Kronprinsesse Mette-Marit

- Han har betydd mye

Kronprinsessen tok del i begravelsen torsdag.

NORGES REPRESENTANT: Under Kofi Annans begravelse torsdag satt kronprinsesse Mette-Marit på andre rad. Foto: NTB Scanpix
NORGES REPRESENTANT: Under Kofi Annans begravelse torsdag satt kronprinsesse Mette-Marit på andre rad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For en knapp måned siden kom den triste nyheten om at Kofi Annan var gått bort, 80 år gammel.

I dag, torsdag 13. september, ble FNs tidligere generalsekretær begravet i en statsbegravelse i hjemlandet Ghana.

Viktig leder

Blant dem som ønsket å overvære begravelsen og representere Norge, var ingen ringere enn vår egen kronprinsesse Mette-Marit (45), som traff den tidligere generalsekretæren flere ganger.

Kronprinsessen satt på andre rad og viste sin medfølelse.

Under fylkesturen i Vestfold i forkant av begravelsen, uttalte Mette-Marit til Se og Hør og annen presse at Kofi Annan først og fremst var en viktig leder.

- Han har betydd mye for FN og moderniseringen i FN. Det har vært veldig flott å følge han, sa hun og la til:

- Han var et veldig spesielt menneske som vi begge to har fått møte flere ganger, og når jeg tenker på Kofi Annan så er det et stort vemod at han er borte. Han representerte den type ledere som jeg har satt veldig høyt, så det blir fint å delta i begravelsen.

Kofi Annan har blant annet vært mye på private turer til Norge og som kronprinsessen uttalte, har han vært offisiell gjest på Slottet flere ganger.

Saken fortsetter under bildene.

FULLT: Den norske kronprinsessen var én av mange under torsdagens statsbegravelse. Foto: NTB Scanpix
FULLT: Den norske kronprinsessen var én av mange under torsdagens statsbegravelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
I OSLO: Kongefamilien fikk møte Kofi Annan flere ganger. Her i Oslo i 2001. Foto: NTB Scanpix
I OSLO: Kongefamilien fikk møte Kofi Annan flere ganger. Her i Oslo i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FLERE MØTER: Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan og tidligere president i USA, Bill Clinton, møtte kronprins Haakon og kronprinesse Mette-Marit i pausen under Business Leader Seminaret i Oslo Spektrum i 2007. Foto: NTB Scanpix
FLERE MØTER: Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan og tidligere president i USA, Bill Clinton, møtte kronprins Haakon og kronprinesse Mette-Marit i pausen under Business Leader Seminaret i Oslo Spektrum i 2007. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Omringet av familie

Nyheten om at Kofi Annan hadde gått bort ble delt på Twitter.

- I dag sørger vi tapet av en stor mann, en leder og en visjonær, skrev FN-organisasjonen IOM på Twitter.

Han gikk bort i sitt hjem i Sveits etter kort tids sykdom. Kona Nane og barna Ama, Kojo og Nina var ved hans side de siste dagene, ble det opplyst i en pressemelding fra familien og Kofi Annan Foundation.

- Han vil bli dypt savnet av mange rundt om i verden, så vel som de ansatte i organisasjonen og hans kolleger i FN-systemet. Han vil være i våre hjerter for alltid, het det i pressemeldingen.

Kofi Annan ble 80 år gammel, og ble født 8. april 1938 i byen Kumasi i Ghana.

Han startet sin FN-karriere som byråkrat i Verdens helseorganisasjon (WHO) før han deretter tjenestegjorde ved FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA). Han ble generalsekretær i FN i 1997, og satt fram til 2006.

Kofi Annan ble tildelt Nobels fredspris i 2001. Nobelkomiteens begrunnelse var bygget på FN og Annans arbeid for en bedre organisert og fredeligere verden. Han har også mottatt Torstein Dales minnepris av Røde Kors.

Den tidligere generalsekretæren giftet seg med den svenske juristen og kunstneren Nane Maria Lagergren i 1984.

LES OGSÅ: Märtha Louise legger ned «Engleskolen»