Kongelige:

Gravlagt 17 måneder etter dødsfallet

Prinsesse Maria Teresa de Bourbon-Parma døde i mars i fjor.

DØD: Prinsesse Maria Teresa de Bourbon Parma (t.v) ble coronavirusets første kongelige offer. Her er hun fotografert i 2018, sammen med flere slektninger. Foto: NTB
DØD: Prinsesse Maria Teresa de Bourbon Parma (t.v) ble coronavirusets første kongelige offer. Her er hun fotografert i 2018, sammen med flere slektninger. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I mars i fjor stengte store deler av verden ned på grunn av coronapandemien. Viruset har krevd over fire millioner liv på verdensbasis, og langt flere har vært syke etter å ha blitt smittet.

Prinsesse Maria Teresa de Bourbon-Parma, kusina til kong Felipe av Spania, var blant dem som døde som følge av sykdommen. Hun ble 86 år gammel.

Det har gått 17 måneder siden dødsfallet, men først nå har prinsessen blitt stedt til hvile.

Hun gikk bort i Paris, men familien hennes har bor separert mellom Sveits og Nederland, og har på grunn av innreiserestriksjoner ikke kunnet være til stede ved en begravelse før nå.

DØDE: Modell og kjendissønn Harry Brant (24) døde 17. januar 2021. Video: NTB / Instagram / Ingebjørg Iversen Vis mer

Royal Central skriver at familien nå har hatt en liten seremoni for prinsessa i kirken Basilica di Santa Maria della Steccato i den italienske byen Parma, hvor resten av Bourbon-Parma-familien også ligger gravlagt.

Når begravelsen fant sted er ikke kjent.

Rebell

Den spanske prinsessen var kjent som litt av en rebell, og ble på grunn av sitt politiske engasjement døpt til «den røde prinsessen». Hun ble født i Paris i 1933, og lot seg tidlig engasjere av kvinnekampen og sosiale spørsmål.

Hun er den andre datteren til den karlistiske tronpretendenter Francisco Javiar de Borbon y Barganza. I Spania eksisterer det nemlig noe som omtales som karlistbevegelsen, ifølge Store norske leksikon.

DØD: Disse kjendisene måtte vi ta farvel med i fjor. Vis mer

De var tilhengere av den linjen av det spanske kongehuset som stammet fra don Carlos, yngre bror av kong Ferdinand VVI, og ønsket at denne linjen skulle overta den spanske tronen.

Don Carlos ble fratatt sin arverett i 1830, og tronen gikk i stedet til niesen hans - Isabella II. Det var så mye misnøye at det brøt ut krig. Bevegelsen har fortsatt tilhengere, blant andre den nå avdøde prinsessen. Bevegelsen ville ha hennes far på tronen, men det skjedde aldri. Han døde i 1977.

Bevegelsen eksisterer fortsatt i dag, men har liten makt. Det har også vært store splittelser innad på grunn av ledelsens politiske tilhørighet.

Ugift

Prinsesse Maria Teresa giftet seg aldri, og fikk heller aldri noen barn. Hun bodde store deler av livet sitt i Paris og i Madrid, der hun også ble professor senere i livet. Hun engasjerte seg blant annet stort i islam, og var opptatt av kvinners rettigheter i arabiske nasjoner.

Hun skrev også hele syv bøker, og alle omhandlet familien hennes. Disse ble aldri oversatt til engelsk.

BEGRAVELSE: Dronning Elizabeth satt alene da hun tok et siste farvel med ektemannen sin gjennom 73 år, prins Philip. Kort tid senere rørte bildet en hel verden. Foto: AP Vis mer

I et intervju med franske Liberation i 2014, fortalte hun at faren «hele livet kjempet for å få dynastiet sitt tilbake på tronen», ifølge Express. Hun var karlist helt frem til sin død. Enkelte ser på broren hennes som den rette arvingen til den spanske tronen i dag.

Fire av de seks søsknene hennes, Françoise, Cecilie, Marie des Neiges og prins Sixto Enrique, lever fortsatt.

LES OGSÅ: - Holdt sammen i opp- og nedturer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer