Har sjelden svangerskapssykdom

Rammer bare rundt 0,5-2 prosent av alle gravide.

FAMILIEFORØKELSE: Hertuginne Kate og prins William gir dronning Elizabeth og prins Philip et nytt oldebarn - til stor glede for hele den royale familien. Foto: All Over Press
FAMILIEFORØKELSE: Hertuginne Kate og prins William gir dronning Elizabeth og prins Philip et nytt oldebarn - til stor glede for hele den royale familien. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Mandag ettermiddag kom den hyggelige nyheten om at engelske hertuginne Kate og prins William - begge 30 - venter parets første barn.

Ifølge nettstedet DailyMail har kongehuset blitt tvunget til å avsløre babynyheten tidligere enn planlagt, siden hertuginnen lider av hyperemesis gravidarum, en type svangerskapskvalme som kun rammer 0,5-2 prosent av alle gravide.

Allmennlege Erik Ganesh Iyer Søegaard forteller til Seoghør.no at det er en alvorlig sykdom hertuginnen er rammet av.

- Når man går så lang at man titulerer det hyperemesis gravidarum er det ganske alvorlig ja, og er en ekstrem versjon av den vanlige morgenkvalmen som noen kvinner rammes av. Det som legene passer på nå er at hertuginnen får i seg nok næring, ved hjelp av intravenøs behandling.

- Vil det ha konsekvenser for fosteret?

- Ja, dersom mor ikke tar opp nok næring kan det gi vitamin- og saltmangel, og vil gå ut over kroppsvekten til barnet. Også for mor kan dette ha store alvorlige konsekvenser. For mange resulterer dette også i for tidlig fødsel, sier Søegaard.

- Hva er grunnen til at noen rammes av svangerskapskvalme, og hvor lenge varer det?

- Det er hormonelle forandringer som skjer med kvinnen under graviditeten som skaper denne kvalmen. Dersom man får behandlig for dette varer det som oftest bare i noen uker, men enkelte kan oppleve hyperemesis gravidarum gjennom hele svangerskapet, sier allmennlegen videre.

For øyeblikket er Kate innlagt på King Edward VII-sykehuset i London, hvor hun etter all sannsynlighet for den beste behandlingen en hertuginne verdig.
 
Ifølge kongehus-ekspert Kjell Arne Totland har nok Kates svangerskapskvalme lagt en demper på babynyheten for det engelske folk.

- Nå får vi håpe at alt går bra med Kate og med svangerskapet. Det er ikke opplyst når barnet er ventet, men trolig er hun svært tidlig i graviditeten. Jeg tror britene tar imot nyheten med stor glede, men samtidig våger de nok ikke helt å slippe jubelen løs før de vet at det går bra med den vordende moren, sier han til Seoghør.no
 
Bli fan av Seoghør.no på Facebook her
 
Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255
 
Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.
 
LES OGSÅ: Prins William er mer populær enn kona 

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer