Prins Henrik:

Håver inn millioner på penis-kunst

Prins Henriks kunstsamling slår an på ausksjon.

POPULÆR KUNSTSAMLING: Denne uken auksjoneres avdøde prins Henriks kunstsamling bort på auksjonshuset Bruun Rasmussen. Samlingen har allerede håvet inn flere millioner danske kroner, og spesielt den erotiske kunsten vekker stor oppsikt. Her er prins Henrik avbildet sammen med dronning Margrethe i 2017. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR KUNSTSAMLING: Denne uken auksjoneres avdøde prins Henriks kunstsamling bort på auksjonshuset Bruun Rasmussen. Samlingen har allerede håvet inn flere millioner danske kroner, og spesielt den erotiske kunsten vekker stor oppsikt. Her er prins Henrik avbildet sammen med dronning Margrethe i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I disse dager blir avdøde prins Henriks kunstsamling auksjonert bort på auksjonshuset Bruun Rasmussen for flere millioner danske kroner. Kunstsamlingen inneholder alt fra afrikanske og asiatiske figurer, til masker og andre gjenstander.

Det er imidlertid enkelte av gjenstandene i prinsens kunstsamling som vekker større oppsikt enn andre. Prins Henrik samlet nemlig på erotisk kunst, og det er nettopp de penisformede jade-gjenstandene som har fått stor oppmerksomhet.

Ovennevnte kunst består av jade-stein, som er en bergart som hovedsakelig finnes i Kina, Burma og Mellom-Amerika. Den finnes i grønne og oransje varianter, men også som hvite, gule, røde og blå.

FÅR STOR OPPMERKSOMHET: Disse penisformede jade-gjenstandene har vekket oppsikt. Tre av dem har blitt solgt for tusenvis av danske kroner. Foto: NTB Scanpix
FÅR STOR OPPMERKSOMHET: Disse penisformede jade-gjenstandene har vekket oppsikt. Tre av dem har blitt solgt for tusenvis av danske kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til danske BT forteller tidligere venn av prins Henrik og antikvitetshandler, Oliver Klitgaard, hvorfor den danske prinsen valgte å samle på erotisk kunst. Han forklarer kunsten med at det er en viktig del av kulturhistorien.

Han forteller at prins Henrik samlet på kunst fra hele verden, men at jade- og den afrikanske samlingen var de største. Ifølge avisen har det vært en stor interesse for nettopp den erotiske kunsten under ukens auksjon.

For stort fokus på erotisk kunst

Klitgaard og prins Henrik var gode venner og dro på flere turer hvor de var på utkikk etter flere jade-gjenstander til samlingen.

- Jeg vil nesten tro at det er verdens største samling. Det er i hvert fall den største jeg har sett og hørt om. Dessuten er det en samling som stilmessig strekker seg over hele den kinesiske historie, forteller Klitgaard.

Han forteller videre at jade som stein er interessant av flere grunner, spesielt med tanke på fargen på steinen og den kunstneriske kvaliteten.

- Jaden er en meget, meget hard stein. Så på den måten er den også spennende, fortsetter Klitgaard.

AUKSJON: Tirsdag var startskuddet for auksjonen av prins Henriks kunstsamling hos auksjonshuset Bruun Rasmussen. Foto: NTB Scanpix
AUKSJON: Tirsdag var startskuddet for auksjonen av prins Henriks kunstsamling hos auksjonshuset Bruun Rasmussen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Antikvitetshandleren legger ikke skjul på at det har vært litt for stort fokus på de penisformede gjenstandene i prins Henriks samling, og ikke på hvor spesiell samlingen er i seg selv.

- Jeg synes godt at man kan skrive om samlingen og samtidig vise prinsen den respekten som han fortjener. Den erotiske kunsten opptrer jo i alle kulturer, forteller ham.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Ble omsatt for flere millioner

Som tidligere nevnt fant auksjonen sted på tirsdag, onsdag og fortsetter sin gang torsdag. Ifølge Ekstra Bladet ble det omsatt for 3,5 millioner danske kroner på tirsdag og suksessen fortsatte på onsdag. I løpet av auksjonsdagene skal nesten 900 av prinsens figurer auksjoneres bort.

Ifølge avisen ble det solgt flere gjenstander i minuttet, og de fleste gjenstandene fra kunstsamlingen ble solgt for et sted mellom 5000 og 20.000 danske kroner.

KUNSTSAMLING: Her er noen av de afrikanske gjenstandene fra prins Henriks samling som auksjoneres bort. Foto: NTB Scanpix
KUNSTSAMLING: Her er noen av de afrikanske gjenstandene fra prins Henriks samling som auksjoneres bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Totalt ble tre kinesiske jade-peniser solgt for henholdsvis 10.000, 20.000 og 22.000 danske kroner, ifølge avisen. Gjestene som var til stede under auksjonen var i hovedsak eldre ektepar, men også den kjente, danske skuespilleren Ghita Nørby (84) tok turen.

AFRIKANSKE FIGURER: Nesten 900 gjenstander fra den avdøde prinsens kunstsamling skal auksjoneres bort i løpet av denne uka. Foto: NTB Scanpix
AFRIKANSKE FIGURER: Nesten 900 gjenstander fra den avdøde prinsens kunstsamling skal auksjoneres bort i løpet av denne uka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Auksjonssjefen, Jesper Bruun Rasmussen, forteller til Ekstra Bladet at auksjonen trolig har vært en suksess, nettopp fordi er prins Henrik sin kunstsamling.

- Kunstsamlingen er en historie som videreføres. Mange mennesker vil ha et minne om prins Henrik stående i hjemmet sitt som de kan fortelle barna sine om, forteller han til avisen.

Alle inntektene for auksjonen av prins Henriks kunstsamling går for øvrig til veldedige formål, etter den avdøde prinsens ønske.

LES OGSÅ: - Skjuler sannheten om Henrik

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer