Bordell-skandalen:

- Håndtert ekstremt dårlig

Ekspertene er klare i sin tale.

FAMILIEN: Patrick Sommerlath (til høyre), dronning Silvias nevø rømte landet etter anklagene. Bildet er tatt under prinsesse Leonores dåp. Foto: Jessica Gow / TT / NTB
FAMILIEN: Patrick Sommerlath (til høyre), dronning Silvias nevø rømte landet etter anklagene. Bildet er tatt under prinsesse Leonores dåp. Foto: Jessica Gow / TT / NTB Vis mer
Publisert

Den svenske kongefamilien har den siste tiden vært i hardt vær, etter at dronning Silvias (79) nevø, Patrick Sommerlath (52), var mistenkt for å ha kjøpt sex.

Politiet mener at 52-åringen skal ha vært blant kundene til et såkalt «Vipps-bordell» på Östermalm i Stockholm, som utga seg for å drive med thaimassasje.

Et Vipps-bordell er et bordell som tar betalt med Vipps, eller Swish som pengetjenesten heter i Sverige.

Etter hvert kom flere og flere detaljer frem i lyset, og skandalen har vokst seg større. Mens ryktene svirret, var Sommerlath selv ikke å få tak i - og ryktene sa at han skal ha gjemt seg på Drottningholm slott i Stockholm.

- Absurd

Mandag gikk påtalefristen ut, og saken er dermed foreldet - uten at politiet kom i kontakt med 52-åringen. Fredag sto han imidlertid frem i et intervju med Svensk Damtidning, hvor han nektet for anklagene.

Genoveva Casanova bryter tausheten etter utroskapsryktene. Reporter: Caroline Vagle. Video: Se og Hør. Vis mer

- Er du skyldig i det du anklages for?

- Nei! Hele denne historien er absurd, sier han.

Han hevder også at det er løgn at han gjemte seg inne på Drottningholm - og sier det samme om påstanden om at kongen og dronningen skal ha gjemt han.

- Det er jo helt sykt (...) Det er jævlig og surrealistisk. At til og med politikere går ut og anklager dem for det er kritikkverdig. Hadde jeg forstått at både politi og presse skulle legge ned så mye arbeid for et lovbrudd som bare fører til bøter, hadde jeg tatt en annen avgjørelse.

I intervjuet forklarer Sommerlath at han visste at han kom til å bli uthengt som sexkjøper i hele Sverige, og at han trengte å lande i situasjonen i fred og ro.

- Derfor tok jeg et aktivt valg om å ikke la meg bli stevnet (...). Nå i ettertid ville jeg tatt en annen avgjørelse, når jeg innser hvilken oppmerksomhet det har skapt, og hvor mange som er blitt innblandet.

I sin nye bok forteller kronprins Haakon om forholdet han har med stesønnen. Reporter: Nora Skavhaug. Video: NTB, Se og Hør. Vis mer

Det kommer frem i intervjuet at Sommerlath har reist ut av landet.

- Jeg synes det er bra at han står frem, for konsekvensene av at han har vært stille og reist ut av landet har blitt altfor store. Det har påvirket kongeparet, sier Aftonbladets kongehuskommentator Jenny Alexandersson til Aftonbladet.

Videre uttaler hun at hun ikke ser for seg at kongeparet kommer til å kommentere saken nå, og hun påpeker at dette handler om Sommerlath. Likevel understreker hun at denne situasjonen er vanskelig for både kongehuset og -familien.

- Hele kongehuset påvirkes, uttaler hun.

Kongelig fadder

Dronningens nevø skal ikke være en perifer slektning for den svenske kongefamilien.

- Patrick har vært fast gjest på alle familiemiddager, konfirmasjoner, barnedåper og brylluper i den svenske kongefamilien. Han fikk også æren av å være kongelig fadder for prinsesse Leonore (9) da hun ble døpt i Slottskapellet på Drottningholm, opplyser kongehusekspert i Se og Hør Anders Johan Stavseng.

KONGELIG DÅP: Prinsesse Leonore på armen til prinsesse Madeleine. Ved siden av står Patrick Sommerlath, prinsesse Estelle og kronprinsesse Victoria. Foto: Sören Andersson / TT / NTB
KONGELIG DÅP: Prinsesse Leonore på armen til prinsesse Madeleine. Ved siden av står Patrick Sommerlath, prinsesse Estelle og kronprinsesse Victoria. Foto: Sören Andersson / TT / NTB Vis mer

Sommerlaths tvillingjenter Chloé och Anaïs (15) var sammen med prinsesse Estelle (11) brudepiker for prins Carl Philip (44) og prinsesse Sofia. Tvillingene var også brudepiker da deres kongelige gudmor prinsesse Madeleine (41) giftet seg med Christopher O`Neill (49).

Kroppspråk-ekspert Judi James har studert det danske kronprinsparet etter utroskapsryktene. Video: Se og Hør, Nora Skavhaug. Vis mer

- Ekstremt vanskelig og ubehagelig

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller at 52-åringen er svært nær den svenske kongefamilien.

- Han er som en bror for Victoria, Madeleine og Carl Philip. Faktisk flyttet han til sin kongelige tante som 16-åring, da foreldrene hans ble skilt, sier hun.

Uansett hva som er sant og ikke, er Vagle tydelig på at dette er en vanskelig situasjon.

Kongehusekspert Caroline Vagle om kronprins Frederik sine utroskapsrykter. Reporter: Caroline Vagle. Video: NTB Vis mer

- Det er klart at dette er en ekstremt vanskelig og ubehagelig sak for hele familien. Kanskje spesielt for dronningen, som jo er svært engasjert i problematikk rundt trafficking! Jeg tenker også at saken er håndtert på ekstremt dårlig vis, og at det gjør det hele desto vanskeligere. Det faktum at han prøvde å skjule seg for politiet, har gjort saken mye større enn om han hadde vært åpen fra første stund.

Også den svenske kongehuseksperten Sten Hedman er enig i at sakens håndtering er kritikkverdig.

- Jeg synes kongen ser ut til å ha håndtert hendelsen dårlig. Omgitt av like dårlige rådgivere, skriver han i en tekstmelding til Se og Hør.

LES OGSÅ: Nekter Daniel å feire 50-årsdagen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer