Prins Harry:

- Harry var på full fart inn i selvdestruksjon

Prinsesse Dianas yngste sønn giftet seg med sin store kjærlighet - men veien dit har vært langt fra rosenrød.

TRØBLETE ÅR: Prins Harry (t.h.) har ikke hatt en lett oppvekst. En ny bok som kom ut nylig, forteller mer om hva han har slitt med. Her er han avbildet sommeren 2001, 16 år gammel. Foto: Reuters/ NTB Scanpix
TRØBLETE ÅR: Prins Harry (t.h.) har ikke hatt en lett oppvekst. En ny bok som kom ut nylig, forteller mer om hva han har slitt med. Her er han avbildet sommeren 2001, 16 år gammel. Foto: Reuters/ NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før bryllupet til Meghan Markle (36) og prins Harry (33) kom det ut en avslørende bok om britenes gifteklare favorittprins. En bok som prins Harry har bidratt til selv!

Forfatteren Angela Levin kjenner prinsen godt igjennom mange år som journalist, og hun har hatt mange samtaler med Harry på Buckingham Palace.

- Et av poengene han ville få frem, var hvor sterkt han ønsket å være noe annet enn prins Harry, skriver Angela i «Harry – en biografi om prinsen».

- Han skulle ønske han var «vanlig», fortsetter hun i boken som kom samtidig ut i Norge og i Storbritannia.

Hoppet av glede

Selv om prinsesse Diana har vært død i 20 år, har Harry fremdeles et nært forhold til moren sin.

- Det er en trøst for ham å tro at han på et eller annet vis har kontakt med Diana, og at hun vet hva han gjør, skriver Angela.

Prinsen har snakket åpent om det spesielle forholdet.

- Jeg vet instinktivt hva moren min ville jeg skulle gjort, sier han til forfatteren.

TILGIR DET ALDRI: En hel verden
fulgte med da prins William og prins Harry
måtte gå sørgemarsj gjennom Londons gater
bak kisten til sin elskede mamma. Foto: NTB Scanpix
TILGIR DET ALDRI: En hel verden fulgte med da prins William og prins Harry måtte gå sørgemarsj gjennom Londons gater bak kisten til sin elskede mamma. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han har også fortalt at moren hoppet av glede over nyheten om at Harry var forlovet med Meghan Markle, og at hun gledet seg fælt til å bli bestemor igjen.

Upassende jenter

Prins Harry tror at han ville hatt et mye bedre liv, dersom han ikke hadde mistet moren sin i 1997.

- Da forandret han seg fra å være en bedårende og skøyeraktig gutt, til en egenrådig og impulsiv unggutt som sjelden leverte leksene sine i tide, drakk og røyket for mye - og hang sammen med litt for mange upassende jenter, forteller Angela.

Diana så tidlig at det var forskjell på guttene hennes. «Harry er den rampete, akkurat som meg», sa hun stolt ifølge boken.

Denne rampete holdningen gjorde ham glad i å teste grenser, og han drakk seg full allerede som tolvåring. Etter hvert ble han med i en gjeng av utagerende, ville og velstående ungdommer, som ikke syntes at alkohol var nok.

Testet narkotika

Da prinsen var 16 år gammel, oppdaget pappa Charles at han eksperimenterte med narkotika.

- Faren kunne funnet det ut før, hvis de kongelige livvaktene som fulgte Harry hadde fortalt det de så. Men de argumenterte for at deres ansvar var å passe på ham, ikke ha noen foreldrerolle, skriver Angela i «Harry - en biografi om prinsen».

UTAGERENDE: Det har vært mange skandaler i prinsens
liv. Se og Hør har latt deg følge med. De siste årene er villbassen
som forvandlet. Nå er Harry blitt voksen! Foto: Faksimile / Se og Hør
UTAGERENDE: Det har vært mange skandaler i prinsens liv. Se og Hør har latt deg følge med. De siste årene er villbassen som forvandlet. Nå er Harry blitt voksen! Foto: Faksimile / Se og Hør Vis mer
STORE OVERSKRIFTER: Prins Harry har skapt flere overskrifter opp gjennom årene med sin utagerende livsstil. Her i Se og Hør i 2007. Foto: Faksimile / Se og Hør
STORE OVERSKRIFTER: Prins Harry har skapt flere overskrifter opp gjennom årene med sin utagerende livsstil. Her i Se og Hør i 2007. Foto: Faksimile / Se og Hør Vis mer

Forferdet

Charles tok grep, og lot Harry få møte en tidligere heroinmisbruker. Det var et møte som skremte.

- Dette er en alvorlig sak, som ble løst innad i familien. Den ligger nå bak oss og er avsluttet, sa Charles da misbruket ble kjent i pressen.

Dronningen var selvsagt forferdet, og situasjonen ble ikke enklere da det viste seg at Harry gjorde det så dårlig på skolen at han måtte gå om igjen ikke bare én, men to klasser.

- Det så ut til at Harry var på full fart inn i selvdestruksjon, en katastrofe som kunne bringe skam over kongefamilien, skriver Angela i boken.

Dårlig selvkontroll og panikkangst

I løpet av sitt 33 år lange liv har prinsen forårsaket den ene skandalen etter den andre.

- En kombinasjon av mangel på selvkontroll, dårlig dømmekraft og for mye alkohol resulterte i at han kom i naziuniform med hakekors på et karneval. En annen gang kledde han seg naken mens han spilte klespoker i Las Vegas, står det i boken.

Prins Harry forteller selv at tapet av moren påvirket ham. En stund var han plaget av panikkanfall.

- Hver gang jeg var i et rom med mange mennesker, noe som skjer ganske ofte, begynte jeg å svette. Hjertet banket - bom, bom, bom, bom - bokstavelig talt som en vaskemaskin. Jeg ble helt «Å Gud, få meg ut herfra nå», sier han i boken.

TRYGT: Selv om en skilsmisse og morens dødsfall skulle prege Harry like før tenårene, hadde han en trygg og tidvis skjermet oppvekst. Her er han, William og Diana fotografert på Mallorca i 1987. Foto: AP Photo/John Redman, NTB scanpix
TRYGT: Selv om en skilsmisse og morens dødsfall skulle prege Harry like før tenårene, hadde han en trygg og tidvis skjermet oppvekst. Her er han, William og Diana fotografert på Mallorca i 1987. Foto: AP Photo/John Redman, NTB scanpix Vis mer

Snill gutt

I dag er det ikke noen tegn til verken panikkanfall eller skandaler.

- Jeg tror Harrys ønske om å glede moren sin og være en snill gutt i hennes øyne er den grunnleggende årsaken til at han har kommet seg opp igjen, skriver Angela.

Storebror William (35), som Harry valgte til sin forlover, har også spilt en stor rolle.

Det satt langt inne for Harry å fortelle William at han slet psykisk, selv om de begge opplevde å miste moren sin - og deretter vokste opp med det Angela kaller en giftig stemning i barndomshjemmet.

- Du vet hvordan det er med en storebror ... sier Harry til forfatteren.

William jobbet seg etter hvert gjennom angsten med hjelp av Kate (36). Og til slutt klarte Harry å begynne å snakke med ham om problemene. Han kjente at det gjorde godt.

FORSKJELLIGE: I oppveksten var William den ordentlige, mens Harry var
den rampete. Foto: NTB Scanpix
FORSKJELLIGE: I oppveksten var William den ordentlige, mens Harry var den rampete. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gikk i terapi

- All denne sorgen som jeg aldri har bearbeidet kom frem, og jeg forsto at «det er veldig mye her som jeg må ta tak i», forteller Harry i boken.

Den nye innsikten fikk ham til å ta grep. Han vil ikke fortelle hva slags hjelp han har fått og hvor lenge det varte, men nøyer seg med å understreke at han har det mye bedre nå.

- Men det er fremdeles mye sorg som må ut, forteller han til Angela.

VILL FORTID: I sine yngre dager ble både prins William og prins Harry avbildet i noe pikante situasjoner. Faksimile: Se og Hør
VILL FORTID: I sine yngre dager ble både prins William og prins Harry avbildet i noe pikante situasjoner. Faksimile: Se og Hør Vis mer
«SKANDALEPRINS»: I sine yngre dager var det nok lite som tydet på at prins Harry skulle slå seg til ro. Faksimile: Se og Hør
«SKANDALEPRINS»: I sine yngre dager var det nok lite som tydet på at prins Harry skulle slå seg til ro. Faksimile: Se og Hør Vis mer

Vi gjøre en forskjell

Nå ser prinsen fremover - og vil fortsatt gjøre sin mamma stolt.

- Jeg vil gjøre noe med livet mitt. Akkurat nå føler jeg at jeg har et lite vindu for folks interesse for meg, før prins George og prinsesse Charlotte tar over. Jeg må gjøre det beste ut av det, sier han i en av samtalene.

Men Harry har med sin inn sats allerede utgjort en stor forskjell for mange.

- Han kunne valgt å bli en av de late og rike, men i stedet har han skapt en respektert veldedig organisasjon som har reddet livet til utallige barn i Afrika. Han har også gitt håp og vilje til å leve, til talløse skadde krigsveteraner som ga alt i kampen for fedrelandet, skriver Angela.

VIKTIG JOBB: Gjennom sitt hjertebarn Invictus Games, idrettskonkurranser for skadde soldater, har
prins Harry gjort en stor innsats. Her under Invictus Games i 2017. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG JOBB: Gjennom sitt hjertebarn Invictus Games, idrettskonkurranser for skadde soldater, har prins Harry gjort en stor innsats. Her under Invictus Games i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tåler alt

Neste uke gifter han seg med Meghan, som med sine 36 år er akkurat like gammel som Diana var da hun døde.

- Harry har funnet en kvinne som kan tåle all påkjenningen et offentlig liv medfører, og som kan beskytte ham fordi hun selv er så trygg. Meghan er litt moderlig overfor ham, men han trenger det, sier historikeren David Starkey i «Harry – en biografi om prinsen».

- Noen kvinner elsker å få være moderlig. Meghan er fremdeles barnløs, mens Harry fremdeles er en guttemann, fortsetter han.

Glamorøs feminist

Folkemengdene jubler når Harry tar med seg Meghan på ut på jobb.

Og til forskjell fra prins Charles som ble sjalu på oppmerksomheten Diana fikk, ser Harry ut til å nyte at folket elsker hans kjære.

Britene er lykkelige over at Harry har funnet en som vil gjøre livet hans bare bedre og bedre.

- Den fraskilte amerikanske skuespilleren og glamorøse feministen faller slett ikke inn under den stereotype kategorien kongelig hustru, men hun vet hva hun vil og hva Harry trenger, som blant annet er litt moderlig omsorg, skriver Angela.

Da Harry snakket om mamma Diana i rosende ordelag i forlovelsesintervjuet, tok Meghan ordene ut av munnen til sin kommende ektemann.

- Diana er sammen med oss, sa Meghan Markle varmt.

LES OGSÅ: - Det var nesten så hun ikke dro i bryllupet

BLIND DATE: Under forlovelses-intervjuet med prins Harry og Meghan Markle kom det frem at deres første møte var en «blind date» og at prinsen ikke visste hvem skuespilleren var før de møttes. Video. NTB / Scanpix / AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer