Kong Harald fyller 82 år i dag:

- Han er vanskelig å kjøpe gave til

Slik skal kongen feire fødselsdagen.

<strong>BURSDAG:</strong> I dag fyller kongen 82 år. Her er han avbildet med dronning Sonja (81) i forbindelse med gullbryllupet deres i august i fjor. Foto: NTB Scanpix
BURSDAG: I dag fyller kongen 82 år. Her er han avbildet med dronning Sonja (81) i forbindelse med gullbryllupet deres i august i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag fyller hele Norges kong Harald 82 år. Etter alt å dømme vil feiringen av dagen gå rolig for seg, uten offisielle markeringer eller andre begivenheter.

I går gjestet prinsesse Märtha Louise (47) «God Morgen Norge» på TV 2, hvor hun blant annet uttalte seg om de kongeliges fødselsdagstradisjoner.

- Vi serverer alltid en spesiell kringle som min mormor alltid laget. Det er en kringle med rosiner og sukat, hvis man kan huske den fra 70-tallet. Det er en veldig god kringle, sier hun i programmet.

Prinsesse Märtha Louise kunne også avsløre at kongefamilien allerede har feiret kongens bursdag - noe som skal ha gått stille for seg.

<strong>HELE GJENGEN:</strong> I dag fyller kong Harald 82 år. Her er kongefamilien samlet til den årlige julefotograferingen på Slottet i 2018. Foran: kong Harald og dronning Sonja. Bak f.v.: prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prins Sverre Magnus. Foto: NTB Scanpix
HELE GJENGEN: I dag fyller kong Harald 82 år. Her er kongefamilien samlet til den årlige julefotograferingen på Slottet i 2018. Foran: kong Harald og dronning Sonja. Bak f.v.: prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prins Sverre Magnus. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I år har vi feiret allerede, sier hun.

Prinsessen ble også spurt om hun har kjøpt gave til sin kjære far, noe hun innrømmer kan være en heller vanskelig affære.

- Det er sykt vanskelig, fordi han har stort sett det meste han trenger. Det er noen år det er spesielle ting. Barna pleier å lage noe, som de gir, sier Märtha Louise i programmet.

Morsom hyllest på Instagram

Da kong Harald fylte 81 år i fjor, publiserte datteren Märtha Louise et humoristisk innlegg på Instagram hvor hun gratulerte sin far med den store dagen.

- Gratulerer med dagen, min elskede far. 18 år igjen (hvis du snur på sifrene), skrev hun under bildet og fortsatte:

- Jeg elsker din latter, din humor, ditt ivrige blikk på livet og din magiske varme, skrev hun videre, før hun avsluttet teksten med et rosa hjertesymbol.

Ingen planer om å gå av

Til tross for at kong Harald er blitt en tilårskommen mann og slitt med en rekke helseutfordringer de siste årene, holder han fortsatt koken.

I forrige uke fortalte han i et større intervju med Dagens Næringsliv at han overhodet ikke har noen planer om å abdisere og trekke seg fra tronen.

- Jeg har avlagt en ed til Stortinget som jeg mener varer livet ut. Så enkelt er det, sa kongen til avisen.

Ifølge kongen selv har vi her i Norge tradisjon for at kongen sitter så lenge man absolutt kan. Da kong Haralds far, kong Olav, ble alvorlig syk, ble Harald utnevnt som regent. Likevel satt Olav løpet ut, fram til sin død i 1991.

Til DN fortalte kong Harald at det ikke blir noen forskjell med ham på tronen.

<strong>FORELDRE OG BARN:</strong> Her er kong Harald og dronning Sonja avbildet med sine to barn, kronprins Haakon Magnus og prinsesse Märtha Louise, i forbindelse med kongeparets gullbryllup i august i fjor. Foto: NTB Scanpix
FORELDRE OG BARN: Her er kong Harald og dronning Sonja avbildet med sine to barn, kronprins Haakon Magnus og prinsesse Märtha Louise, i forbindelse med kongeparets gullbryllup i august i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nei, og ikke kong Haakons heller. Men sånn som det er blitt, de to gangene jeg har opplevd tronskifter, har kongen vært sykmeldt det siste halvannet året. Da har kronprinsen blitt regent og kommet inn i tralten. Det er blitt tradisjon i dette landet for at vi holder på til «the bitter end», sier han.

Føler seg ikke gammel

Til tross for alderen, holder kongen et svært høyt tempo, og han er fortsatt en aktiv seiler. I 2016 feiret kongeparet sine 80-årsdager med brask og bram sammen med det norske folk, og i forbindelse med jubileet, kunne kong Harald avsløre at han ikke følte seg gammel.

KONG HARALD 80 ÅR: I anledning Kong Haralds 80-årsdag tok Se og Hør turen ut i Oslo, der fikk vi høre det norske folk dele bursdagsgratulasjoner og synge for å hylle kongens fødselsdag, tirsdag 21. februar. Reporter: Stine Hartmann Video/klipp: Johannes Apelseth / Brusjan Film / Arkivfoto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenkte alltid at de som var 80, var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sa kong Harald til NTB den gang.

Den spreke kongelige jubilanten sa også den gang at han ikke har noen planer om å tre tilbake fra tronen.

- Jeg avla en ed til forfatningen. For meg gjelder den livet ut, sa kongen til NTB.

LES OGSÅ: Märtha og Ari sammen på hesteshow

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer