Meghan Markle er gravid:

Harry og Meghan venter sitt første barn

Det britiske kongehuset bekrefter at hertuginnen er gravid.

MEGHAN GRAVID: Siden Meghan og Harry giftet seg 19. mai, har mange ventet spent på familieforøkelse. Nå bekrefter det britiske kongehuset at hertuginnen er gravid. Foto: Reuters / NTB scanpix
MEGHAN GRAVID: Siden Meghan og Harry giftet seg 19. mai, har mange ventet spent på familieforøkelse. Nå bekrefter det britiske kongehuset at hertuginnen er gravid. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det britiske kongehuset delte mandag nyheten om at hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) venter sitt første barn.

Babynyheten ble offentliggjort i et innlegg på Instagram-kontoen til Kensington Palace.

- Deres kongelige høyheter hertugen og hertuginnen av Sussex er veldig glade over å kunngjøre at hertuginnen av Sussex venter barn våren 2019, heter det i meldingen.

Videre i kunngjøringen står det at hertugparet har satt pris på all støtten de har mottatt verden over siden bryllupet sitt i mai, og at de er henrykt over å kunne dele den gledelige babynyheten med offentligheten.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Meghan har termin i april

Moren til hertuginne Meghan, Doria Ragland, uttaler at hun er «veldig glad over den gledelige nyheten» og at hun «ser frem til å ønske sitt første barnebarn velkommen», ifølge Daily Mail.

Den britiske tabloidavisen skriver videre at det vordende foreldreparet var på en vellykket ultralydundersøkelse i uke 12, og at termin trolig er i slutten av april 2019.

IKKE KVALM: Hertuginne Meghan skal ha vært i god form så langt i graviditeten. Dette i motsetning til hertuginne Kate (t.v.), som har slitt mye med kraftig svangerskapskvalme i sine tre svangerskap. Foto: NTB scanpix
IKKE KVALM: Hertuginne Meghan skal ha vært i god form så langt i graviditeten. Dette i motsetning til hertuginne Kate (t.v.), som har slitt mye med kraftig svangerskapskvalme i sine tre svangerskap. Foto: NTB scanpix Vis mer

Meghan skal dessuten være i god form så langt i svangerskapet. Dette i kontrast til hertuginne Kate, som har vært plaget med ekstrem svangerskapskvalme i alle sine svangerskap.

Mens hertuginne Meghan har deltatt på kongelige oppdrag som normalt de siste ukene, var hertuginne Kate nødt til å avlyse oppdrag da hun gikk gravid med prins Louis (snart 6 md.) i fjor høst.

VAR SVÆRT DÅRLIG: Hertuginne Kate uteble fra oppdrag i starten av svangerskapet sitt i fjor høst. Her er hun derimot tilbake i rampelyset - under en mottakelse på Buckingham Palace 10. oktober 2017. Foto: NTB scanpix
VAR SVÆRT DÅRLIG: Hertuginne Kate uteble fra oppdrag i starten av svangerskapet sitt i fjor høst. Her er hun derimot tilbake i rampelyset - under en mottakelse på Buckingham Palace 10. oktober 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den gang ble også graviditeten offentliggjort tidligere enn vanlig - før de første 12 ukene av svangerskapet var passert. Dette fordi Kate så seg nødt til å utebli fra anledninger hun ellers ville deltatt ved - som prins George sin første skoledag.

- Hemmelig en god stund

Det var 19. mai at den amerikanske skuespilleren Meghan Markle (37) ga sitt «ja» til prins Harry (34) i St. Georges kapell på Windsor slott utenfor London.

Meghan fikk med dette også tittelen som hertuginnen av Sussex.

- Det må være en gledens dag for prinseparet endelig å kunne fortelle den hyggelige nyheten om familieforøkelse, som de har holdt hemmelig en god stund. Babyen kommer virkelig til å bli Storbritannias nye yndling, uttaler Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle etter at nyheten ble kjent.

GRAVIDRYKTENE SVIRRET: Tidligere i høst meldte en rekke medier at hertuginne Meghan allerede var gravid - også Se og Hør. Foto: Faksimile fra Se og Hør
GRAVIDRYKTENE SVIRRET: Tidligere i høst meldte en rekke medier at hertuginne Meghan allerede var gravid - også Se og Hør. Foto: Faksimile fra Se og Hør Vis mer

Skjulte magen

Den siste tiden har gravidryktene svirret rundt den ferske hertuginnen, og da hun og prins Harry var gjester i bryllupet til prinsesse Eugenie (28) og Jack Brooksbank (32) fredag, fikk spekulasjonene trolig ny fart.

Hertuginne Meghan var nemlig iført en løstsittende, marineblå kåpe som skjulte magepartiet hennes da hun ankom kapellet i WIndsor før helgen.

DEKKET TIL MAGEN: På vei inn til vielsen til prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank fredag, var hertuginne Meghan iført en løstsittende kåpe. Foto: NTB scanpix
DEKKET TIL MAGEN: På vei inn til vielsen til prinsesse Eugenie og Jack Brooksbank fredag, var hertuginne Meghan iført en løstsittende kåpe. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det har vært mye spekulasjoner rundt denne graviditeten, da Meghan har vært rundere i kinnene og skjult magen godt den siste måneden. Britisk presse skriver at paret fortalte den gledelige nyheten til familien i helgens eventyrbryllup. Og de har nok ventet med å gå ut med det offentlig for ikke å stjele oppmerksomhet fra brudeparet, legger Caroline Vagle til.

MEGHAN OG HARRY: Hertugparet av Sussex så ut til å være i svært godt humør da de ankom flyplassen i Sydney sent søndag kveld norsk tid. Foto: Splash News/ NTB scanpix
MEGHAN OG HARRY: Hertugparet av Sussex så ut til å være i svært godt humør da de ankom flyplassen i Sydney sent søndag kveld norsk tid. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Nå er for øvrig hertugparet på plass i Australia, i forbindelse med sin første offisielle reise utenfor Europa som ektepar.

- Da paret landet i Sydney i natt, smilte de lurt og Meghan holdt to permer foran magen. Spekulasjonene nådde nye høyder, og bare timer etterpå kom den offisielle bekreftelsen fra Kensington Palace, forklarer Vagle videre.

Etterlengtet nyhet

Med ekteskap, og kanskje spesielt i kongelige kretser, følger gjerne også forventninger og spekulasjoner om familieforøkelse.

Mange har trodd at hertuginnen ville være gravid innen året er omme, og britisk presse har siden forholdet deres ble bekreftet i 2016, spekulert på om Meghan og Harry en dag vil stifte egen familie.

Selv uttalte prins Harry i det offisielle intervjuet med BBC etter forlovelsen i fjor høst at de «tar ett skritt av gangen», men at de «forhåpentligvis vil starte familie i nær fremtid».

EVENTYRBRYLLUP: 19. mai giftet prins Harry seg med amerikanske Meghan Markle. Med ekteskapet ble de to hertug og hertuginne av Sussex. Foto: Reuters
EVENTYRBRYLLUP: 19. mai giftet prins Harry seg med amerikanske Meghan Markle. Med ekteskapet ble de to hertug og hertuginne av Sussex. Foto: Reuters Vis mer

- Et enormt press

Historisk sett, både langt tilbake og i nyere tid, har kongelige førstegangsmødre vært relativt unge.

Hertuginne Kate (36) var 31 år da hun fikk sitt første barn, lille prins George (5), og har siden fått Charlotte (3) og Louis (snart 6 md.). Prins George kom til verden sommeren 2013, litt over to år etter at foreldrene ga hverandre sine «ja» 29. april 2011.

I likhet med Kate var også Sveriges prinsesse Sofia (33), som er gift med prins Carl Philip (39), 31 år da hun ble mamma for første gang, til lille Alexander (2). Vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45) var litt over 30 år da hun ble mamma til Ingrid Alexandra (14).

Hertuginne Meghans alder har definitivt også bidratt til økt gravid-press. Hun var fylt 36 år da forlovelsen med prins Harry ble kjent, og i begynnelsen av august fylte hun 37 år og feiret med det sin første kongelige bursdag.

- Meghan må føle et enormt press fra alle rundt seg. Nå venter alle på en kongelig baby. Bilder av magen hennes blir gransket med forstørrelsesglass for å se om den har vokst, sa Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, i sommer.

Får ikke formelt foreldreansvar

At kongelige må forholde seg til andre regler og forventninger enn en alminnelig familie, er slett ikke ukjent. Siden Meghan giftet seg med prins Harry, har hun måttet forholde seg til en rekke regler - om alt fra påkledning til hva hun kan spise og ikke.

Like før forlovelsen i november i fjor, sa hun også opp jobben som skuespiller i den kjente TV-serien «Suits», samtidig som hun slettet samtlige av sine sosiale medier-kontoer.

Men å være kongelig innebærer imidlertid også at Meghan og Harry ikke vil få det formelle foreldreansvaret for egne barn. Det er det i stedet dronning Elizabeth (92) som får.

HAR FORMELT FORELDREANSVAR: Når Meghan blir mamma, er det ikke hun, men dronning Elizabeth som får det formelle foreldreansvaret for barnet. Foto: NTB scanpix
HAR FORMELT FORELDREANSVAR: Når Meghan blir mamma, er det ikke hun, men dronning Elizabeth som får det formelle foreldreansvaret for barnet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Årsaken til dette skal, ifølge den amerikanske kongehuseksperten og forfatteren Marlene Koenig, være en over 300 gammel lov som ble innført av kong George I.

- Loven har aldri blitt endret. Han [George] gjorde dette fordi han hadde et veldig dårlig forhold til sin sønn, den da fremtidige kong George II. Han fikk derfor innført loven som gjorde at han som konge var verge for sine barnebarn, forklarte forfatteren til News.com tidligere i år.

Dette gjelder også for Kate og Williams tre barn, og gjaldt også for prins William og prins Harry frem til de fylte 18 år.

Bare en sønn arver tittelen

Når Meghan nå er gravid, vil nok også mange spekulere på babyens kjønn. Om paret får en sønn vil han arve hertugdømmet og hertugtittelen. Det vil imidlertid ikke gjelde for en eventuell datter, da hun vil få tittelen «lady».

Med andre ord vil parets nåværende titler som hertug og hertuginne av Sussex dø ut, dersom de to ikke får sønner.

Denne regelen er muligens til irritasjon for Meghan, som selv er stolt feminist og ofte har snakket om kvinners rettigheter.

BRYTER KONGELIG ETIKETTE: Meghan Markle uttalte seg politisk på pressekonferansen den 28. februar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Selv om Meghan og Harry nå venter sitt første barn sammen, har de allerede utvidet familien sin siden bryllupet i mai.

I slutten av august fikk de to nemlig et nytt «familiemedlem» - hundevalpen Oz. Hertuginnen har tidligere vært åpen om sin store lidenskap for hunder.

Da paret gjorde sitt første intervju sammen, dagen de kunngjorde at de var blitt forlovet, avslørte Meghan at hennes ene hund var igjen hjemme i Los Angeles, mens den andre, Guy, var med til London. Guy har blant annet blitt observert sammen med dronning Elizabeth (92) i forbindelse med prinsebryllupet i mai.

LES OGSÅ: Slik er Meghans skandalefamilie

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer