Helt konge å bli bestefar

Kong Harald synes det var morsommere å fylle 10 år - med fremtiden foran seg - enn å bli 70. Men ellers er han svært fornøyd med livet, og noen pensjonisttilværelse kan han ikke tenke seg.

JUBILANT: Kong Harald fyller 70 år onsdag, men synes det var morsommere å bli 10. Foto: SCANPIX
JUBILANT: Kong Harald fyller 70 år onsdag, men synes det var morsommere å bli 10. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Jeg er jo veldig heldig som er frisk, har noe å gjøre og kan fortsette å arbeide, selv om jeg har trappet noe ned de siste årene, sier kong Harald.

I forbindelse med 70-årsdagen onsdag 21. februar tar kongen imot NTB til fødselsdagsintervju på sitt kontor på Slottet. Han ser nesten uforskammet godt ut etter to ukers ferie med hele familien i Karibia.

LES OGSÅ: Slik blir Kongens bursdagsfeiring!

Ferien var på barnebarnas premisser, og kongen legger ikke skjul på at familien er noe av det viktigste i livet når man fyller 70, ved siden av god helse.

Vellykket ferie

- Ferien var svært vellykket, det var utrolig viktig for oss alle å være sammen på denne måten. Det har vi ikke prøvd før. Å bo sammen med barnebarna, inkludert Marius, over en lengre periode er den eneste måten å bli bedre kjent på. De blir trygge på oss og vi på dem. Man lærer hverandre ikke å kjenne ordentlig bare ved å være sammen noen timer av gangen, sier kongen.

KONGELIG BRYLLUPSFEBER: Hvem blir neste par ut?

Den stolte bestefaren forteller at han stadig oppdager nye sider ved sine barnebarn, som han mener er som barn flest. Noen ganger leker de fint sammen, andre ganger er de i tottene på hverandre, særlig de to som er mest lik i alder, Maud Angelica og Ingrid Alexandra.

- De utvikler seg voldsomt for tiden og er veldig forskjellige personligheter. Ingrid Alexandra er en meget bestemt liten dame, som ligner svært på sin far, ler han.

Friskere enn på lenge

Kong Harald har de siste årene vært gjennom to alvorlige sykdomsperioder. Det plager ham ikke i dag.

- Jeg lever etter prinsippet at så lenge ikke det motsatte er bevist, så er jeg frisk og lever som det. Jeg tenker ikke mye på sykdommene, de plager meg ikke i det hele tatt. Jeg sier ofte at jeg har det bedre nå enn jeg har hatt det på mange år, sier kongen til NTB. Røyken, som ha la bort etter den første operasjonen, savner han heller ikke.

FULLT PÅ SLOTTET: Kongen har for mange venner

Men selv om kongen i år prioriterer jobb og familie, betyr det ikke at konkurranseseilingen er lagt helt på hyllen.

- Det blir bare ikke så intenst som i fjor, sier seilerkongen, som har planer om seilaser både i Middelhavet og i Norge når bare sommerens store begivenhet, dronningens fødselsdag 4. juli, er unnagjort.

Konge hele døgnet

Kong Harald er alltid konge, enten han sitter i statsråd eller befinner seg i seilbåten.

- En viss forskjell er det, men man er jo konge uansett, 24 timer i døgnet. Jeg kan ikke lukke døren og si: Nå er jeg ikke konge i et par timer.

Å blande seg inn i politikken har han aldri hatt lyst til.

- Jeg holder meg langt unna de politiske sakene, vi har jo et konstitusjonelt monarki, og politikken er regjeringens oppgave. Og av og til kan det jo være en fordel å ikke ha noe med det å gjøre også, utbryter han med en hjertelig latter.

Litt mer alvorlig legger han til at det selvsagt er umulig å være upolitisk, men partipolitikk holder han seg langt unna.

- Men har kongen noen gang ønsket et annet yrke?

- I grunnen ikke, men hvis jeg skulle ha valgt noe annet, må det ha blitt noe innen det militære. Jeg har satt stor pris på den utdannelsen jeg fikk der, både for det jeg gjør nå og for det jeg eventuelt kunne ha gjort.

Kongerollen før og nå

Ifølge kong Harald er det ikke så stor forskjell på kongerollen før og nå, i hvert fall ikke når det gjelder det konstitusjonelle og formelle.

- Men ellers er det stor forskjell på min bestefar og meg. Da han kom hit, var han på alder med kronprins Haakon. Han kjente ingen og visste ikke hvem han kunne stole på, hvem han kunne snakke med og hvem som hadde en annen agenda. Det må ha vært ekstremt vanskelig. Sånn sett er det jo helt forskjellig.

LES OGSÅ: Kongen kan få høyere lønn

- Men fordi vi er forskjellige mennesker, fant han sin måte å gjøre tingene på - som min far gjorde og som jeg selv har gjort det. Men akkurat de konstitusjonelle oppgavene og selve kongerollen er likevel den samme nå som den var, og det synes jeg er greit, sier kongen.

Stolt av kronprinsparet

Kong Harald og dronning Sonja er svært stolte av kronprinsparet og det engasjementet de har på flere områder.

- Vi synes de gjør en utrolig bra jobb. Og det gleder meg at det etter hvert er mange flere enn oss som synes det. Men dette overrasker meg egentlig ikke. Kronprinsen har jeg jo kjent i hele hans liv, men kronprinsessen har jeg ikke kjent så lenge. Da vi ble kjent med henne før de giftet seg, forsto vi at dette ville gå bra. Hun har de rette egenskapene, sier kong Harald.

Kritikken rundt kronprinsparets såkalte nettverksbygging forstår han ikke helt.

- Hva menes med nettverk? Jeg synes det er et litt negativt ladet ord. Vi er nødt til å prøve å få kontakt med så mange deler av folket som mulig for å gjøre den jobben vi er satt til. Hvem som er bare venner og hvem som er omgangsvenner, det vet jeg ikke. Det er forskjell på det også.

For daværende kronprins Harald og kronprinsesse Sonja var det lettere.

- Kronprinsen og kronprinsessen er oppvokst på ulike steder av landet, og hadde derfor ikke felles barndomsvenner, mens dronningen og jeg hadde nesten bare felles venner fra gammelt av, fra skole og fritid. Vi hadde så mange felles bekjente at det egentlig er litt rart at vi ikke traff hverandre tidligere.

Forholdet til pressen

Kong Harald vil ikke kommentere den siste tidens avsløringer i forbindelse med boka om Se og Hør, men mener han generelt har et godt forhold til pressen. At trykket på de yngste i familien øker, er han imidlertid bekymret for. Også på den skjermede øya i Karibia der familien ferierte i januar, dukket det opp fotografer.

- De hadde leid seg inn på hotellet der vi bodde, så vi så dem og var klar over dem, sier kongen.

Kongefamilien legger stor vekt på at det skal være åpenhet rundt deres offisielle virke.

- Men den lille, private sektoren vi har, vil vi hegne om. Derfor legger vi opp til regelmessige fotosesjoner, slik at folket får følge med i utviklingen, særlig for de yngste.

At ulike sider ved interne forhold på Slottet også når pressen, vil han heller ikke kommentere spesielt.

- Vi er blitt en middelstor bedrift. I 2005 hadde vi en HMS-undersøkelse for å kartlegge om det var noen problemer, og i tilfelle få dem på bordet. I ettertid har vi jobbet systematisk med det materialet i bunn for å gjøre arbeidsforholdene her enda bedre. Å gjøre arbeidsmiljøet bedre er høyt prioritert fra alle i huset, sier «bedriftslederen» til NTB.

Ingen spesielle ønsker

70-åringen har ingen bestemte ønsker for fødselsdagen.

- Det er det mange, ikke minst innen familien, som har spurt om. Tidligere sa jeg at jeg ønsket meg snille barn, men så sier jeg bare «snille barnebarn», ler kongen og sier: - Men det har jeg jo!

- Men det kommer nok noe, jeg er redd for det, legger han til med et smil.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer