Kong Harald og dronning Sonja:

- Harald nektet å gi slipp på Sonja

I dag er det 50 år siden kongeparet vårt forlovet seg.

FORLOVELSESBILDER: Oslo-jenta Sonja Haraldsen og kronprins Harald kunngjorde nyheten om forlovelsen 19. mars 1968. Foto: NTB Scanpix
FORLOVELSESBILDER: Oslo-jenta Sonja Haraldsen og kronprins Harald kunngjorde nyheten om forlovelsen 19. mars 1968. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): I dag er det hele 50 år siden Norges regentpar, kong Harald (81) og dronning Sonja (80), forlovet seg.

Kong Harald og dronning Sonja har vært Norges kongepar siden kong Olavs død i 1991. Selv om Harald og Sonja har stått støtt ved hverandres side i alle år, var det en svært problematisk start på forholdet mellom kronprinsen og hans utkårede. Dronning Sonja, som ble født Sonja Haraldsen, var nemlig borgerlig og ikke av kongelig ætt, slik tradisjonen tilsa at en dronning skulle være.

Det var langt fra alle som ønsket at den daværende 31-åringen fra Vinderen i Oslo skulle bli Norges neste dronning, og forholdet førte til stor debatt rundt monarkiets fremtid i Norge.

HOLDER SAMMEN: I dag er det 50 år siden kong Harald og dronning Sonja kunngjorde at de ønsket å gifte seg. Foto: NTB Scanpix
HOLDER SAMMEN: I dag er det 50 år siden kong Harald og dronning Sonja kunngjorde at de ønsket å gifte seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Historien om Sonja og Harald er som et filmmanus. Kongelig møter borgerlig, de kjemper for kjærligheten, møter motgang, men får hverandre til slutt, og lever lykkelige resten av livet. Det skulle ikke forundre meg om det en dag blir spillefilm, sier Se og Hørs kongehusekspert Anders Stavseng.

Falt pladask på fest

Første gang Sonja Haraldsen så sin kommende ektemann var da kongefamilien returnerte til Norge etter krigen. Da kronprinsparet steg i land på Honnørbygga foran Rådhuset i 1945, sto Sonja i speiderdrakt blant titusenvis av mennesker som ønsket kongefamilien velkommen tilbake.

Noen år senere - da hun var 14 år gammel, møttes Harald og Sonja på Hankø i forbindelse med seiling. Møtet var kort, og det skulle ta flere år før deres veier på ny krysset hverandre.

Høsten 1959 var begge på fest hjemme hos avdøde Johan Stenersen, og møtet skulle vise seg å være starten på en lang og vanskelig romanse mellom de to.

HISTORISK BILDE FRA 1959: Den gang kronprins Harald (nr. to f.v.) på Krigsskolen sammen med en ukjent dame, som senere ble identifisert som Sonja Haraldsen (t.h.). Dette er det første bildet som ble tatt av dem sammen. Foto: Bjørn Glorvigen / NTB Scanpix
HISTORISK BILDE FRA 1959: Den gang kronprins Harald (nr. to f.v.) på Krigsskolen sammen med en ukjent dame, som senere ble identifisert som Sonja Haraldsen (t.h.). Dette er det første bildet som ble tatt av dem sammen. Foto: Bjørn Glorvigen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg husker at utpå kvelden ble vi stående ved siden av hverandre. Han holdt meg i hånden og jeg tenkte: «Hva gjør jeg nå?», har Sonja tidligere fortalt om høstkvelden i 1959.

Noen uker senere ringte Harald hjem til Sonja og ba henne med på Krigsskolens kadettball. Der ble de to fotografert sammen for aller første gang, og bildet sto på trykk i et magasin. Bildet fikk ryktene til å gå, og i årene som kom så Harald og Sonja seg nødt til å møtes i det skjulte.

Skjulte forholdet

Inntil da hadde pressen vært forsiktige med å omtale alt de visste om kronprinsen og hans flamme, men fem år etter at paret først møttes på fest kviknet derimot pressen til. Kronprinsen har et forhold til en borgerlig pike, og han er fast bestemt på å gifte seg med henne.

Avis-overskriftene starter diskusjonen for alvor. Avisene er svært negative, og konkluderer med at et ekteskap vil bety slutten på monarkiet. Samtidig strømmer det inn leserbrev fra befolkningen som mener Harald må få følge hjertet sitt.

UNGE: Harald og Sonja avbildet på 60-tallet. Foto: NTB Scanpix
UNGE: Harald og Sonja avbildet på 60-tallet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

At forholdet ikke var godtatt av det offisielle Norge var tungt for paret, og de gjorde det slutt over kortere perioder opptil flere ganger.

- Jeg hadde jo veldig blandede følelser. For jeg var både glad i Sonja Haraldsen, men hadde også dårlig samvittighet overfor min far og Norge, uttalte Kong Harald i en NRK-sendt dokumentar om kongeparets kamp for kjærligheten.

Kong Olav skal nemlig lenge ha vært svært negativ til et ekteskap mellom Harald og Sonja, da han fryktet at folket ville snu seg mot kongefamilien. Han håpet Harald ville finne seg en prinsesse, og møtte aldri Sonja i løpet av de ni lange årene før forlovelsen omsider ble godkjent.

- Kong Olav ville nok Harald godt, men han var gammeldags og lite villig til å lytte til den yngre generasjonen, forklarer Stavseng.

Ga kongen ultimatum

Sin egen 30-årsdag måtte Harald feire med middag på slottet uten Sonja, kjæresten gjennom åtte år, ved sin side. Men da Sonja få måneder senere selv fylte 30 år, blir hun invitert i selskap på kongeskipet.

Harald hadde nemlig forklart til sin far at om han ikke får velge Sonja Haraldsen til sin kone, tenker han ikke å gifte seg.

NEKTET Å GI SLIPP: Kong Harald, den gang kronprins Harald, hadde bare øyne for Sonja Haraldsen. Foto: NTB Scanpix
NEKTET Å GI SLIPP: Kong Harald, den gang kronprins Harald, hadde bare øyne for Sonja Haraldsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet ikke hva som er et ultimatum, men jeg sa at hvis jeg ikke kan gifte meg med henne, så kommer jeg til å forbli ugift. Men jeg vet ikke om det er et ultimatum, akkurat, forklarer kong Harald i dokumentaren.

Kongen ber om råd fra regjeringen og de parlamentariske lederne, men enda et år er gått innen svaret kommer og kongen gir sitt «ja».

Får sin godkjennelse

Allerede dagen før forlovelsen begynner ryktene å gå. NTB har sendt ut en melding til norsk og utenlandsk presse om at en forlovelse ville bli kunngjort dagen etter klokka 11. Til tross for sperrefrist sender Danmarks radio meldingen rett ut. NRK siterer Danmarks radio, og hysteriet er i gang.

FORLOVELSEN: Kronprins Harald og Sonja Haraldsen annonserte forlovelsen 19. mars 1968. Foto: Aftenposten / NTB Scanpix
FORLOVELSEN: Kronprins Harald og Sonja Haraldsen annonserte forlovelsen 19. mars 1968. Foto: Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Presis klokken elleve 19. mars 1968 går stortingspresident Bernt Ingvaldsen på Stortingets talerstol og leser opp følgende budskap fra kong Olav til de folkevalgte:

- Jeg har herved den glede å kunne meddele Dem, herr president, og Norges storting, at jeg, etter ved statsministeren å ha søkt råd hos regjeringsmedlemmene, hos Dem, herr president, og de politiske gruppers parlamentariske ledere, herved gir mitt samtykke til at min kjære sønn, kronprins Harald, i dag inngår forlovelse med frøken Sonja Haraldsen, datter av avdøde Karl August Haraldsen og gjenlevende hustru Dagny Haraldsen, født Ulrichsen.

ENDELIG: Sonja og Harald fikk omsider gi hverandre sitt ja etter ni års ventetid. Foto: NTB Scanpix
ENDELIG: Sonja og Harald fikk omsider gi hverandre sitt ja etter ni års ventetid. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Deretter heises det norske flagget til topps på alle offentlige bygninger over hele Norge. Og det flagges også friskt på de resterende stengene i privat eie. Ja, det er rene 17. mai-stemningen.

Klokken to skjer det alle venter på, når Harald og Sonja kommer ut på Slottsbalkongen.

- Harald og Sonja husker nok godt alle jubeltilropene og den varme mottakelsen de fikk av folket. Gratulasjonene strømmet inn fra fjern og nær, fra statsoverhoder og private. Selv kong Olav må nok ha blitt litt rørt over den enorme støtten Sonja og Harald fikk. Den hadde han neppe ventet, forklarer Stavseng.

Noen dager senere blir det holdt pressekonferanse på slottet.

- Åra har av og til virket håpløse, sa Harald, en mening dronning Sonja utvilsomt delte:

- Nå har vi ventet lenge nok.

Banet vei for sine barn

Stavseng mener kongeparets motstand i kjærligheten utvilsomt har gjort at de har oppført seg svært tolerant overfor egne barns valg av ektefeller.

GIFT I 50 ÅR: Norges kongepar feirer gullbryllup 29. august i år. Foto: NTB Scanpix
GIFT I 50 ÅR: Norges kongepar feirer gullbryllup 29. august i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Harald nektet å gi slipp på Sonja. Hun ventet i ni år. De var nok både vonde og lange. Kongeparet møtte mye motstand, og de sørget også for at deres barn ikke skulle møte den samme motstanden. Derfor har de også tatt imot Mette-Marit og Ari med åpne armer, til tross for en utradisjonell fortid. Og det står det skikkelig respekt av. Jeg bøyer meg i støvet, sier Stavseng og legger til:

- Kong Harald sa på pressekonferansen at han håpte han og Sonja ville vise seg verdige til å løse den krevende oppgaven som var pålagt dem. Det har kongeparet virkelig gjort - og de innfrir fortsatt, i en alder av 80 og 81 år.

LES OGSÅ: Kronprinsesse Mette-Marit sykmeldt

KONG HARALD 80 ÅR: Tirsdag 21. februar fyller Kong Harald 80 år, Dagbaldet har samlet noen av Kongens mange minneverdige øyeblikk. Video: Torstein Bøe / Ole Berg-Røsten / Scanpix / Dagbladets arkiv Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer