HØYT FORBRUK: Nye dokumenter viser at den danske kongefamilien punget ut over 48 millioner kroner i løpet av 2017. Foto: NTB scanpix
HØYT FORBRUK: Nye dokumenter viser at den danske kongefamilien punget ut over 48 millioner kroner i løpet av 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det danske kongehusets pengebruk:

- Har levert kvitteringer for 48 millioner

De kongelige i Danmark kan trekke fra momsen på varer og tjenester.

Publisert

(Se og Hør): Den danske avisen Ekstra Bladet har fått tilgang til nye dokumenter fra Finansdepartementet som viser den danske kongefamiliens forbruk.

Ifølge avisen kjøpte kongefamilien til sammen varer eller tjenester for svimlende 48,4 millioner kroner i løpet av 2017.

De får imidlertid momsrefusjon hver gang de kjøper en vare eller tjeneste, og de ferske tallene for fjoråret viser at de mottok nesten 9, 7 millioner kroner i refusjon.

Kongefamilien må betale full pris for varer og tjenester i første omgang, men deretter sender de altså regnskapet til Finansdepartementet, som sørger for at momsen blir refundert.

Saken fortsetter nedenfor.

KONGELIG BÅTTUR: Kongeskipet Norge tok med jubilantene og deres gjester på mini-cruise i Oslofjorden i mai 2017, i anledning kong Harald og dronning Sonjas 80-årsfeiring. Video: Marie Røssland Vis mer Vis mer Vis mer

Andre regler enn i Norge

Summen for 2017 er noe lavere enn året før, da dronning Margrethe, kronprinsparet, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte til sammen mottok nesten 9,8 millioner i momsrefusjon for varer og tjenester til 48,9 millioner kroner.

Til sammenligning mottok kongehuset 104,5 millioner kroner i apanasje i fjor.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Stavseng, forklarer at dronning Margrethe hadde et lavere forbruk i fjor enn året før, mens kronprins Frederik og kronprinsesse Marys forbruk har steget.

- I tillegg til apanasje får de kongelige i Danmark også trekke fra momsen på varer og tjenester. I praksis betyr dette at de har levert kvitteringer for 48 millioner – og fått 9,6 millioner tilbake, som helt sikkert kommer godt med.

- Mary og Frederiks kredittkort har glødet i år, de har brukt 9,3 millioner, noe som er opp 1,4 millioner fra i fjor, sier han.

Stavseng forklarer videre at det danske kongehuset har andre regler enn den norske kongefamilien når det gjelder nettopp dette.

- Den norske kongefamilien får ikke momsrefusjon. De får sin apanasje. De siste årene har imidlertid kronprinsparet sørget for en ekstra «inntjening» ved å selge unna to eiendommer fra Skaugum gård. Haakon fikk for to år siden 12 millioner i salget, og han slapp også å skatte. Pengene kunne han putte rett i egen lomme, ettersom Skaugum er i privat eie, sier han.

En av tre dansker mener dronningen bør abdisere

I fjor mottok Dronning Margrethe 81 millioner kroner i apanasje, der 10 prosent av beløpet gikk til prins Henrik og 1,5 prosent til prinsesse Benedikte.

Kronprinsparet mottok nesten 20 millioner, mens prins Joachim fikk 3,5 millioner kroner i apanasje i 2017, ifølge kongehuset.dk.

En ny undersøkelse gjennomført av Voxmeter viser at omtrent 30 prosent av den danske befolkningen mener at dronning Margrethe bør abdisere og overlate jobben til kronprins Frederik, ifølge BT.

Målingen er gjennomført etter prins Henriks bisettelse, som var forrige uke.

En lignende undersøkelse ble gjort i 2012, og da var det omtrent 25 prosent av befolkningen som mente at dronningen burde trekke seg tilbake.

- At det tross alt er en tredel som synes det motsatte, må man ta som et uttrykk for at de synes det er synd dersom dronning må bli sittende på tronen i sin alderdom, hvis hun ønsket å gå av, sier den danske kongehuseksperten Lars Hovbakke Sørensen til BT.

Saken fortsetter nedenfor.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Smilte til folket

Hovbakke Sørensen mener at dronningens oppførsel i ektemannens bisettelse viser at hun ikke har planer om å abdisere med det første.

Under selve seremonien klarte ikke Margrethe å holde tårene tilbake, men etter bisettelsen smilte hun til dem som møtte opp utenfor Christianborgs Slotskirke i København.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, mener at smilet var hennes måte å takke folket for all støtten.

- Dronning Margrethe er oppdratt til å stå støtt både i glede og sorg, og det er nok derfor smilet også har dukket opp disse dagene. Også på kirketrappen i dag før og etter bisettelsen. Men selv om hun smilte til folket, var hun blank i øynene. Smilet er nok en slags takk for all kjærligheten hun og familien har fått fra folket de siste dagene, sa Vagle.

LES OGSÅ: Meghan Markle brøt med kongelig etikette

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer