Kronprinsesse Mette-Marit:

Hele salen klappet for Mette-Marit

- Dette er hennes første offisielle oppdrag utenfor slottet etter at hun fortalte om lungesykdommen.

VARM VELKOMST: Kronprinsparet ble godt tatt imot da de ankom Den Norske Opera & Ballett i Oslo tirsdag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
VARM VELKOMST: Kronprinsparet ble godt tatt imot da de ankom Den Norske Opera & Ballett i Oslo tirsdag. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kveld foregikk utdelingen av Nordisk Råds litteraturpris i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Formålet med prisen er å øke interessen for nabolandenes litteratur og språk, samt for det nordiske kulturfellesskapet. Vinneren mottar en pris på 350.000 danske kroner.

En av prisutdelerne denne kvelden var kronprinsesse Mette-Marit (45).

Sammen med ektemannen, kronprins Haakon (45), fikk hun en veldig varm mottakelse av publikum. Dette var nemlig kronprinsessens første offisielle oppdrag utenfor slottet etter at hun avslørte at hun har fått påvist sykdommen kronisk lungefibrose.

- Da kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom inn i salen reiste alle seg og klappet for de kongelige. Det var tydelig at mange var ekstra glade for å se Mette-Marit i dag. Mange føler nok med henne. Den varme velkomsten gjorde nok godt, sier Se og Hørs kongehusekspert Anders Johan Stavseng som var på plass under utdelingen.

Saken fortsetter under bildene.

GLEDET SEG: Både Haakon og Mette-Marit var to store smil. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
GLEDET SEG: Både Haakon og Mette-Marit var to store smil. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
PÅ SCENEN: Mette-Marit hadde æren av å dele ut Nordisk råds litteraturpris. Foto: Johannes Jansson/norden.org
PÅ SCENEN: Mette-Marit hadde æren av å dele ut Nordisk råds litteraturpris. Foto: Johannes Jansson/norden.org Vis mer

Det var onsdag i forrige uke at Mette-Marit sto frem i den lengre nyhetssendingen på NRK, og fortalte om den alvorlige lungesykdommen.

- Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en kronisk lungesykdom som i perioder vil kunne begrense utøvelsen av hennes offisielle program, het det i en pressemelding fra kongehuset.

Kronprinsessen fortalte til NRK at hun har slitt med helseutfordringer i noen år nå, og at plagene de siste årene har vært mer uttalte. Hun har den siste tiden vært gjennom en lang prosess for å finne ut mer av hva det er.

- Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sa hun til NRK.

- Har gledet seg i lang tid

Tirsdag trosset kronprinsessen sykdommen, og strålte i en lekker fotsid kjole da hun ankom utdelingen av Nordisk Råds litteraturpris.

- Mette-Marit så stunning ut i dag. Dette er kronprinsessens første offisielle oppdrag utenfor slottet etter at hun fortalte at hun hadde lungefibrose. Hun så ut som om hun gledet seg stort til kvelden. Litteratur ligger hennes hjerte nært, og oppgaven som prisutdeler har hun gledet seg til i lang tid, forteller Stavseng.

Skuespiller Jakob Oftebro (32) og statsminister Erna Solberg (57) delte også ut priser, og artister som Susanne Sundfør, Dagny og Jarle Bernhoft underholdt publikum med musikalske nummer.

Saken fortsetter nedenfor.

VINNEREN: Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. I år var det Auður Ava Ólafsdóttir som vant prisen. Foto: Johannes Jansson/norden.org
VINNEREN: Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962 til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. I år var det Auður Ava Ólafsdóttir som vant prisen. Foto: Johannes Jansson/norden.org Vis mer

Nyheten om kronprinsesse Mette-Marits alvorlige sykdom har også skapt overskrifter i utlandet.

Kort tid etter at Mette-Marit sto frem i den lengre nyhetssendingen på NRK, spredte også nyheten seg i land som Spania, Finland, England, Danmark, Tyskland og USA.

Spesielt i våre naboland har Mette-Marits sykdomstilstand fått spalteplass, der det blant annet har kommet frem at den svenske kongefamilien allerede visste om tilstanden til den norske kronprinsessen.

Saken fortsetter nedenfor.

OVERSKRIFTER: Kronprinsesse Mette-Marit har skapt store overskrifter i utlandet etter sykdomsavsløringen. Foto: NTB Scanpix
OVERSKRIFTER: Kronprinsesse Mette-Marit har skapt store overskrifter i utlandet etter sykdomsavsløringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hylles for åpenheten

Det er spesielt åpenheten til Mette-Marit de aller fleste trekker frem, påpekte Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, lørdag.

- Nyheten om Mette-Marits alvorlige lungesykdom har havnet i de fleste større avisene i Europa. Støtteerklæringer strømmer inn på de fleste språk i kommentarfeltene. Mange ønsker henne god bedring, mens andre sender sine varme tanker. Men det hun hylles mest for er åpenheten.

Ifølge kongehuseksperten hører det nemlig sjeldenhetene til at en kongelig forteller om sine egne helseproblemer.

- Heldigvis ikke i Norge. Men i flere andre land ville det være utenkelig at en kronprinsesse åpner opp på denne måten. Hele verden føler med Mette-Marit, og håper at tilstanden ikke forverrer seg. Støtten kronprinsfamilien har fått etter at Mette-Marit sto frem har varmet. Det understreket også kronprins Haakon på torsdag, fortalte han.

LES OGSÅ: - Brutalt å få beskjed om at lungene dine ødelegger seg selv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer