongelige Høyhet prinsesse Madeleine røpet hos «Skavlan» at hun aldri har vent seg til å være i oppmerksomhetens sentrum. - Jeg strever med det, sa svenskeprinsessen. Video: NRK Vis mer

Møttes på trening

I dag er kronprinsessen lykkelig gift med sin prins Daniel (47), og paret har holdt sammen siden 2002. I 2010 giftet de seg, og har siden den gang fått barna Estelle (8) og Oscar (4).

Kjærligheten mellom tronarvingen og ektemannen begynte å blomstre da Victoria begynte på treningssenteret Master Training i Stockholm, hvor kronprinsessen fikk innehaveren av gymmen, Daniel Westling, som trener.

For å bli bedre etter den alvorlige spiseforstyrrelsen, begynte hun nemlig med et treningsprogram på Master Training. Slik fikk altså Daniel både prinsessen og halve kongeriket, og resten er en kjærlighetshistorie.

LES OGSÅ: Victoria og Daniels harde kamp for kjærligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer