Haakon og Mette-Marit oppløst i tårer

Tårene trillet da kongefamilien besøkte blomsterhavet og folkemengden foran Domkirken i Oslo.

TÅRENE TRILLET: Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var svært preget av situasjonen da de tente lys under lystenning i Oslo Domkirke lørdag, etter bombeeksplosjonen i Oslo og tragedien på Utøya fredag. Foto: Scanpix
TÅRENE TRILLET: Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var svært preget av situasjonen da de tente lys under lystenning i Oslo Domkirke lørdag, etter bombeeksplosjonen i Oslo og tragedien på Utøya fredag. Foto: Scanpix Vis mer
SEHER.NO: Kongefamilien er som resten av Norges befolkning sterkt preget av det tragiske bombeeksplosjonen i Oslo sentrum og massedrapet på ungdomsleieren på Utøya. Politiet meldte klokka 15.30 lørdag at 85 mennesker er bekreftet døde på Utøya og sju døde i Oslo.

Lørdag ettermiddag besøkte dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og barna blomsterhavet foran Oslo Domkirke, der folk i hele dag har lagt fra seg blomster, kranser, flagg og brev for å markere den uvirkelige tragedien.

Det var en svært preget kongefamilie som kom til Domkirken for å møte folkemengden. Spesielt kronprinsesse Mette-Marit var oppløst i tårer. Det var også tydelig på bildene som ble sendt på TV at kronprinsfamilien var opptatt av å forklare tragedien for sine barn.

Tidligere på dagen møtte kronprins Haakon sammen med kongen og dronningen de pårørende på Sundvolden hotel, der etterlatte og deltakere for det som skjedde på Utøya var samlet.

Klokka 18.30 i kveld holdt også Kong Harald en tale til nasjonen.

- Norge er rammet av en nasjonal tragedie. Det vi inderlig håpet aldri ville skje, har likevel skjedd. På Sundvolden i dag møtte vi unge mennesker og deres pårørende som delte sine grusomme historier med oss. De har gjennomlevd et døgn som ingen av oss kan sette oss inn i. Våre tanker og dypeste medfølelse går til alle dem som er rammet, i Oslo og på Utøya.


- Politiet, hjelpemannskaper, helsepersonell og frivillige har kjempet for å redde liv og gjort en heltemodig innsats for oss alle, også med fare for egne liv. Alle er vi preget av dette ufattelige som har slått inn over oss, og har med vantro tatt imot nyhetene om det økende antall døde, sa Kongen i sin tale.

Kongen brukte også tid til å hylle statsminister Jens Stoltenberg og regjeringens håndtering av situasjonen.

- Både som enkeltmennesker og som nasjon vil vi bruke lang tid på å fordøye og bearbeide inntrykk, sorg og følelser. I denne prosessen trenger vi hverandre. Over hele landet har mennesker mistet noen de er glad i. Det er mange barn og unge som er redde i dag. De må vi ta spesielt godt vare på. For mange er det viktig å være sammen, mens andre har behov for stille refleksjon. Det er godt at landets kirker er åpne for alle som ønsker å tenne lys og trenger et sted å være. Det er også flott at lokale myndigheter og frivillige organisasjoner har et tilbud til dem som føler behov for å komme sammen, sa Kongen.

Han avsluttet talen med disse ordene:

- Jeg holder fast ved troen på at friheten er sterkere enn frykten. Jeg holder fast ved troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv. Jeg holder fast ved troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land.


Les hele talen til Kongen her. (Ekstern link)

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på 2255@shf.no, ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.