TO KONGEPAR: Kong Harald og dronning Sonja på statsbesøk hos kong Albert og hans italienskfødte dronning Paola. Belgias kong Albert og vår egen kong Harald er søskenbarn og har kjent hverandre hele livet. Deres svenskfødte mødre var søstre. Foto: Scanpix
TO KONGEPAR: Kong Harald og dronning Sonja på statsbesøk hos kong Albert og hans italienskfødte dronning Paola. Belgias kong Albert og vår egen kong Harald er søskenbarn og har kjent hverandre hele livet. Deres svenskfødte mødre var søstre. Foto: ScanpixVis mer

Haralds fetter tar grep

Mens kong Harald nyter ferien, er hverdagen en helt annen for hans fetter....

SEHER.NO: Mens vår egen kong Harald (71) nyter ferielivets gleder på Mågerø, har hans fetter, kong Albert (74) av Belgia slett ikke tid til å feriere.

En langvarig regjeringskrise truer med å rive landet i to, og landets statsminister, Yves Leterme, oppsøkte for noen dager siden Kongen for å søke avskjed.

Kong Albert nektet imidlertid torsdag sin regjeringssjef å gå av - for at ikke hans kongerike skal ende i et fullstendig kaos.

"Kongen er sterk. Veldig sterk!" konstaterer den belgiske storavisen Le Soir på lederplass fredag.
Bakgrunnen for regjeringskrisen er de store motsetningene mellom fransktalende vallonere og nederlandske flamlendere.

Det finnes ikke nasjonale partier i Belgia - og en regjering må derfor alltid bestå av både vallonske og flamske partier.

Letermes regjering har bare sittet siden påske, men har fått store problemer i forbindelse med en ny grunnlovsreform som skulle gi økt selvstyre til regionene.

Nyere meningsmålinger viser faktisk at nærmere 50 % av befolkningen i nederlandsspråklige Flandern faktisk ønsker en deling av landet.

Dette scenariet skremmer naturlig nok kong Albert  - og han har nå i samråd med sine rådgivere utnevnt en gruppe på tre politikere som før utgangen av august skal finne en løsning på problemet.

I mellomtiden må altså statsminister Leterme fortsatt regjere - mot sin vilje...