<strong>FIKK KLEM:</strong>
Mette-Marit reiste seg og ga Haakon en varm klem etter at han tok ordet. Foto: Andreas Fadum
FIKK KLEM: Mette-Marit reiste seg og ga Haakon en varm klem etter at han tok ordet. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit:

Haakon rørte Mette-Marit til tårer

Da ektemannen spontant reiste seg og holdt en tale, rant tårene hos kronprinsessen.

Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): Kronprins Haakon (43) og kronprinsesse Mette-Marit (43) besøkte nylig Retretten i Oslo. Lavterskeltilbudet er åpent for folk som sliter med ulike avhengigheter, enten det er spilleavhengighet, narkotika, piller, alkohol eller overspising.

Tidligere rusmisbruker Rita Nilsen startet Retretten for 15 år siden. I dag er hun daglig leder ved senteret, og en inspirasjonskilde for veldig mange.

<strong>PREGET:</strong> Mette-Marit satte stor pris på Haakons spontale tale til brukerne ved Retretten. Foto: Andreas Fadum
PREGET: Mette-Marit satte stor pris på Haakons spontale tale til brukerne ved Retretten. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Spontan tale

Like før kronprinsparet skulle på omvisning i lokalene reiste plutselig kronprins Haakon seg og gikk midt frem på gulvet og holdt en spontan tale. Det var tydelig at informasjonen han hadde fått hadde gjort et sterkt inntrykk.

Haakon snakket rett fra levra - og direkte til brukerne.

- Det er så utrolig inspirerende å få komme hit. Og til de av dere som har sittet i fengsel og hatt rusproblemer, så får dere en viss kompetanse på ting, og bruker det til å hjelpe andre. En krise fører ofte til en positiv forandring. Tusen takk, sa Haakon.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>ORD SOM VARMET:</strong> Haakon inspirerte brukerne til å være med å hjelpe andre i samme situasjon. T.h. Petter «Uteligger» Nyquist. Foto: Andras Fadum&nbsp;
ORD SOM VARMET: Haakon inspirerte brukerne til å være med å hjelpe andre i samme situasjon. T.h. Petter «Uteligger» Nyquist. Foto: Andras Fadum  Vis mer

Gjorde inntrykk

De frammøtte klappet for Haakon, og da han satte seg igjen var det en tydelig rørt Mette-Marit som med tårer i øyekroken reiste seg og ga ham en klem.

Etter omvisningen på Retretten fikk Mette-Marit nyte en god kopp te mens Haakon drakk kaffe sammen med flere brukere. Hjemmelagde vafler ble servert, og kronprinsparet fikk et grundigere innblikk i brukernes hverdag.

Her fikk de mulighet til å snakke løst og fast, noe kronprinsparet også satte stor pris på.

Rørt til tårer da «Petter uteligger» fikk pris

Det er imidlertid ikke første gang Mette Marit har blitt rørt til tårer.

TV-serien «Petter Uteligger» hadde en enorm suksess da den først ble sendt på TV 2 i desember og januar i fjor.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>RØRENDE MØTE:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit var til stede da TV-serien «Petter Uteligger» mottok årets utgave av Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon i februar. Hun fikk et spesielt møte med personene som er med i dokumentarserien. Foto: NTB scanpix
RØRENDE MØTE: Kronprinsesse Mette-Marit var til stede da TV-serien «Petter Uteligger» mottok årets utgave av Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon i februar. Hun fikk et spesielt møte med personene som er med i dokumentarserien. Foto: NTB scanpix Vis mer

Filmprodusenten Petter Nyquist (37) flyttet ut på gata i 52 døgn, og fikk kjenne kulde, skam og sult på kroppen. Han fikk imidlertid også oppleve en rørende hjertevarme fra miljøet på gata.

Samspillet mellom Petter og hans nye venner rørte mange nordmenn til tårer. Men viktigst av alt førte det til at folk flest fikk større forståelse for dem som lever på siden av det etablerte.

Nettopp arbeidet med å bryte ned fordommer gjorde at Nyquist fikk Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon - og på plass for å hylle ham var selveste kronprinsesse Mette-Marit. Kronprinsessen var åpenbart rørt, og viste stort engasjement i samtale med gutta fra serien.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>ENGASJERT:</strong> Kronprinsesse Mette-Marit snakket både med personene fra TV-serien og med pressen da «Petter Uteligger» ble tildelt Brosteinprisen. Hun fikk med seg et nummer at gatemagasinet =Oslo (t.h). Foto: NTB Scanpix
ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit snakket både med personene fra TV-serien og med pressen da «Petter Uteligger» ble tildelt Brosteinprisen. Hun fikk med seg et nummer at gatemagasinet =Oslo (t.h). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Takket vennene fra gata

Nyquist selv var takknemlig for både prisen og kronprinsessens hyllest, men aller viktigst for ham var det nok at kameratene fra gata var der sammen med ham:

- Det er en stor ære og veldig hyggelig å få prisen, men jeg kan ikke ta æren for dette alene. Her sitter andre som fortjener prisen mer enn meg, sa en tydelig rørt Petter ifølge Bymisjon.no.

Filmskaperen var ikke i tvil om at prisen måtte deles med Svein og de andre TV-seerne ble så godt kjent med i serien, og ropte dem sporenstreks opp på scenen.

- Det er dere, fantastiske mennesker, som har delt av deres hverdag, og som har gjort at vi er mange som har fått bedre innsikt og forståelse i livet på gata, sa prisvinneren med ettertrykk.

Saken fortsetter under bildet.

<strong>DELTE HEDEREN:</strong> Filmskaper Petter Nyquist mottok Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for arbeidet sitt med TV-serien «Petter Uteligger». Her sammen med Svein, en av hans viktigste medspillere. Foto: NTB scanpix
DELTE HEDEREN: Filmskaper Petter Nyquist mottok Brosteinprisen fra Kirkens Bymisjon for arbeidet sitt med TV-serien «Petter Uteligger». Her sammen med Svein, en av hans viktigste medspillere. Foto: NTB scanpix Vis mer

Engasjert kronprinspar

Kronprinsesse Mette-Marit har engasjert seg i utviklingsspørsmål, HIV/AIDS-saken og arbeidet til Kirkens Bymisjon i flere år. Da hun ble tildelt Peder Dass-prisen i 2008, ble blant annet kronprinsessens innsats for Kirkens Bymisjon trukket frem av juryen.

Saken fortsetter under bildet.

Sammen med kronprins Haakon etablerte Mette-Marit stiftelsen Kronprinsparets Fond i 2001, i forbindelse med bryllupet sitt. Fondet samarbeider med en rekke prosjekter som skal bidra til at ungdom i Norge har et godt liv, deriblant Pøbelprosjektet.

Se kronprinsparet i en reklamefilm for Kronprinsparets Fond nedenfor:

Før jul i 2014 besøkte kronprinsessen og kronprinsen Blå Kors Kontaktsenter i Oslo Sentrum, for å servere mat til rusavhengige brukere.

- Det er veldig hyggelig at de kommer hit til oss, fortalte en av gjestene til Se og Hør den gang.

LES OGSÅ: Dronning Sonja i sorg

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer