Alexandra Tolstoy:

Grevinna flyktet fra russisk milliardær

Da trusler om å kutte av sønnens fingre kom, skjønte grevinne Alexandra Tolstoy at nok var nok.

UTROLIG: Grevinne Alexandra Tolstoy trodde hun hadde skutt gullfuglen da hun møtte den styrrike oligarken Sergei Pugachev i 2008. Slik ble det ikke. Den utrolige historien har nå blitt til en dokumentar. Foto: NTB scanpix
UTROLIG: Grevinne Alexandra Tolstoy trodde hun hadde skutt gullfuglen da hun møtte den styrrike oligarken Sergei Pugachev i 2008. Slik ble det ikke. Den utrolige historien har nå blitt til en dokumentar. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke ofte man får bli med på innsida av livet til verken en britisk grevinne eller en russisk oligark, men i denne historien belyses to verdener som for folk flest kan virke nokså absurde.

For det er ikke mange her i verden som kan reise med eget privatfly mellom eiendommer i Karibia, Russland, Storbritannia og Frankrike. Det er få som kan få et kredittkort med beskjed om at man kan bruke det man vil, fordi det ikke finnes noen maksgrense.

Det er heller ikke mange som må i eksil fordi den russiske regjeringen angivelig truer med å kutte av fingrene på barna dine.

ARISTOKRAT: Tolstoy-slekta er verdensberømt, og Alexandra har gjort sitt for å videreføre det stolte navnet. Hun har skrevet bøker, jobbet med finans og arrangerer turer for hesteinteresserte. I dag er livet hennes derimot annerledes. Foto: NTB scanpix
ARISTOKRAT: Tolstoy-slekta er verdensberømt, og Alexandra har gjort sitt for å videreføre det stolte navnet. Hun har skrevet bøker, jobbet med finans og arrangerer turer for hesteinteresserte. I dag er livet hennes derimot annerledes. Foto: NTB scanpix Vis mer

Liv i luksus

Dette var virkeligheten i mange år for den britiske grevinna Alexandra Tolstoy. Hun er i slekt med den berømte forfatteren Leo Tolstoy, og kom på ingen måte fra arbeiderklassen. Likevel endret livet seg drastisk i 2008, da hun møtte den styrtrike russiske oligarken Sergei Pugachev. Hun var på tidspunktet gift med en annen mann, men dette gikk i oppløsning.

Pugachev var en av Russlands rikeste menn, og hadde en antatt formue på 15 milliarder dollar den gang, eller 105 milliarder norske - i datidas kurs. Det bidro selvsagt til endringer. I et intervju med BBC forteller hun om et liv fylt av barnepiker, sjåfører og luksus. Da de fikk sitt første barn, flyttet de til et luksushjem i Chelsea i London.

STYRTRIK: Sergei Pugachev ble omtalt som Putins bankmann, et tilnavn han hadde helt til han havnet i unåde hos presidenten. Foto: NTB scanpix
STYRTRIK: Sergei Pugachev ble omtalt som Putins bankmann, et tilnavn han hadde helt til han havnet i unåde hos presidenten. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Da jeg møtte Sergei var det elektrisk. Jeg ble så forelsket i ham. Det var så romantisk, jeg har aldri følt det sånn for noen før, sier hun.

Det var tilfeldig at de to skulle komme inn i livene til hverandre. Tolstoy ble nemlig ansatt for å lære sin framtidige samboer engelsk, en oppgave hun tok på strak arm. Da kjærlighet plutselig kom inn i bildet, tok det ikke lang tid før de ble foreldre. I dag har de tre barn.

Likevel, som starten av denne artikkelen insinuerer, skulle ikke magien vare for alltid. Pugachev var ifølge BBC på tidspunktet en god venn av Vladimir Putin, Russlands president. De dro på ferier sammen, og hadde både et profesjonelt og privat forhold til hverandre. I en periode ble han omtalt som «Putins bankmann» - fordi han lånte staten penger.

INN I LUKSUS: Tolstoys forhold med milliardæren betydde et helt nytt liv for henne. Det smakte godt, helt til det ikke gjorde det lenger. Foto: NTB scanpix
INN I LUKSUS: Tolstoys forhold med milliardæren betydde et helt nytt liv for henne. Det smakte godt, helt til det ikke gjorde det lenger. Foto: NTB scanpix Vis mer

Unåde hos Putin

Putin er ikke en mann du vil havne i unåde hos, men det skjedde på sikt her. Presidenten skal ikke ha vært spesielt begeistret for forholdet til den britiske aristokraten, og mente at Pugachev heller burde finne seg en russisk kvinne.

I tillegg er det ikke til å stikke under stol at det politiske klimaet i Russland endret seg, og at oligarker til stadighet fikk strammere spillerom. Ifølge BBC fikk banken den styrtrike russeren eide i 2008 problemer, og som følge av det var det Pugachevs tur til å låne fra den russiske stat.

LÅNTE MILLIARDER: Pugachevs bank gikk dunken, og han ble brått truet til å tilbakebetale midlene til Russland. Det gjorde han ikke, og helvete begynte. Foto: NTB scanpix
LÅNTE MILLIARDER: Pugachevs bank gikk dunken, og han ble brått truet til å tilbakebetale midlene til Russland. Det gjorde han ikke, og helvete begynte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han lånte rundt en milliard dollar, men selv ikke det skulle hjelpe. Banken gikk dunken to år senere. I intervjuet med BBC hevder han i dag at russerne gjerne ville ha pengene sine tilbake, og de gikk langt i sin sak.

- De inviterte meg til en restaurant. De sa at jeg måtte betale tilbake 350 millioner dollar, ellers ville de drepe familien min. «Hvis du vil, kan vi kutte av fingeren til sønnen din og sende den til deg», sa de, hevder han.

DIA, byrået som sørger for slike lån i Russland, nekter for at dette skjedde, ifølge den britiske kanalen. Pengene ble i hvert fall ikke betalt, og den russiske milliardæren bestemte seg for å flykte til et chateau de eide i Frankrike, ifølge The Guardian.

HØYTSTÅENDE: Her er grevinna (t.v) fotografert sammen med prins Michael av Kent. Hele livet har hun levd i overklassen, men forholdet med den russiske oligarken sendte henne inn i et nytt nivå av luksus. Foto: NTB scanpix
HØYTSTÅENDE: Her er grevinna (t.v) fotografert sammen med prins Michael av Kent. Hele livet har hun levd i overklassen, men forholdet med den russiske oligarken sendte henne inn i et nytt nivå av luksus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Flyktet

Det hører med til historien at flere utpekte motstandere av den russiske stat begynte å dø på dette tidspunktet, og frykten for familiens liv ble derfor forsterket.

I tillegg ble alle Pugachevs midler frosset, og passene hans ble inndratt. Huset til ni millioner pund i London ble tvangssolgt.

MÅTTE RØMME: Tolstoy sier at hun fryktet for sitt eget og barnas liv i en periode. Foto: NTB scanpix
MÅTTE RØMME: Tolstoy sier at hun fryktet for sitt eget og barnas liv i en periode. Foto: NTB scanpix Vis mer

På denne tida begynte Tolstoy å veie prioriteringene sine mot hverandre. Ville hun leve dette livet, eller ville hun at barna skulle få en trygg oppvekst? Hun reiste etter hvert ned til Frankrike sammen med barna, for å gi det en siste sjanse.

Det gikk ikke bra.

- Sergei eksploderte og angrep meg fysisk. Han låste barna inne på et rom, separert fra meg, og han låste passene våre i en safe. Han bare klikket en helg, og da innså jeg at vi ikke var trygge, hevder hun i intervjuet.

Våren 2016 klarte hun og barna å forlate chateauet. Siden har hun ikke møtt kjæresten, og hun har heller ikke hatt tilgang på noen av midlene hans. Hun lider som nevnt tvilsomt noe nød økonomisk, men sikkerhet var i dette tilfellet det viktigste.

Savner det ikke

- Noen ser på meg og sier at jeg har det så enkelt og at barna mine er så privilegerte. Det er ikke sånn. Den mest privilegerte oppveksten er å kunne leve trygg, sikker og i en lykkelig familie, sier hun.

Den russiske oligarken bor fortsatt i Frankrike, og har ikke betalt tilbake pengene til staten. Han anslår at han bare har rundt 700 millioner kroner igjen av den enorme formuen.

Han har ikke møtt barna sine siden våren 2016, og mener Tolstoy har stjålet dem fra ham.

Tolstoy bor på sin side i Storbritannia, og tilbringer gjerne tid med barna på hytta i Oxfordshire. Til daglig driver hun et reisebyrå, som blant annet tilbyr ridning på hest i Kirgisistan. Hun har ingen planer om å bli sammen med russeren igjen, og sier at hun ikke savner luksuslivet hun etterlot seg, har hun tidligere uttalt til The Telegraph.

LES OGSÅ: Røper detaljer bak kulissene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer