Kong Harald:

Har ankommet Rikshospitalet

Kong Harald er på plass på Rikshospitalet.

PÅ SYKEHUSET: Fredag skal kong Harald opereres. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PÅ SYKEHUSET: Fredag skal kong Harald opereres. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag ankom kong Harald (83) Rikshospitalet. Det viser flere bilder fra NTB, som inneholder to biler som ankommer sykehuset.

På et av bildene kan man tydelig 83-åringen sitte i baksetet på en av bilene. Det var TV 2 som først omtalte saken.

I morgen skal 83-åringen gjennomgå en operasjon for å skifte en hjerteklaff. Det opplyste Slottet i en pressemelding tidligere i dag.

PÅ VEI INN: Kong Harald ankom Rikshospitalet sammen med livvaktene sine. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
PÅ VEI INN: Kong Harald ankom Rikshospitalet sammen med livvaktene sine. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
ANKOMMER: Her ser man kong Harald sitte i baksetet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ANKOMMER: Her ser man kong Harald sitte i baksetet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Ikke første gang

I pressemeldingen kom det fram at dette ikke er første gang kong Harald har fått gjennomført en slik operasjon. Det samme skjedde nemlig i 2005, da han måtte operere hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang fikk han en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale.

Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid.

RIKSHOSPITALET: Fredag formiddag kom nyheten om at kong Harald (83) er sykmeldt. Det opplyste kongehuset på sine nettsider. Vis mer

Operasjonen vil denne gangen ikke være en åpen hjerteoperasjon. Kongen vil være våken, og inngrepet utføres via lysken med lokalbedøvelse.

Det er et medisinsk team ledet av Kongens livlege, overlege Bjørn Bendz ved Hjerte-, lunge- og karklinikken ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, som vil gjennomføre operasjonen.

- Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sa Kongens livlege Bjørn Bendz.

At kong Harald i morgen skal opereres, skjer bare kort tid etter at han var innlagt på Rikshospitalet for tung pust. Det ble den gang tidlig utelukket at kongen var syk grunnet coronasykdom.

Som følge av sykehusinnleggelsen ble kongen sykmeldt, og kronprins Haakon (47) tok over kongens oppgaver, blant annet å lede statsråd på Slottet. Samme dag skulle kongen etter planen ha besøkt Maihaugen på Lillehammer sammen med dronning Sonja, men dronningen måtte reise alene som følge av kongens innleggelse.

Endringer i programmet

Tirsdag ble det gjort endringer i Slottets program, hvor det ble klart at kongens planlagte møte med utenriktsministeren ble avlyst. I stedet ble kronprins Haakon (47) stedfortreder.

Ifølge planen sto det imidlertid at kongen skulle være tilbake fra sykemeldingen fredag, men det utgår altså nå. Dermed skal kronprinsregenten gjennomføre de konstitusjonelle oppgavene i Hans Majestet Kongens fravær.

- Kong Harald har som kjent slitt med pusten; det var derfor han ble lagt inn på sykehuset for snart to uker siden. Utredninger har vist at han trenger å bytte ut en hjerteklaff, noe han også har gjort tidligere. Legene sier det er normalt å måtte gjøre inngrepet igjen etter 10-15 år, og det er altså det som skal skje i morgen, sa Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle tidligere i dag.

- Kongens livlege sier dette er et vanlig inngrep, som det gjøres flere hundre av i året. Jeg tenker derfor kongen er i de beste hender, og vi må bare ønske god bedring!

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Barna flyttet ut - og Durek inn

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer