Dronning Camilla:

Hatet av «alle» - nå er hun dronning

Hertuginne Camilla har fått ny tittel, men den har slettes aldri vært en selvfølge.

FORHATT: Rett etter skilsmissen mellom kong Charles og prinsesse Diana ble hun sterkt hatet. Nå er hun dronning. Foto: Shutterstock/NTB
FORHATT: Rett etter skilsmissen mellom kong Charles og prinsesse Diana ble hun sterkt hatet. Nå er hun dronning. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Etter 70 år på den britiske tronen ble det torsdag kveld kjent at dronning Elizabeth II er død. Hun ble 96 år, og døde som Storbritannias lengstsittende monark.

Dronningen etterlater seg store fotspor som kan bli vanskelig å fylle - da hun på meningsmålinger har vist seg å være mer populær enn selve monarkiet. Hennes eldste sønn Charles overtok tronen automatisk da hun gikk bort, og ble altså konge i en alder av 73.

I tiden fremover skal han stå i sorgen av sin mor, samtidig som han skal reise rundt, hilse på det britiske folk og delta på diverse minnemarkeringer. Etter hvert skal han offisielt bli kronet til konge, og stå i rollen som statsoverhode for Storbritannia og hele 14 Samvelde-nasjoner.

Men han er ikke alene.

NY KONGE: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om at kong Charles nå tar over tronen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

For første gang på 70 år har Storbritannia fått både en konge og en dronning. Kong Charles kone Camilla (75) har nemlig fått tittelen dronninggemalinne.

Det var aldri noen selvfølge.

FØLGER ETTER: Camilla er Storbritannias nye dronning, etter dronning Elizabeths bortgang. Foto: Danny Lawson/PA Photos/NTB
FØLGER ETTER: Camilla er Storbritannias nye dronning, etter dronning Elizabeths bortgang. Foto: Danny Lawson/PA Photos/NTB Vis mer

Forelsket, forlatt og gjenforent

Dronning Camilla, tidligere kjent under navnet Camilla Parker Bowles, døpt Camilla Rosemary Shand, ble født 17. juli i 1947. Familien er velstående og har i lang tid hatt en nær relasjon til den britiske kongefamilien.

Dette resulterte i at hun møtte den da 21 år gamle prins Charles på en polo-match i 1970. Den gang var hun selv 23 år gammel. De fant raskt tonen, men relasjonen ble brutt da Charles måtte i militærtjeneste.

Dronning Camilla vokste ifølge Reuters opp på en landeiendom, og har utdannelse både fra London, Sveits og Frankrike.

Etter at romansen med prins Charles på 70-tallet tok slutt, gikk hun i likhet med den unge prinsen videre. Hun giftet seg etter hvert med brigadier Andrew Parker Bowles, som hun fikk de to barna Tom (47) og Laura (44) med.

Paret skilte seg i 1995. På tidspunktet hadde hun fått et nært forhold til Charles igjen, og var beskyldt for å ha ødelagt ekteskapet hans til prinsesse Diana.

DIANA: I dokumentaren "Prinsessen" får man et innblikk i prinsesse Dianas liv og død, og hvor stor påvirkning hun skal ha hatt på offentligheten og det britiske monarkiet. Video: Selmer Media Vis mer

Forhatt etter Dianas bortgang

Camilla har vært gift med kong Charles III siden 2005. Innledningen til ekteskapet var derimot langt fra enkel for kongeparet.

29. juli i 1981 ga Charles sitt ja til en annen kvinne, populært kjent som prinsesse Diana - mor til hans to sønner prins William (40) og prins Harry (37). Diana var høyt elsket i hjemlandet, men også verden over.

Ekteskapet sa imidlertid knas i 1992. Etter bruddnyheten ble det heftig spekulert rundt om Charles hadde hatt en affære med sin gode venninne Camilla Parker Bowles.

Ryktene tok ytterligere fyr etter at private telefonsamtaler mellom prinsen og Camilla lekket. Der uttrykte de sin lyst og kjærlighet for hverandre - noe som slettes ikke ble godt tatt imot.

To år etter separasjonen med Diana erkjenner prinsen av Wales å ha vært illojal mot Diana, ifølge Independent.

Den stygge skilsmissen var riktignok grobunn for mye hat mot både Charles og Camilla. Mange tok Dianas side, og da hun få år seinere døde i en bilulykke i 1997, ble det tydeliggjort at den unge prinsessen var elsket. Og det svært høyt.

SORG: Dronning Elizabeth og prins Philip besøker rosehavet utenfor Buckingham Palace etter Diana omkom i 1997. Foto: Pool via AP/NTB
SORG: Dronning Elizabeth og prins Philip besøker rosehavet utenfor Buckingham Palace etter Diana omkom i 1997. Foto: Pool via AP/NTB Vis mer

Tiden etter ble et mareritt for Camilla Parker Bowles, som i britisk media ble omtalt som «Storbritannias mest forhatte kvinne», ifølge NBC News. Camilla har selv uttalt seg om den tunge tiden før og etter Diana døde.

- Det var helt forferdelig. Det var en ekstremt ubehagelig tid og noe jeg ikke hadde ønsket overfor min verste fiende. Jeg hadde ikke overlevd om det ikke var for familien min, fortalte hun i et intervju med The Mail On Sunday i 2017.

PÅ BESØK: Prins Charles overrasker stjernene i såpeoperaen under sitt besøk den 1. april. Video: The royal family channel. Reporter: Anabelle Bruun. Vis mer

Har vokst på folket

Til tross for et tiår med motgang og hets etter skilsmissen, sto Camilla ved Charles' side. I 2005, da ting hadde roet seg litt etter Dianas bortgang, ble de gift i Windsor.

BRYLLUP: Charles og Camilla giftet seg 9. april i 2005 i Windsor Castle. Foto: Odd Andersen/AFP/NTB
BRYLLUP: Charles og Camilla giftet seg 9. april i 2005 i Windsor Castle. Foto: Odd Andersen/AFP/NTB Vis mer

Som følge av bryllupet ble Camilla offisielt en del av den britiske kongefamilien, og fikk tildelt tittelen hertuginne av Cornwall. Hun har siden involvert seg i flere titalls veldedighetsarbeid, samt vist stor støtte til voldtektsofre, frontet kampanjer mot vold i hjemmet og for kvinners rettigheter, for å nevne noe.

Hun har også vært svært interessert i alt fra mat, dyr og kulturliv.

Tidligere i år skrøyt Charles av kona, som har stått sammen med ham gjennom tykt og tynt. Han omtalte henne da som en stor støtte.

- Mens vi sammen har forsøkt å tjene og støtte hennes majestet og folket i våre lokalsamfunn, har min kjære kone vært min egen standhaftige støtte hele veien, sa han om Camilla, ifølge ABC News.

Med årene har hun også blitt mer akseptert i Storbritannia. I en undersøkelse av YouGov i 2005, gjengitt av NBC News, mente bare syv prosent at hun burde bli dronning.

Ti år senere svarte hele 53 prosent av de mente hun burde bli dronning, mens 32 prosent mente hun burde bære en mindre tittel - som prinsessegemalinne - av hensyn til avdøde Diana.

EN UNIK DRONNING: Slik husker de dronning Elizabeth. Hun døde 8.september 2022. Hun ble 96 rå gammel. Video: AP. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Usikkerhet rundt tittel

Det som inntil nå har vært Charles og Camillas offisielle residens, Clarence House, har ifølge The Times tidligere uttalt at Camilla skulle bruke tittelen prinsessegemalinne den dagen ektemannen ble konge.

- Dette ble annonsert allerede før de giftet seg, og det har ikke vært noen endringer der, fortalte en talsperson for paret for noen år tilbake.

Det var ikke før tidligere i år, da dronning Elizabeth selv ytret ønske om at svigerdatteren skulle bære lik tittel som seg selv, at man begynte å ane endring i planene.

- Når min sønn Charles blir konge, vet jeg at dere vil gi han og hans kone Camilla den samme støtten som dere har gitt meg, og det er mitt inderlige ønske at, når tiden er inne, Camilla blir omtalt som dronninggemalinne mens hun fortsetter sitt kongelige arbeid.

Slik lød dronning Elizabeths ord, da hun i forbindelse med feiringen av eget 70-årsjubileum tidligere i år snakket om tronens neste generasjon, ifølge ABC News.

SJOKK: Da vi torsdag kveld var på premieren til «71 grader nord kjendis», får vi vite at dronning Elizabeth er død. Slik reagerte kjendisene. Reporter: Thea Hope. Video: Klaus Fjellro/Rød Løper Vis mer

Og dronningens ord er blitt hørt. I Buckingham Palaces offisielle kunngjøring av dronning Elizabeths bortgang, sto følgende:

«Dronningen døde fredfullt på Balmoral i ettermiddag. Kongen og dronninggemalinnen vil bli på Balmoral i kveld og returnerer til London i morgen».

LES OGSÅ: Usikker skjebne for Harry og Meghans barn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer