Prins Harry og hertuginne Meghan:

- Hadde ikke noe annet valg

Prins Harry uttaler seg om hvorfor han og hertuginne Meghan trekker seg tilbake.

TALE: Prins Harry forteller at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å forlate den kongelige familien. Video: Instagram / Sussexroyal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prins Harry (35) og hertuginne Meghan (38) kunngjorde brått forrige uke at de ønsket å trekke seg tilbake fra sine offisielle plikter.

Både internt og eksternt slo nyheten ned som lyn fra klar himmel, og et hav av overskrifter, påstander og spekulasjoner var i gang. Dronningen har nå stilt seg bak avgjørelsen, men skal ikke ha vært begeistret i starten.

Søndag brøt prins Harry stillheten i en tale for støttespillere for den veldedige organisasjonen Sentebale. Allerede i 2006 opprettet han Sentebale, som fokuserer på barn med hiv og aids.

- Før jeg begynner, må jeg si at jeg kan bare se for meg hva dere kan ha hørt eller kanskje lest over de siste ukene. Så jeg vil at dere skal høre sannheten fra meg. Så mye jeg kan dele. Ikke som en prins eller hertug, men som Harry, den samme personen som mange av dere har sett vokse opp over de siste 35 årene, men nå med et klarere perspektiv, sa han.

SØNNEN: Prins Harry og hertuginne Meghan avbildet med sin da nyfødte sønn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, i mai i fjor. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix
SØNNEN: Prins Harry og hertuginne Meghan avbildet med sin da nyfødte sønn, Archie Harrison Mountbatten-Windsor, i mai i fjor. Foto: Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

- Spente og håpefulle

Da paret opplyste at de ville trekke seg fra sine offisielle plikter, kom det frem at de ønsker å være økonomisk uavhengige, mindre synlige og vil dele tiden si mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

- Storbritannia er mitt hjem og et sted jeg elsker. Det vil aldri endre seg, sa prins Harry.

- Jeg så dere ta imot Meghan med åpne armer. Dere så meg finne kjærligheten og lykken jeg hadde håpet å finne hele livet. Endelig ble Dianas andre sønn gift, hurra, sa han videre, til latter fra salen.

Prins Harry fortalte at han og Meghan gjør alt de kan for å utføre sine roller for landet med stolthet.

- Da jeg og Meghan ble gift, var vi spente, håpefulle og vi var her for å tjene landet.

- En stor ære

Under talen fortalte prins Harry at han og hertuginne Meghan følte at de ikke hadde noen annet valg enn å trekke seg tilbake fra den kongelige familien. Han forsikret at avgjørelsen ikke var enkel, og fortalte at det var mange måneder med samtaler etter mange års utfordringer.

- Jeg vet at jeg ikke alltid har gjort det riktig, men så langt dette går, hadde vi virkelig ikke noe annet valg, sa prinsen.

- Vårt håp var å fortsette å tjene dronningen, samveldet og mine militære forbindelser, men uten offentlig finansiering. Dessverre var ikke dette mulig. Jeg har akseptert dette, vel vitende om at det ikke endrer hvem jeg er eller hvor engasjert jeg er.

Prinsen fortalte at han nå tar et steg tilbake fra alt han har kjent, for å ta et steg framover inn i hva han håper kan være et mer fredfylt liv.

- Jeg ble født inn i dette livet, og det har vært en stor ære å tjene landet mitt og dronningen.

ÅPNER OPP: Hertuginne Meghan åpner opp om hvordan det har vært å få barn og gifte seg i offentlighetens søkelys. Video: ITV. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Mister titler og apanasje

I en uttalelse fra Buckingham Palace tidligere denne uka kom det frem at paret trekker seg fra alle kongelige plikter, også det som handler om offisielle militær tilstelninger. De vil heller ikke motta apanasje, slik som resten av familien gjør.

Etter alt bråket som har stått på med prins Harry og hertuginne Meghan, kom dronningen med en uttalelse lørdag:

«Jeg anerkjenner utfordringene de har opplevd som følge av den intense situasjonen de siste to åra, og jeg støtter deres ønske om et selvstendig liv».

Paret kommer til å miste titlene sine til våren. Det er i hovedsak snakk om betegnelsen HRH, eller Hennes/Hans Kongelige Høyhet. Her i Norge har prinsesse Märtha Louise sagt fra seg det samme.

De har i tillegg sagt seg villige til å tilbakebetale midler de har mottatt for å pusse opp Frogmore Cottage, deres hjem i England.

Sammenlikning

I lys av at ekteparets beslutning om å trekke seg tilbake, valgte The Guardian å undersøke påstanden om at Meghan mottar særskilt behandling av britiske medier.

De nedslående tallene viste blant annet at Meghan ble møtt med en betydelig større andel negative avistitler enn hertuginne Kate mellom mai 2018 og januar 2019.

STOLT PAPPA: Hertuginne Meghan og prins Harry viste frem sønnen Archie på offisiell reise til Cape Town. Video: Instagram/@sussexroyal / Rød Løper Vis mer

Undersøkelsen tok for seg 843 artikler som er blitt publisert i 14 forskjellige aviser. Av disse artiklene var 43 prosent vinklet negativt, 20 prosent vinklet positivt og 36 prosent vinklet nøytrale.

Til sammenlikning ble det publisert 144 artikler om hertuginne Kate i samme tidsperiode. Av disse artiklene var 45 prosent vinklet positivt, 8 prosent vinklet negativt og 47 prosent vinklet nøytrale.

LES OGSÅ: Gjør endring: - Han vil ikke

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer