Prins Andrew:

- Han er utstøtt av samfunnet

Prins Andrew får hard medfart i en ny bok om livet hans.

FÅR KRITIKK: Storbritannias prins Andrew (60) får hard kritikk i en ny bok skrevet av den britiske kongehus-eksperten Nigel Cawthorne. I boka blir 60-åringen beskrevet som arrogant, selvhøytidelig og skandaløs. Her er han med datteren prinsesse Beatrice. Foto: NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Storbritannias prins Andrew (60) får hard kritikk i en ny bok skrevet av den britiske kongehus-eksperten Nigel Cawthorne. I boka blir 60-åringen beskrevet som arrogant, selvhøytidelig og skandaløs. Her er han med datteren prinsesse Beatrice. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har virkelig ikke vært i prins Andrews (60) favør. Den britiske prinsen, som er sønn av dronning Elizabeth II (94) og prins Philip (99), blir ofte trukket inn i den omstridte saken rundt den avdøde og utskjelte milliardæren Jeffrey Epstein, fordi de to en gang i tiden var å betrakte som venner.

Som konsekvens har det brutt ut full ordkrig mellom den britiske prinsen og myndighetene i USA - som etterforsker den svære overgrepssaken mot Epstein.

Nylig rykket USAs justisminister William Barr inn i den betente saken. I et intervju med Fox News fortalte han at det amerikanske justisdepartementet forsøker å få prinsen i tale. Han avviste imidlertid at det er snakk om å forsøke å få prinsen utlevert.

Saken er derimot på ingen måte avsluttet, og nå har det til og med kommet en bok om vennskapet. I «Prince Andrew: Epstein and the Palace», skrevet av den britiske kongehus-eksperten Nigel Cawthorne, kommer det frem flere oppsiktsvekkende detaljer om prinsen.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- Plukk det opp

I den blir prinsen blant annet omtalt som arrogant, selvhøytidelig og skandaløs. Den tar for seg hele hans liv, fra da han var en beskjeden ung mann, til han på sikt ble det bokens mange kilder beskriver som nærmest maktsyk og vulgær, skriver The Telegraph.

Flere peker på at de tror all oppmerksomheten han fikk, gikk til hodet på ham. Kvinner skal ha ropt «We want Andy» da han dro på besøk til Canada på slutten av 1970-tallet, mens andre kvinner har båret T-skjorter med påskriften «I'm an Andy Windsor girl» på. De mange kvinnene som tidvis svermet om han i oppveksten ble beskrevet som et harem, noe som forteller mye om størrelsen på entouraget.

Da han i 1979 begynte på Royal Naval Collage, der hans far og hans storebror gikk i sin tid, skal arrogansen ha vært svært tydelig.

- Han fremførte hele «jeg er en prins»-showet hele tiden, og fremsto ganske arrogant, sier en kilde i boken.

En i prinsens personale forteller om rystende episoder, der prinsen skal ha vært lite høflig overfor sine livvakter, og at han skal ha kastet ting i bakken. Så skal han ha bedt livvaktene sine om å «plukke det opp, for faen».

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Den gang var det derimot bare de som var rundt prinsen som la merke til dette. Det skulle derimot ikke ta lang tid før britene som folk, og den øvrige verden, fikk et nytt inntrykk av ham. Han reiste rundt på skattebetalernes regning, og utviste dårlig dømmekraft med hvem han hadde i sin omgangskrets.

Han har blant annet fått kritikk for å være venn med Saif-al-Islam Gaddafi, sønnen til Libyas avdøde oberst Gaddafi. Hans reise fra folkekjær prins til utskjelt har altså vært tydelig, ifølge flere. Forfatteren har formulert det på fiffig vis:

- Den elskede prinsen har gått fra å være en folkekjær kongelig til utkastet i samfunnet, sier han i boken selv.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Anklaget for overgrep

Vennskapet prinsen hadde med Epstein var en ting, men han er selv blitt anklaget for å ha utnyttet ofrene Epstein skal ha hatt. I november gjorde prinsen et skandaleintervju med BBC, der han hardnakket hevdet at han ikke hadde gjort noe ulovlig.

Blant anklagerne er Virginia Giuffre om hevder hun ble tvunget av Epstein til å ha samleie med prinsen da hun var 17 år.

Mellom 1999 og 2002 skal prinsen og Giuffre, som den gang het Roberts til etternavn, ha hatt samleie ved tre anledninger. Ifølge Giuffre skal Epstein ha betalt henne 15 000 dollar for å ha samleie med prinsen.

Giuffre fortalte at hun fra ung alder ble misbrukt, og at hun mentalt var såpass skadet at hun rømte fra livet sitt - og fant Maxwell, som igjen introduserte henne for Epstein. Da skal hun ha blitt tilbudt å bli trent opp til å jobbe som massør for Epstein.

Dette har prinsen nektet for, til tross for at det finnes bilder av de to sammen.

Epstein, som døde i august i fjor, var tiltalt for både menneskehandel og overgrep mot flere mindreårige. I 2008 ble han dømt for å ha tvunget kvinner til å utføre seksuelle tjenester.

Prins Andrew har uttalt at han angrer på sin «dårlige dømmekraft» i relasjonen til Epstein.

LES OGSÅ: - Løs kanon på dekk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer