Forrige helg samlet kongelige fra Skandinavia seg i København i anledning prins Christians 18-årsdag. Det samme skjedde tidligere i høst da kong Carl Gustaf feiret (77) 50 år på den svenske tronen, og da vår egen prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år i fjor.

Tas i forsvar
Også kongelige fra Spania, Nederland, Belgia og Luxembourg har vært å se på slike tilstelninger. De som gjentatte ganger har glimret med sitt fravær, eller rett og slett ikke har vært invitert, er de britiske kongelige.
Medlemmer av den norske kongefamilien var til stede under dronning Elizabeths begravelse i fjor høst, samt kroningen av kong Charles (74) i vår - men ellers virker det som at britene og europeerne ikke omgås så voldsomt mye.
Under 18-årsfeiringen forrige helg ble fem av Europas fremtidige monarker, prinsesse Ingrid Alexandra, prinsesse Estelle (11), prins Christian, kronprinsesse Catharina-Amalia (19) og kronprinsesse Elisabeth (21), fotografert. Bildet har nå vekket oppsikt i Storbritannia.
Det britiske kongehuset blir nemlig kritisert for å isolere seg fra resten av Europas kongehus. Det skriver Daily Mail.

Den britiske avisen forklarer at britenes manglende tilstedeværelse er en tradisjon som strekker seg tilbake til første verdenskrig, da britiske dronning Victorias barnebarn keiser Vilhelm førte Tyskland inn i krig mot Storbritannia.

Holdt hånden da hjertet stoppet for siste gang
- Det kan ha vært lurt å holde avstand en gang i tiden, men det er lenge siden, mener kongehusekspert Richard Eden.
- Personlig håper jeg at det endrer seg. Det ville vært flott om prins William og prinsesse Kate knyttet tettere bånd med sine kolleger på kontinentet. De har en felles interesse av å vise at monarki kan være en god kraft, fortsetter han.
Eden trekker frem helgens feiring i Danmark.
- Sist helg så vi et fascinerende eksempel på at europeiske kongelige samlet seg, mens William og Kate var iøynefallende med sitt fravær. Det er på tide å tenke på fremtiden. Og prins George ville sett så søt ut ved siden av ett år eldre prinsesse Estelle.
Prins George (10) er William (41) og Kates (41) eldste sønn, og dermed tronarving etter sin far.
Mens den britiske kongehuseksperten håper på et tettere samarbeid mellom egne kongelige og resten av Europas kongehus, mistenker Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle at det ikke blir sånn.
- Den norske og den britiske kongefamilien har jo historisk sett et svært tett bånd, i og med at dronning Maud var britisk. Men relasjonene i dag er nok mye sterkere mellom de skandinaviske kongehusene, og Benelux-landene.

Vagle legger til at kong Olav hadde mye med britene å gjøre, og at kong Harald (86) har mye med kong Charles å gjøre - men at prinsesse Kate og prins William og kronprinsesse Mette-Marit (50) og kronprins Haakon (50) møtes sjelden.

- Jeg tenker mest at det er et tap for de som ikke er like delaktig i dette fellesskapet. Spesielt for den oppvoksende generasjon, de fremtidige monarkene, som jeg tror har stor glede av å kjenne hverandre godt.

Mottok spesiell gave
- Ingen andre forstår bedre den helt spesielle rollen de er født til enn de som er i samme situasjon - og i tillegg samme generasjon, mener Vagle.
LES OGSÅ: Prinsesse Estelle vekker oppsikt