Durek Verrett:

Hardt ut: - En sjarlatan

Durek Verrett får nok en gang kritikk for sine metoder.

KRITISERES: Durek Verrett har blitt ekspert i programmet «The Doctors» i USA. Uttalelsene hans der vekker harme. Foto: NTB scanpix
KRITISERES: Durek Verrett har blitt ekspert i programmet «The Doctors» i USA. Uttalelsene hans der vekker harme. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I midten av januar kom beskjeden om at prinsesse Märtha Louises (48) kjæreste, Durek Verrett (45), med sine påståtte evner, hadde klart å kapre seg en ny jobb som tv-ekspert, i det kjente CBS-programmet «The Doctors».

Nyheten gikk ikke upåaktet hen, og flere stilte seg kritiske til at den selvutnevnte sjamanen skulle være en del av tv-programmet. Blant dem, lege Wasim Zahid.

Han mente at Verretts spirituelle synspunkter hadde lite å gjøre i tv-programmet som fokuserer på helsemessige og medisinske problemer.

JOBB: Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek, annonserte på sin Instagram-konto at han vil starte i en ny TV-jobb. Bilder fra CBS. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Mener alkoholismen kommer fra sinne

Bare om lag en måned etter at 45-åringen skapte overskrifter om at han mente at han forutså coronaviruset, vekker han oppsikt nok en gang.

Det gjør han i en nylig episode av det amerikanske talkshowet. På Instagram har han delt flere videosnutter fra episoden hvor man får ta del i et møte mellom Verrett og en kvinne med navn Meg Henley.

Under møtet deres skal 45-åringen prøve å hjelpe Henley, ettersom hun har slitt med alkohol og var villig til å prøve en alternativ behandling for alkoholismen.

- Jeg er en tørrlagt alkoholiker, men jeg hadde mye problemer med tilbakefall. Jeg har brukt alle ressursene mine og er klar for å prøve noe nytt, for en ny start og for mer hjelp, forteller hun til Verrett i tv-programmet.

Hun forteller at faren hennes var alkoholiker, og at de to hadde et turbulent forhold. Da han tok livet sitt for noen år siden tydde hun til flaska. Alkoholismen ble en del av livet hennes.

Takker Verrett for hjelpen

Verrett bestemmer seg for å bruke sine påståtte evner til å «spørre åndene» om hva som fikk henne til å drikke, hvor han hevder at han får svar om at det er sinne som er bakgrunnen for misbruket.

- Du er sint fordi faren din dro. Sinnet kommer fra smerte, skyldfølelse og skam fordi du ikke har gitt deg selv tillatelse til å være sint. Dette holder drikkingen gående, det er der for å fylle det du føler inni deg. Du er ikke en alkoholiker, du har sinne. Du har raseri og sinne inni deg, sier den selvutnevnte sjamanen

Deretter ber han henne konfrontere sin døde far i en slags seremoni. Hun hevder å kunne kjenne energien hans, og mener hun føler seg lettere etter ha bedt faren om å «sende energi inn i seg».

Senere i tv-programmet er hun og Verrett i studioet hvor programmet spilles inn, foran et publikum og de andre ekspertene i panelet. Der takker hun Verrett, og kan fortelle at hun har vært edru i 40 dager og at hun ikke kjenner trangen til å drikke lenger.

- AVTRYKK I VAGINA: Durek Verrett, også kjent som prinsesse Märtha Louises kjæreste og selvutnevnt sjaman, uttalte seg om kvinners vagina og sexpartnere til det irske nettstedet Xposé. Det likte ikke kjendislegen Wasim Zahid. Video: Wasim Zahid. Klipp: Marie Røssland Vis mer

Hardt ut

Hendelsen har fått flere til å rynke på nesa. Faglig sett er det å behandle alkoholisme ofte komplisert og sammensatt, og ikke noe som bare kan fikses i løpet av en time med en behandler - sjaman eller ei.

Det forteller seniorforsker ved avdeling for rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet, Jørgen Gustav Bramness, til Se og Hør.

OPPRØRT: Jørgen Bramness oppfatter Durek Verrett som en sjarlatan framfor en sjaman. Foto: Kristin Sjøwall
OPPRØRT: Jørgen Bramness oppfatter Durek Verrett som en sjarlatan framfor en sjaman. Foto: Kristin Sjøwall Vis mer

- Jeg har først lyst til å si at det finnes folk som klarer å snu om på livet sitt etter at de får en ny innsikt. Det kan være livsendrende ting som at de opplever at de får barn eller andre forpliktelser. Så det finnes folk som klarer å snu på flisa i forhold til å endre hvordan de lever livene sine, sier han innledningsvis.

FRITTALENDE: Prinsesse Märtha Louise sin kjæreste, Durek Verrett, holder lite tilbake når han beskriver sexlivet sitt. Video: Rød Løper Vis mer

Blir provosert

Bramness mener likevel at selv om folk kan få slike «åpenbaringer», så er det ikke noe man kan satse på, sette i gang eller ha noe kontroll over.

- Folk som holder på den måten oppfatter jeg ikke som sjamaner, men sjarlataner. Som en som driver med forskning på rusmiddelavhengighet blir jeg ganske opprørt, og at folk som ikke vet hva de driver med benytter seg av dette til å si at de har en helbredende kur i forhold til avhengighet, sier Bramness, og fortsetter:

- Jeg oppfatter det som useriøst å utnytte personer som er i en svak situasjon. Jeg kan selvsagt ikke utelukke at dette var en viktig og livsendrende opplevelse for denne kvinnen, men jeg opplever det som spekulativt og høyst kritikkverdig å hevde at man har slike magiske evner.

Bramness ser på Verretts metode som å utnytte en pasientgruppe som fortjener langt bedre.

- De er de svakeste, og de skal ikke utsettes for «humbug», legger han til.

SKAVLAN: Fredrik Skavlan settes ut når vi stiller spørsmål om det omdiskuterte intervjuet han hadde med Märtha Louise og Durek Verrett tidligere i år. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/TV 2/Rød Løper Vis mer

Langsom og langvarig prosess

Bramness påpeker at det finnes en rekke tilnærminger for å behandle alkohol eller andre typer avhengighet. Dette forteller han handler om å gå inn i hvem personen er, hva slags bakgrunn vedkommende har, hvorfor man havnet i dette uføre, hva avhengigheten betyr i livet og ulempen det medfører.

- Så begynner man den langsomme og langvarige prosessen mot en helbredelse. Dette er en terapiprosess som krever kunnskap og utdannelse på området, for å kunne gå inn i det på en forsvarlig måte.

På spørsmål om det ligger noe i det Verrett uttaler om at «kvinnen ikke er en alkoholiker, men bare sint», svarer han:

- Mange som sliter med avhengighet, og mange andre i samfunnet, er svært sinte på enten det ene eller det andre i livet sitt. Alle opplever ting som vi kan være lei oss for eller sinte for, og det kan være en helbredende kraft i det å bli klar over at man bærer på et slikt sinne, svarer han.

Bramness forteller videre at noen har taklet det å være sint gjennom å bruke rusmidler eller ting man er avhengig av.

- Det er ikke uvanlig å skjule mange følelser bak rusmiddelbruk. Det kan nok mange som driver med rusmidler skrive under på. Det er en helbredende kraft i å kjenne på ting, men det er ikke en type «simsalabim» - helbredende kraft. For de aller fleste tar det lang tid, påpeker Bramness.

PRINSESSEN: Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett gjestet God Morgen Norge på TV 2 torsdag 16. mai. Video: TV 2 Se hele saken her: https://www.tv2.no/a/10611424/ Vis mer

- Helt ubrukelig

Han legger ikke skjul på at han blir provosert av Verretts metoder, og utdyper at en av grunnene til at han blir provosert, er at det virker som at denne kvinnen ikke har sett det åpenbare.

- Nei, folk som er avhengig av rusmidler gjør dette til tross for at de har brukt masse krefter for å finne ut av det, de bruker det ikke som en lettvint utvei, og det er ingenting som er så dårlig fungerende med et avhengighetsproblem som å gi dem råd om at: «Det er sånn det er, og ikke sånn». Det er helt ubrukelig, forteller han.

Bramness mener at alle veier for denne kvinnen som kan føre ut av et avhengighetsproblem, vil være bra.

- Så hvis hun er hjulpet er ingenting bedre enn det, men det som endrer seg fort, endrer seg ofte fort tilbake. Slik at det å kunne gå inn i en dypere forståelse om hvorfor man er sint og hva man kan gjøre med det, er en langvarig prosess, fortsetter han.

- For denne kvinnen så håper jeg jo at dette kan være et første skritt, og en begynnelse som for de aller fleste er langvarig, legger Bramness til, og understreker at han ikke har nok kunnskap om vedkommende når det kommer til hva slags behandling som måtte egne seg for henne.

Se og Hør har presentert kritikken for Verrett og sendt spørsmål tilknyttet dette, men han har ikke besvart henvendelsene. Han har derimot «sett» meldingen han fikk tilsendt på Instagram, men altså ikke svart. Hans publisist har heller ikke svart. Kanalen som sender programmet, CBS, har heller ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

LES OGSÅ: - Får meg til å føle meg vakker

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer