Den danske kronprinsfamilien:

- Helt forferdelig rørt

Kronprins Frederik og familien vekker begeistring med sin julehilsen.

SAMLET: Den danske kronprinsfamilien delte søndag en julehilsen med det danske folket. Foto: Det danske kongehuset
SAMLET: Den danske kronprinsfamilien delte søndag en julehilsen med det danske folket. Foto: Det danske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det går nå mot jul, og for flere vil årets høytidsfeiring bli annerledes enn tidligere. I helgen kunne vår egen kong Harald (83) belyse akkurat det, da han i en tale fra Slottskapellet oppfordret det norske folk til å ta vare på hverandre og vise omtanke.

Flere kan i år risikere å ufrivillig gå glipp av julefeiring med familien, da de enten sitter i karantene, isolasjon eller ikke kan ta sjansen på å reise hjem til familiemedlemmer i risikogruppen.

GUDSTJENESTE: Se gudstjeneste direkte fra Slottskapellet, med blant annet artistene Frida Ånnevik og Vegard Bjørsmo. Video: NTB Vis mer

Også for de kongelige gjelder det å vise ekstra hensyn, og i nabolandet Danmark har dronning Margrethe (80) måttet velge hvem hun skal feire med. Valget falt til slutt på prins Joachim (51) og kona prinsesse Marie (44).

Det betyr at kronprins Frederik (52) og familien blir nødt til å feire på annet vis - og i helgen delte kronprinsfamilien en aldri så liten julehilsen til folket, hvor de erkjente at det i år vil bli en annerledes feiring.

Med oppfordring til folket

Familiens julehilsen er blant annet delt på det danske kongehusets offisielle Instagram-konto. I videoen ser man kronprinsen sammen med kronprinsesse Mary (48) og deres fire barn, prins Christian (15), prinsesse Isabella (13) og tvillingene prins Vincent og prinsesse Josephine (9), samlet gå inn i deres hjem på Amalienborg.

Etter å ha samlet seg rundt et bord, tenner kronprins Frederik lys i anledning den fjerde søndagen i advent, før han deler noen velvalgte ord om juletiden vi nå går inn i.

- Det blir en annerledes jul i år. Mange av oss kan ikke feire julaften med dem vi pleier å være sammen med. Uansett hvordan man feirer den, håper jeg man kan finne glede i de kommende dagene, sier kronprinsen.

Deretter kommer han med en klar oppfordring til det danske folk:

- Pass på hverandre, og husk; det går mot lysere tider.

Coronasmittet

Videoen kommer nok overraskende på for flere, ettersom kronprinsparets eldstesønn prins Christian nylig ble smittet av coronaviruset. Det kom frem i en pressemelding fra det danske kongehuset for to uker siden.

Prinsen skal siden han testet positivt ha oppholdt seg på Amalienborg, hvor han har vært i isolasjon. I pressemeldingen kom det frem at han ikke skal ha vært i kontakt med øvrige medlemmer av kongefamilien, utover kronprinsfamilien.

SMITTET: Prins Christian ble i desember bekreftet coronasmittet. Her avbildet med lillebror prins Vincent i sommer. Foto: Franne Voigt/ Det danske kongehuset
SMITTET: Prins Christian ble i desember bekreftet coronasmittet. Her avbildet med lillebror prins Vincent i sommer. Foto: Franne Voigt/ Det danske kongehuset Vis mer

I en senere pressemelding kom det også frem at kronprinsparet og deres tre yngste barn testet negativt for viruset.

Ut fra kronprinsfamiliens julehilsen å dømme virker imidlertid den unge prinsen nå å være ute av isolasjon, noe han også etter planen skulle være 14. desember. Prinsen skal ikke ha hatt symptomer på coronaviruset, til tross for at han testet positivt, ifølge det danske kongehuset.

SVARTE FEIL: Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng intervjuet Kronprinsesse Mary av Danmark i Texas. Det gikk ikke helt som det skulle. Vis mer

- Varmt og rørende

Julehilsenen sørger dermed for at det danske folk får et gjensyn med både prins Christian og resten av kronprinsfamilien etter coronasmitten og den påfølgende isolasjonsperioden.

Og det er liten tvil om at videoen vekker begeistring blant den kongelige fansen.

- Gledelig jul tilbake, ble helt forferdelig rørt. Takk for denne hilsenen, lyder en av kommentarene på Instagram.

- Riktig gledelig jul til dere også. Det varmer hjertet å se denne skjønne familie. Danmarks skjønneste familie, skriver en annen.

- Varmt og rørende. Og samlende. Gledelig jul! skriver en tredje.

80-ÅRSDAG: Dronning Margrethe II av Danmark fyller 80 16. april. Egentlig skulle dagen feires med venner og bekjente. Men, som resten av verden har også de kongelige nå måttet ty til digitale løsninger. Video: Det danske kongehus Vis mer

Avlyste tradisjon

Som nevnt skal kronprinsfamilien feire alene i år, og det skal de gjøre på Amalienborg i København. Det er åtte år siden de sist feiret julaften der. Dronning Margrethe skal som nevnt feire med pris Joachim og hans familie på Marselisborg slott.

Dronningen skulle i utgangspunktet feire på Schackenborg, men den planen er altså endret.

Det er imidlertid ikke bare julaften som blir annerledes for den danske kongefamilien, da dronning Margrethe også har sett seg nødt til å avlyse sin årlige nyttårskur og nyttårstaffel.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle har dronningen kun avlyst den tradisjonsrike nyttårsfeiringen én gang tidligere.

LES OGSÅ: Derfor gir han ikke julegaver

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer