DA OG NÅ: F.v: Mette-Marit og kronprins Haakon på Slottet etter kunngjøringen om forlovelsen. Duoen kysser etter vielsen 25. august 2001. Kronprinsparet deltar sammen på et event i mars i år.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX Foto: NTB scanpix
DA OG NÅ: F.v: Mette-Marit og kronprins Haakon på Slottet etter kunngjøringen om forlovelsen. Duoen kysser etter vielsen 25. august 2001. Kronprinsparet deltar sammen på et event i mars i år. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Foto: NTB scanpixVis mer

Haakon og Mette-Marits utrolige historie

Kronprinsparet feirer 15 års bryllupsdag.

SEOGHØR.NO: Lørdag 25. august 2001 ga kronprins Haakon (43) og kronprinsesse Mette-Marit (43) hverandre sine ja i en vakker vielse i Oslo Domkirke.

Dette skapte folkefest i hovedstaden og enorme mengder med mennesker troppet opp i byen i håp om å få et glimt av brudeparet.

Nesten to millioner TV-seere fikk også med seg seremonien, som ble utført av biskop Gunnar Stålsett, via skjermen.

I sin tale til brudeparet tok blant annet Stålsett opp Mette-Marits rolle som alenemor:

«(...) Kjære Mette-Marit, du viser mot og tro når du i dag sier ja til en ukjent framtid. Du begynner et nytt kapittel med blanke ark. Du gjør det med verdighet. (...) Du har gitt morskjærlighet et ømt og kjærlig ansikt. Som alenemor har du vist vei for andre.» 

Her velsigner biskop Gunnar Stålsett brudeparet i Oslo Domkirke. Foto: NTB scanpix
De nygifte vinker til publikum i bilen fra Domkirken til Slottet. Foto: Aftenposten
Bryllupet skapte stor folkefest i Oslo sentrum. Foto: Aftenposten
Her kysser brudeparet hverandre foran folkemengden på Slottsplassen etter ankomsten fra kirken. Foto: NTB scanpix
Haakon og Mette-Marit vinker fra slottsbalkongen sammen med lille Marius, brudepikene, kong Harald og dronning Sonja. Foto: Aftenposten
Kronprinsessens brudekjole i hvit silke ble designet av Ove Harder Finseth. Kronprinsen stilte i hærens gallauniform. Foto: Aftenposten
Et rørende øyeblikk mellom det nygifte paret. Foto: Aftenposten
Brudeparet kysser på slottsbalkongen. Foto: NTB scanpix
Kronprins Haakon tørker en tåre fra Mette-Marits kinn mens han taler til henne under gallamiddagen på Slottet. Foto: NTB scanpix
Haakon og Mette Marit danser brudevalsen i Slottets store ballsal. Foto: NTB scanpix

Rørte alle med bryllupstalen

Få timer etter vielsen rørte kronprinsen mange til tårer med de vakre og velvalgte ordene han sa til sin hustru i talen under bryllupsmiddagen. Man kan også si at kronprins Haakon lagde et nytt ord - det originale, men talende uttrykket «adrenalin-sint»:

«(...)Mette- Marit, du er følsom, lett å begeistre, detaljorientert, litt tiltaksløs, brennende engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv - eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord; du er et helt, fantastisk, komplekst menneske.

Jeg tror ikke jeg har vært så adrenalin-sint på noen, som på deg. Jeg tror ikke jeg har vært så svak og aldri så sterk, som sammen med deg. Jeg tror ikke jeg har vært så fylt av kjærlighet, som sammen med deg. Du får fram hele spekteret. Når vi kommuniserer, føler jeg meg som et helt menneske. Takk for at du gir meg den følelsen. Jeg er stolt over å kunne kalle meg livsledsageren din. For nå er vi her, nå er vi sammen. Mette-Marit, jeg elsker deg.»

Denne uken, torsdag, feirer kronprinsessen og kronprinsen sin 15 års bryllupsdag!

Se Haakons rørende bryllupstale til Mette-Marit her:  Kjærlighetshistorien mellom Mette-Marit og Haakon blir ofte beskrevet som en ekte Askepott-historie.

Den helt vanlige ungjenta og alenemoren som gjennom sitt ekteskap med kronprins Haakon ble hele Norges kronprinsesse.

Paret traff hverandre for første gang under Quart-festivalen i hennes hjemby Kristiansand sommeren 1996. Tre år senere møttes de på samme festival nok en gang, og utviklet et nært vennskap.

I starten ble forholdet mellom dem forsøkt holdt hemmelig. 

Saken fortsetter under bildet.

STOR DAG: På en pressekonferanse på Slottet 1. desember 2000 erklærte kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby sin forlovelse offisielt. Her viser Mette-Marit stolt frem forlovelsesringen. Foto: NTB Scanpix
STOR DAG: På en pressekonferanse på Slottet 1. desember 2000 erklærte kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby sin forlovelse offisielt. Her viser Mette-Marit stolt frem forlovelsesringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mette-Marit var alenemor og hadde en fortid som «partyprinsesse», noe som førte til et voldsomt mediepress mot paret. Til slutt valgte kronprins Haakon å bryte prinsippet om ikke å kommentere privatlivet sitt.

- Jeg har ikke lyst til å bekrefte at jeg har en kjæreste, og jeg har ikke lyst til å gjøre rede for alvoret i forholdet. Men jeg blir jo nødt til det. Ja, jeg har en kjæreste, hun heter Mette-Marit, avslørte han til Terje Svabø søndag 14. mai 2000 på NRK. 

2001: Brudeparet påvei ut fra kirken etter sin egen vielse. Foto: TT NYHETSBYRÅN
2002: Mette-Marit og Haakon i Hyde Park i London. Foto: TT NYHETSBYRÅN
2003: Duoen flyttet inn på Skaugum og pyntet juletreet med Marius. Foto: TT NYHETSBYRÅN
2004: Her ankommer paret bryllupet til danske prins Frederik og australske Mary i København. Foto: Ap
2005: Julefotograferingen på Slottet med barna Ingrid Alexandra og Sverre Magnus. Foto: NTB scanpix
2006: Kronprinsparet og barna lager juledekorasjoner på Skugum. Foto: TT NYHETSBYRÅN
2007: Fotoseanse på Skaugum med prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby. Foto: NTB scanpix
2008: Kronprinsessen og kronprinsen på vei til bankett på Slottet i anledning et statsbesøk. Foto: NTB scanpix
2009: Kronprinsparet på fylkesbesøk i Rogaland. Foto: NTB scanpix
2010: Prinsesse Ingrid Alexandra første skoledag på Jansløkka skole i Asker. Foto: NTB scanpix
2011: Mette-Marit og Haakon fotografert sammen med Marius Borg Høiby på Slottet. Foto: NTB scanpix
2012: På omvisning i Yogyakartas Borobudur monumentet under sitt offisielle besøket til Indonesia. Foto: NTB scanpix
2013: Kronprinsparet besøkte Marnardal i Vest-Agder hvor de var på sykkeltur og lagde sin egen juice. Foto: NTB scanpix
2014: Her på Nobelbanketten på Grand Hotel. Foto: NTB scanpix
2015: Mette-Marit og Haakon på tribunen under fotball EM-kvalifiseringen på Ullevaal stadion. Foto: NTB scanpix
2016: Med Ingrid Alexandra og Sverre Magnus på Lillehammer i februar i år. Foto: Danapress

De var da begge to 26 år gamle - og veldig forelsket.Høsten samme året flyttet de sammen, og diskusjonen om monarkiets fremtid gikk høyt i norsk og utenlandsk presse.

Paret offentliggjorde forlovelsen fredag 1. desember 2000, og gjennom sine representasjonsoppdrag som kommende kronprinsesse, viste Mette-Marit vilje til å ta sine nye plikter alvorlig og evne til å komme folk i møte.

Da hun tre dager før bryllupet åpnet seg om sin «utsvevende fortid» vant hun tillit og mange av hjertene til det norske folk for sin åpenhet.

I dag er sørlandsjenta en av verdens mest populære kongelige.

Saken fortsetter under bildet.

LATTEREN SITTER LØST: Kronprinsparet koste seg i Mette-Marits fødeby Kristiansand i juni under feiringen av kongeparets 25-årsjubileum. Her får kronprinsessen seg en god latter under dronningens tale på hagefesten ved Myren gård. Foto: NTB scanpix
LATTEREN SITTER LØST: Kronprinsparet koste seg i Mette-Marits fødeby Kristiansand i juni under feiringen av kongeparets 25-årsjubileum. Her får kronprinsessen seg en god latter under dronningens tale på hagefesten ved Myren gård. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Verdens beste pappa»

– Jeg holdt aldri noen tale i vårt bryllup, så det er viktig for meg å kunne si hva han har betydd i mitt liv, delte Mette-Marit på NRK i 2010 i forbindelse med sin kjærlighetssamtale med stortingsprest Per Arne Dahl i Nidarosdomen.

- Jeg opplevde så sterkt at Haakon så meg da vi møttes, og det gjør at jeg også på mange vis kan være glad i meg selv når jeg er på mitt mørkeste. Det tror jeg er fordi Haakon er et menneske som er veldig raust, fortsatte hun foran en fullsatt kirke.

I forbindelse med kronprinsparet ti års bryllupsdag året etter, beskrev duoen forholdet sitt som «veldig solid».

Haakon fortalte den gang til VG at de tre tingene han setter høyest hos kona er hennes evne til omsorg, hennes tilstedeværelse i møtet med mennesker og evnen til å forstå dem.

Mette-Marit holdt heller ikke tilbake da hun hyllet ektemannen.

- For det første er han verdens beste pappa. Og så er han utrolig raus og åpen. Åpen i den forstand at han er veldig flink til ikke å dømme folk. Og det tredje er at du er veldig, veldig glad i meg, delte hun ifølge avisa.

FAMILIEBILDE: Her er kongefamilien samlet under julefotograferingen på Skaugum i desember i fjor.  Foto: NTB scanpix
FAMILIEBILDE: Her er kongefamilien samlet under julefotograferingen på Skaugum i desember i fjor. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Se så stor prins Alexander har blitt