FÅR SPESIELL GAVE: Under besøket i Tromsø får kongeparet en helt spesiell gave i form av en moderne musiker. Her er kongefamilien avbildet ved en tidligere anledning i juni i år.  Foto: NTB scanpix
FÅR SPESIELL GAVE: Under besøket i Tromsø får kongeparet en helt spesiell gave i form av en moderne musiker. Her er kongefamilien avbildet ved en tidligere anledning i juni i år. Foto: NTB scanpixVis mer

- Helt sjukt at jeg er gaven til kongeparet

Tromsø kommune gir noe helt utenom det vanlige til kongeparet.

SEOGHØR.NO: I dag starter kong Harald og dronning Sonja (78) sin store jubileumsreise i forbindelse med signingsjubileet. Neste uke er det nøyaktig 25 år siden de ble signet i Nidarosdomen med påfølgende signingsferd langs kysten. Men allerede denne helgen tyvstarter Sonja og Harald feiringen i Tromsø og Bodø.

I Tromsø blir det folkefest på Stortorget, og her får kong Harald og dronning Sonja oppleve en helt spesiell gave. Tromsø kommune har nemlig bestemt at deres gave til kongeparet er en opptreden av Agy. Artisten heter egentlig Agnete Båtnes Braaten, og er en samisk elektro-popstjerne fra Nordreisa. Hun både skriver og framfører låter med et moderne og edgy uttrykk, både på samisk og engelsk.

- Agy er en fremdragende kunstner fra Nord-Norge. Kongeparet får kun servert det beste, forteller Tromsø-ordfører Jarle Aarbakke i Se og Hør.

- Tror du Dronningen har hørt mye elektro tidligere?

- Hun har nok hørt det aller meste, og hun er også oppdatert på de fleste ting, sier Aarbakke.

Helt sjukt

Agy var ikke klar over at hun var byens gave til kongeparet før torsdag.

- Hvordan føles det å være selve gaven?

Et bilde publisert av ÁGY (@agyworld)

- Det er helt sjukt! Jeg skjønte det ikke. Jeg trodde bare jeg var booket for å spille. Og så er jeg gaven. Det er uattelig stor å spille for kongen. Det er det høyeste du kan komme i mine øyne, sier Agy, som verken har sett eller møtt kongelige før.

- Tror du Sonja og Harald liker elektro-pop?

- Jeg tror de er store fans av elektro-pop. Jeg tror de hører på det hjemme på Slottet og danser til det i stua når de er alene, sier Agy til Se og Hør.

Etter dagens feiring i Tromsø går ferden videre til Bodø, som i år feirer 200-årsjubileum. Søndag blir det byvandring og hagefest, og Sonja vil også åpne turløypa «Keiserstien»

Festgudstjeneste i Nidaros

I Trondheim blir befolkningen invitert på frokost og folkefest i Ravnkloa 23. juni, før det holdes festgudstjeneste i Nidarosdomen nøyaktig 25 år etter Sonja og Harald ble signet. I Stiftsgårdsparken blir det hagefest for 600 inviterte gjester.

Både kronprins Haakon og prinsesse Märthas familie vil være på plass i signingsbyen, i tillegg til prinsesse Astrid og Erling Lorentzen. Kongeparet og kronprinsparet kommer til Bergen med Kongeskipet Norge 25. juni, og de kongelige vil gå i land på Bryggen på formiddagen. Bergensere oppfordres til å møte opp med vaiende flagg! I Bergen blir det folkefest, vandring på Bryggen og til slutt en hagefest for 300 inviterte i parken på Gamlehaugen.

RETURNERER: Kongeparet skal nok en gang besøke Tromsø. Her under et besøk i 2013 sammen med Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia.  Foto: NTB scanpix
RETURNERER: Kongeparet skal nok en gang besøke Tromsø. Her under et besøk i 2013 sammen med Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia. Foto: NTB scanpix Vis mer

I Stavanger starter man dagen med hagefest på Ledaal 27. juni, samme sted som det ble avholdt en offisiell middag under signingsferden for 25 år siden. Både kongeparet og kronprinsparet vil delta. Folkefesten etterpå er lagt til det nye amfiområdet utenfor Stavanger konserthus, hvor det vil bli både musikk og underholdning fra scenen.

Mette-Marits fødeby

Jubileumsreisen avsluttes i Mette-Marits hjemby Kristiansand 29. juli. Kongeparet og kronprinsparet går i land ved Kilden. Det blir vandring langs bryggene til folkefesten i Tresse. Siste programpost er hagefesten med 300 gjester på Myren gård. Det er også 25 år siden midtsommerfesten, som ble holdt i forbindelse med signingsferden i 1991. Det er ventet at mange sørlendinger vil møte opp for å hilse de kongelige, både på land og i småbåter.

Flyktet fra Norge

Tromsø har ofte kongelig besøk. Fyrst Albert er rett som det er i byen, og kong Harald la også deler av statsbesøket i 2014 til Nordens Paris. Da viste han rundt det svenske kongeparet i ishavsbyen.

Utenfor Rådhuset står det også en statue av kong Haakon, kong Haralds bestefar. Det var nemlig fra Tromsø at han seilte over til England 7. juni 1940, opplyser Aarbakke.

I Tromsø vil kongeparet også delta på en hagefest på Skansen. Her vil det bli servert sprudlende alkoholfri drikke og kortreist mat. Sonja får også æren av å starte «Labb og Line»-løpet for barn i Grønnegata. Her oppfordres barna til å pynte seg kongelig, så Tromsø vil nok sette ny rekord i antall prinser og prinsesser i sentrum på en dag.

Se og Hørs kongereportere følger kongeparet på jubileumsreisen fra Tromsø til Kristiansand og kommer med jevnlige oppdateringer på seher.no, Instagram og Snapchat.

LES OGSÅ: Møtte presidenten i gummistøvler