Dronning Elizabeth:

- Hemmelig møte om dronning Elizabeths død

Avslører blant annet hvilket kodeord de vil bruke den dagen dronningen går bort.

PLANLEGGER: Dronning Elizabeth og menneskene rundt henne vil være forberedt til dagen hun går bort. Foto: NTB Scanpix
PLANLEGGER: Dronning Elizabeth og menneskene rundt henne vil være forberedt til dagen hun går bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke meldte Buckinham Palace at dronning Elizabeth (92) ikke følte seg bra og måtte avlyse planene sine.

- Dronningen føler seg ikke bra og har bestemt seg for å ikke delta på denne morgenens tjeneste som markerer 200-årsjubileet for Sankt Mikaels og Sankt Georgs orden, het det i uttalelsen fra hoffet.

Dronning Elizabeth, verdens lengst regjerende monark, fylte år i april og det skjer svært sjelden at hun avlyser sine planer - likevel må det tas i betraktning at den ellers så spreke dronningen, nå er 92 år gammel.

Hemmelig møte

I etterkant av sykdommen skal det britiske hoffet ha hatt et hemmelig møte om dronningens død. Og dette skal dronningen selv, ifølge The Sun, ha vært meget delaktig i.

Planleggingen foregikk som en øvelse for ulike ministere, om hvordan de skal håndtere dronningens dødsfall - når den tid kommer - og de påfølgende dagene.

Ifølge tabloidavisen var det hele basert på å forberede de ti dagene med landesorg som innføres den dagen monarken går bort.

TRONARVING: Dronning Elizabeths sønn, prins Charles, arver tronen den dagen hun går bort. Foto: NTB Scanpix
TRONARVING: Dronning Elizabeths sønn, prins Charles, arver tronen den dagen hun går bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kodeord for dødsfallet

Statsråd David Lidington har ifølge The Sun delt detaljer om møtet som fant sted torsdag i forrige uke, etter at nyheten om at dronningen var syk ble kjent.

Likevel skal det ikke være noen sammenheng mellom planleggingen og dronningens sykdom. Derimot skal planleggingen allerede ha begynt på 1960-tallet - for å sikre at man skal være så godt forberedt som mulig.

I etterkant av det hemmelige møtet har det blitt kjent at dronningens bortgang vil bli omtalt som «London Bridge is down» frem til den triste nyheten er blitt delt med folket.

En statsråd har uttalt at det var på tide å få til et slikt møte og at det helt klart er blitt gjort nå med tanke på monarkens høye alder.

Men hva skjer egentlig når hun dør?

Saken fortsetter nedenfor.

Dette skjer når dronningen dør

Ifølge svenske Hant vil både dronningens lege, Huw Thomas, og hennes nærmeste familie være ved hennes side. Legen er også den som formidler informasjonen videre og det er også han som bestemmer hvor mye allmennheten skal få vite.

Fra tidligere er det kjent at dronningens private sekretær, Sir Christopher Geidt, har i oppgave å gi beskjed til statsministeren.

Det er nemlig statsministeren som vil få telefonsamtalen med kodeordet «London Bridge is down».

Når monarken går bort, er det hennes sønn, prins Charles (69) som arver tronen. I tillegg vil det altså bli offisiell landesorg i hele ti dager.

ET BUDSKAP?: Dronning Elizabeth holdt «Dronningens Tale» under parliamentsåpningen 21. juni. Hodepynten hun bar har fått nettet til å koke. Video: CNN Vis mer

Kroningsdagen

Dronning Elizabeth har sittet på tronen siden 1952, og ble kronet bare 25 år gammel. Det er hele 66 år siden den spesielle kroningsdagen og den britiske monarken er kjent for å være både pigg og frisk.

Kroningsdagen i 1952 er en dag hun husker godt.

92-åringen lar seg svært sjelden intervjue, men i januar, i dokumentaren «The Coronation», tok dronningen bladet fra munnen.

Ifølge dronningen selv, var ikke selve kroningsdagen bare en glede. Hun kjørte nemlig hest og kjerre gjennom Londons gater fra Westminster Abbey til Buckingham Palace, og hun fortalte at turen var langt fra behagelig.

KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1952. Foto: NTB Scanpix
KRONET: Dronning Elizabeth og prins Philip på dronningens kroningsdag i 1952. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dronningen arvet tronen etter sin far kong Georg, som gikk bort 6. februar i 1952.

Hun var bare ti år gammel da faren ble konge, men har likevel både bevitnet en kroning og blitt kronet selv. Det er mer enn folk flest bare kan drømme om.

- Det er ganske bemerkelsesverdig, forklarte hun om at hun har fått mulighet til å oppleve begge deler.

- Det er på en måte begynnelsen av livet til en som monark, fortsatte hun.

Som kongelig er tiara, kroner og overdådige smykker en stor del av livet. Likevel la ikke dronningen skjul på at det er noen ulemper med de store kronene.

- Men de er ganske viktige, la hun til.

LES OGSÅ: - Endelig kan jeg være mamma

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer