Haakon og Mette-Marits utrolige historie

Kronprinsparet feirer 15 års bryllupsdag.

DA OG NÅ: F.v: Mette-Marit og kronprins Haakon på Slottet etter kunngjøringen om forlovelsen. Duoen kysser etter vielsen 25. august 2001. Kronprinsparet deltar sammen på et event i mars i år.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX Foto: NTB scanpix
DA OG NÅ: F.v: Mette-Marit og kronprins Haakon på Slottet etter kunngjøringen om forlovelsen. Duoen kysser etter vielsen 25. august 2001. Kronprinsparet deltar sammen på et event i mars i år. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Lørdag 25. august 2001 ga kronprins Haakon (43) og kronprinsesse Mette-Marit (43) hverandre sine ja i en vakker vielse i Oslo Domkirke.

Dette skapte folkefest i hovedstaden og enorme mengder med mennesker troppet opp i byen i håp om å få et glimt av brudeparet.

Nesten to millioner TV-seere fikk også med seg seremonien, som ble utført av biskop Gunnar Stålsett, via skjermen.

I sin avslørte han til Terje Svabø søndag 14. mai 2000 på NRK. 

De var da begge to 26 år gamle - og veldig forelsket.Høsten samme året flyttet de sammen, og diskusjonen om monarkiets fremtid gikk høyt i norsk og utenlandsk presse.

Paret offentliggjorde forlovelsen fredag 1. desember 2000, og gjennom sine representasjonsoppdrag som kommende kronprinsesse, viste Mette-Marit vilje til å ta sine nye plikter alvorlig og evne til å komme folk i møte.

Da hun tre dager før bryllupet åpnet seg om sin «utsvevende fortid» vant hun tillit og mange av hjertene til det norske folk for sin åpenhet.

I dag er sørlandsjenta en av verdens mest populære kongelige.

Saken fortsetter under bildet.

«Verdens beste pappa»

– Jeg holdt aldri noen tale i vårt bryllup, så det er viktig for meg å kunne si hva han har betydd i mitt liv, delte Mette-Marit på NRK i 2010 i forbindelse med sin kjærlighetssamtale med stortingsprest Per Arne Dahl i Nidarosdomen.

- Jeg opplevde så sterkt at Haakon så meg da vi møttes, og det gjør at jeg også på mange vis kan være glad i meg selv når jeg er på mitt mørkeste. Det tror jeg er fordi Haakon er et menneske som er veldig raust, fortsatte hun foran en fullsatt kirke.

I forbindelse med kronprinsparet ti års bryllupsdag året etter, beskrev duoen forholdet sitt som «veldig solid».

Haakon fortalte den gang til VG at de tre tingene han setter høyest hos kona er hennes evne til omsorg, hennes tilstedeværelse i møtet med mennesker og evnen til å forstå dem.

Mette-Marit holdt heller ikke tilbake da hun hyllet ektemannen.

STOR DAG: På en pressekonferanse på Slottet 1. desember 2000 erklærte kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby sin forlovelse offisielt. Her viser Mette-Marit stolt frem forlovelsesringen. Foto: NTB Scanpix
STOR DAG: På en pressekonferanse på Slottet 1. desember 2000 erklærte kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby sin forlovelse offisielt. Her viser Mette-Marit stolt frem forlovelsesringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- For det første er han verdens beste pappa. Og så er han utrolig raus og åpen. Åpen i den forstand at han er veldig flink til ikke å dømme folk. Og det tredje er at du er veldig, veldig glad i meg, delte hun ifølge avisa.

LES OGSÅ: Se så stor prins Alexander har blitt

LATTEREN SITTER LØST: Kronprinsparet koste seg i Mette-Marits fødeby Kristiansand i juni under feiringen av kongeparets 25-årsjubileum. Her får kronprinsessen seg en god latter under dronningens tale på hagefesten ved Myren gård. Foto: NTB scanpix
LATTEREN SITTER LØST: Kronprinsparet koste seg i Mette-Marits fødeby Kristiansand i juni under feiringen av kongeparets 25-årsjubileum. Her får kronprinsessen seg en god latter under dronningens tale på hagefesten ved Myren gård. Foto: NTB scanpix Vis mer
FAMILIEBILDE: Her er kongefamilien samlet under julefotograferingen på Skaugum i desember i fjor.  Foto: NTB scanpix
FAMILIEBILDE: Her er kongefamilien samlet under julefotograferingen på Skaugum i desember i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer