KONGEHUMØR: Kong Harald i sitt ess. Nå er hans beste replikker samlet i bokform. Foto: Andreas Fadum
KONGEHUMØR: Kong Harald i sitt ess. Nå er hans beste replikker samlet i bokform. Foto: Andreas FadumVis mer

Gullkorn fra kongen

Ny bok om kong Harald er lansert.

SEOGHØR.NO: Det har kommet en ny bok på markedet som heter «Gullkorn fra kong Harald V». Utgiver er forlaget Historie & Kultur, og forfatter Morten Malmø har samlet en rekke sitater fra taler og intervjuer Harald har gitt etter at han tok over som konge i 1991.

Kong Harald har flere ganger blitt parodiert, og mange lurer nok på om Kongen selv synes det er morsomt. I et intervju i 2001 lettet han ifølge boken på sløret - og sa rett ut at han har humor:

- Nå er jeg i den heldige situasjonen at jeg har sans for humor.

Om parodiene sier Harald videre:

- Og de som er gode synes jeg er veldig morsomme, det må jeg si. Jeg er kanskje den som ler høyest, står det i den nye boken.

Men selv om Kongen ler godt av egen parodi er det ikke alle som har samme sans for humor. Da komiker Jonas Rønning skulle opptre med en parodi av Kongen på Hønefoss 17. mai i fjor, ble det skikkelig bråk. Innslaget skulle også sendes på NRK.

Både 17. mai-komiteen og ordføreren i Hønefoss satte foten ned - og innslaget ble trukket.

- 17. maikomiteen har ikke på noen måte hatt noen ønsker om at befolkningen i Ringerike, eller ellers i Norge, skal føle seg brydd over det som skal kringkastes fra Hønefoss 17. mai, uttalte 17. mai-komiteens formann Roar Olsen til RIngerikes blad.

Saken fortsetter under bildet.

BOKA: Gullkorn fra Kong Harald V er kommet på forlaget "Historie & Kultur.
BOKA: Gullkorn fra Kong Harald V er kommet på forlaget "Historie & Kultur. Vis mer

Nyttårstaler

De mange gullkornene som er samlet i boken vitner om en vittig konge.

Under fylkesturen til Hordaland i 2009 sa han følgende:

- Denne reisen var jo planlagt for fire år siden. Den gangen lot den seg desverre ikke gjennomføre. Fordelen med utsettelsen må vel være at Dronningen og jeg har hatt fire ekstra år på å glede oss.

Boka tar også for seg nyttårstalene:

- Jeg tror ingen kan leve et liv uten kjærlighet, sa han i nyttårstalen i 2013.

Selv om boken også har mange alvorlige sitater kjenner vi alle kong Haralds glimt i øynet. Han har som regel alltid og en artig kommentar på lur - gjerne i forbindelse med de årlige stortingsmiddagene, hvor han er litt ledigere i formen.

Her er noen andre gullkorn:

- Det er i alle fall kult å være konge i Bergen. (Intervju med Fanaposten i 2001).

- Jeg ble ikke kongelig i mine egne øyne før jeg kom hjem igjen til Norge i 1945. Men fordi jeg er vokst opp i en kongefamilie, så er det noe som er kommet inn med morsmelken. (Intervju med VG i 2001).

- Jeg innrømmet for mange år siden at jeg er «skaptrønder». Av det jeg har sett så langt på vår reise i sørfylket har jeg stor grunn til å fortsatt stå ved dette utsagnet. (Tale under fylkestur til Sør-Trøndelag i 2013).

- Etter hvert som jeg blir eldre, har jeg blitt mindre engstelig for reaksjonene på mine valg og handlinger. Vi må kunne se oss i speilet om morgenen og si at vi prøver å være det beste av oss selv. (Nyttårstalen 2010).

- Den viktigste gaven vi kan gi våre barn, er å være veivisere og gode forbilder. (Nyttårstalen 2004).

- Det sies at vi alle blir født som originaler. Lever vi lenge nok, er det imidlertid en stor fare for at vi dør som kopier. (Nyttårstalen 1996).

- Når jeg ser ut over denne velkledde, flotte forsamlingen, slår det meg at det har vært en viss utvikling på disse hundre år. Fra å være en forsamling med til dels tilårskomne menn, er det nå omtrent like mange kvinner som menn og en betydelig lavere gjennomsnittsalder. Også sammenlignet med forrige Storting har det nok vært et generasjonsskifte - eller så er det jeg som begynner å bli eldre. (Stortingsmiddagen 2005).

LES OGSÅ: Haakon blåser i kritikken