Prins Charles og hertuginne Camilla:

Har fått sin første vaksinedose

Det opplyser Clarence House.

CORONAVAKSINE: Prins Charles og hertuginne Camilla har fått sin første dose av coronavksinen. Foto: REX / NTB
CORONAVAKSINE: Prins Charles og hertuginne Camilla har fått sin første dose av coronavksinen. Foto: REX / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag blir det kjent at prins Charles (72) og hertuginne Camilla (72) har fått sin første dose av coronavaksinen.

Det opplyser Clarence House, ifølge Sky News.

Prinsen og hertuginnen er innenfor den fjerde prioriterte gruppen for coronavaksinen grunnet alderen sin.

De er blant 12,6 millioner mennesker som har fått sine første doser av coronavaksinen i Storbritannia. Dronning Elizabeth (94) og ektemannen prins Philip (99) fikk coronavaksinen forrige måned.

VAKSINERT: Dronning Elizabeth og prins Philip ble vaksinert mot corona forrige måned. Foto: Steve Parsons/PA Wire/NTB
VAKSINERT: Dronning Elizabeth og prins Philip ble vaksinert mot corona forrige måned. Foto: Steve Parsons/PA Wire/NTB Vis mer

En kilde ved hoffet opplyste til BBC at ekteparet fikk vaksinasjonen på Windsor slott, og at dronningen ønsket å offentliggjøre vaksinasjonen for å unngå spekulasjon. Det var i starten av desember at det ble klart at ekteparet skulle prioriteres da vaksinen ble godkjent.

Ifølge Mail on Sunday var det ikke fordi de skulle få noen særbehandling, men på grunn av deres høye alder. Avisen skrev også at de kongelige ville vaksinere seg for å oppfordre flere til å ta den, og hindre at antivaksineholdninger sprer seg.

TALE: Dronning Elizabeth talte til det britiske folk under coronakrisen. Bilder fra BBC. Vis mer

Ferdig vaksinert

Her til lands var kong Harald og dronning Sonja ferdig vaksinert i begynnelsen av februar. Det opplyste assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen.

Den første dosen fikk kongen og dronningen 13. januar.

- Jeg kan opplyse om at deres majesteter kongen og hennes majestet dronningen har i dag blitt vaksinert mot coronaviruset. Kongeparet vil få neste vaksine om tre uker, sa Gj. Gjeruldsen til Se og Hør da.

Vaksinekø

På en pressekonferanse tidligere i januar fikk helseminister Bent Høie spørsmål om hvorfor kongeparet var vaksinert, til tross for at det ikke var deres tur i prioriteringsrekkefølgen på dette tidspunktet.

- Regjeringen har tilbudt kongefamilien vaksinering med bakgrunn i deres rolle. Vi er glade for at de takket ja til det tilbudet, at vårt kongepar i dag har fått første vaksinasjonsdosen. Det tror jeg den norske befolkningen har stor forståelse for, og det var også noe regjeringen har tilbudt kongehuset, svarte Høie.

KONGEN: – Norge er kjent som et tillitssamfunn. Nå er det et særskilt behov for å vise hverandre tillit.Video: NRK Vis mer

På spørsmål om hva som skal til for at enkeltpersoner får unntak fra den vanlige vaksinerekkefølgen i Norge, svarte Høie følgende:

- Det er at de er i kongehuset, og det er det ikke så mange som er, men jeg tror det norske folk har forståelse for det. Vi har personer i kongefamilien som er i en høyrisikogruppe med tanke på blant annet alder, så det er viktig.

Sykmeldt

Kongeparets andre vaksinedose kom bare kort tid etter at kong Harald ble sykmeldt på grunn av smerter i benet. I slutten av januar ble han operert for en skadet sene over høyre kne.

Senere samme dag opplyste Kongehuset at kongens operasjon var vellykket og at han var i fin form.

I forbindelse med operasjonen ble kongen sykmeldt i 14 dager. I denne perioden er det kronprins Haakon (47) som vil fungere som regent og gjennomføre kongens konstitusjonelle oppgaver.

ISOLERT: Dronning Sonja forteller under åpningen av en kunstutstilling med Magne Furuholmen at det har vært trist å ikke kunne møte folk under coronapandemien. Video / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

LES OGSÅ: Prinsessen ble mamma for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer