Europas kongelige:

- Håper det endrer seg

Reagerer etter prinsens 18-årsfeiring.

FRAVÆRENDE: Dette bildet vekker oppsikt i Storbritannia. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset
FRAVÆRENDE: Dette bildet vekker oppsikt i Storbritannia. Foto: Keld Navntoft, Kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige helg samlet kongelige fra Skandinavia seg i København i anledning prins Christians 18-årsdag. Det samme skjedde tidligere i høst da kong Carl Gustaf feiret (77) 50 år på den svenske tronen, og da vår egen prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år i fjor.

Også kongelige fra Spania, Nederland, Belgia og Luxembourg har vært å se på slike tilstelninger. De som gjentatte ganger har glimret med sitt fravær, eller rett og slett ikke har vært invitert, er de britiske kongelige.

Medlemmer av den norske kongefamilien var til stede under dronning Elizabeths begravelse i fjor høst, samt kroningen av kong Charles (74) i vår - men ellers virker det som at britene og europeerne ikke omgås så voldsomt mye.

Prinsesse Ingrid Alexandra deltok i prins Christian sin 18-årsdag, og nå vekker hun oppsikt i utlandet. Video: Se og Hør/Caroline Vagle. Vis mer

Under 18-årsfeiringen forrige helg ble fem av Europas fremtidige monarker, prinsesse Ingrid Alexandra, prinsesse Estelle (11), prins Christian, kronprinsesse Catharina-Amalia (19) og kronprinsesse Elisabeth (21), fotografert. Bildet har nå vekket oppsikt i Storbritannia.

Det britiske kongehuset blir nemlig kritisert for å isolere seg fra resten av Europas kongehus. Det skriver Daily Mail.

IKKE TIL STEDE: Under prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag var flere europeiske kongelige til stede, men ikke britene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
IKKE TIL STEDE: Under prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag var flere europeiske kongelige til stede, men ikke britene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Den britiske avisen forklarer at britenes manglende tilstedeværelse er en tradisjon som strekker seg tilbake til første verdenskrig, da britiske dronning Victorias barnebarn keiser Vilhelm førte Tyskland inn i krig mot Storbritannia.

- Det kan ha vært lurt å holde avstand en gang i tiden, men det er lenge siden, mener kongehusekspert Richard Eden.

- Personlig håper jeg at det endrer seg. Det ville vært flott om prins William og prinsesse Kate knyttet tettere bånd med sine kolleger på kontinentet. De har en felles interesse av å vise at monarki kan være en god kraft, fortsetter han.

KONGELIG: 15. oktober fylte prins Christian av Danmark 18 år. Flere har lagt merke til én detalj under feiringen. Reporter: Caroline Vagle. Video: Nora Skavhaug/Se og Hør, NTB, Instagram/@detdanskekongehus Vis mer

Eden trekker frem helgens feiring i Danmark.

- Sist helg så vi et fascinerende eksempel på at europeiske kongelige samlet seg, mens William og Kate var iøynefallende med sitt fravær. Det er på tide å tenke på fremtiden. Og prins George ville sett så søt ut ved siden av ett år eldre prinsesse Estelle.

Prins George (10) er William (41) og Kates (41) eldste sønn, og dermed tronarving etter sin far.

Mens den britiske kongehuseksperten håper på et tettere samarbeid mellom egne kongelige og resten av Europas kongehus, mistenker Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle at det ikke blir sånn.

I forbindelse med prins Christian sin 18-årsdag, overrasket dronning Margrethe gjestene med en opptreden av Benjamin Hav. Video: Detdanskekongehus/Se og Hør Vis mer

- Den norske og den britiske kongefamilien har jo historisk sett et svært tett bånd, i og med at dronning Maud var britisk. Men relasjonene i dag er nok mye sterkere mellom de skandinaviske kongehusene, og Benelux-landene.

TREMENNINGER: Dronning Elizabeth og kong Harald var tremenninger. Her med ektefellene prins Philip og dronning Sonja i 2005. Foto: Bjørn Sigurdson / SCANPIX .
TREMENNINGER: Dronning Elizabeth og kong Harald var tremenninger. Her med ektefellene prins Philip og dronning Sonja i 2005. Foto: Bjørn Sigurdson / SCANPIX . Vis mer

Vagle legger til at kong Olav hadde mye med britene å gjøre, og at kong Harald (86) har mye med kong Charles å gjøre - men at prinsesse Kate og prins William og kronprinsesse Mette-Marit (50) og kronprins Haakon (50) møtes sjelden.

SJELDEN SYN: Prinsesse Kate, prins William, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fotografert sammen under et møte i mars i år. Foto: Paul Rutland
SJELDEN SYN: Prinsesse Kate, prins William, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fotografert sammen under et møte i mars i år. Foto: Paul Rutland Vis mer

- Jeg tenker mest at det er et tap for de som ikke er like delaktig i dette fellesskapet. Spesielt for den oppvoksende generasjon, de fremtidige monarkene, som jeg tror har stor glede av å kjenne hverandre godt.

- Ingen andre forstår bedre den helt spesielle rollen de er født til enn de som er i samme situasjon - og i tillegg samme generasjon, mener Vagle.

LES OGSÅ: Prinsesse Estelle vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer