NÆRT FORHOLD: Da kong Harald fylte 81 år onsdag denne uken, overrasket prinsesse Märtha Louise (t.v.) med en personlig gratulasjon. Her er far og datter avbildet sammen med dronning Sonja på Slottet i anledning prins William og hertuginne Kates norgesbesøk nylig. Foto: Pa Photos/ NTB scanpix
NÆRT FORHOLD: Da kong Harald fylte 81 år onsdag denne uken, overrasket prinsesse Märtha Louise (t.v.) med en personlig gratulasjon. Her er far og datter avbildet sammen med dronning Sonja på Slottet i anledning prins William og hertuginne Kates norgesbesøk nylig. Foto: Pa Photos/ NTB scanpix Vis mer

Kong Harald fylte 81 år:

Gratulerte kong Harald med «18-årsdagen»

Prinsesse Märtha Louise med varm hilsen på kongens bursdag.

Publisert

(Se og Hør): I går, onsdag 21. februar, fylte hele Norges kong Harald 81 år.

Etter alt å dømme ble dagen markert i det stille sammen med familien, i motsetning til i fjor da kongen og dronning Sonja begge markerte 80-årsdagene sine med flere storslåtte feiringer.

Blant dem som imidlertid ikke lot gårsdagen passere i stillhet, var kongeparets datter, prinsesse Märtha Louise (46).

Sent i går kveld publiserte hun nemlig en gratulasjon til kong Harald på Instagram-profilen sin, og Märtha Louise valgte en noe humoristisk tone:

- Gratulerer med dagen, min elskede far. 18 år igjen (hvis du snur på sifrene).

- Alltid «pappas pike»

Selv om det har gått noen tiår siden kong Harald faktisk fylte 18 år, er det ingen tvil om at kongen fortsatt er en humoristisk og livsglad mann. Det kom også prinsesse Märtha Louise inn på i innlegget sitt:

- Jeg elsker din latter, din humor, ditt ivrige blikk på livet og din magiske varme, skrev hun videre, før hun avsluttet teksten med et rosa hjertesymbol.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, har følgende å si om den personlige Instagram-gratulasjonen:

- Prinsesse Märtha Louise har alltid hatt et nært forhold til kong Harald. Hun er Haralds førstefødte, og har alltid vært «pappas pike», sier Stavseng, og tilføyer:

- Märtha er folkets prinsesse. På samme måte som prinsesse Diana tok et steg ned fra det opphøyde for å møte folk i hverdag møter også prinsesse Märtha der folk er. Og i dag er jo mange på Instagram.

BURSDAG: Kong Harald fyller 81 år. Video: NTB Scanpix / NRK Vis mer

Kongehuseksperten påpeker også at kongefamiliens bruk av sosiale medier gjør det lettere for folket å kommunisere med dem, og at de kongelige er populære på Instagram:

- Den norske kongefamilien har de siste årene modernisert seg.

- At Märtha sender bursdagshilsen til sin far på Instagram er bare moro. Bildet har fått tusenvis av «likes», og selv prinsesser liker «likes». I kommentarfeltet strømmer det inn gratulasjoner til både Märtha og jubilanten fra helt ukjente. Det viser hvor populær kong Harald egentlig er, sier Stavseng.

I anledning kongens 81-årsdag, trekker også kongebiograf Tor Bomann-Larsen frem populariteten til kong Harald blant folket.

- Generelt er det slik at jo eldre en konge er, desto mer populær blir han (...) Stillingen til kong Harald vil bare bli sterkere. Selv med en og annen ferie og litt tid for seg selv er det ingen som er i tvil om hvem som er konge i dette landet, sa han blant annet til NTB i går, ifølge NRK.

Sprek og varm konge

Og kongens popularitet ble neppe mindre etter den rørende talen han holdt under en hagefest i Dronningparken høsten 2016, som en del av markeringen av kongeparets 25 år på tronen.

I kjølvannet av talen valgte blant annet NRK-profil Noman Mubashir (43) å stå frem offentlig som homofil.

- Jeg vet at Kongen mener hvert ord han sa. Det var rørende og vakkert, sa Mubashir til Se og Hør i etterkant.

RØRENDE TALE: Under kongeparets hagefest holdt Kong Harald en tale om nordmenn. Der formidler han et budskap om at nordmenn er oss all. «Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» Video: NTB Scanpix Vis mer

Da kong Harald rundet 80 år i februar i fjor, understreket for øvrig kongen selv at han langt ifra følte seg gammel.

- Jeg tenkte alltid at de som var 80 var utgamle, men jeg føler meg ikke utgammel selv. Alder er bare et tall, sa kongen til NTB den gang.

Og i august i fjor, da kong Harald deltok i et VM-seilas på Hankø, roste faktisk prinsesse Märtha Louise kongen i et annet Instagram-innlegg.

- Faren min sitter i den nærmeste båten. Krysser målstreken som båt nummer fire i den første regattaen, skrev hun under en videosnutt fra seilasen og la ved emneknaggene «stolt datter» og «heier på deg».

- Veldig hyggelig å se at prinsesse Märtha Louise, som jo har sin sommerbolig på Hankø, hyller sin far, seilerkongen - og virkelig fortjent, sa TV 2s Kongehusekspert Kjell Arne Totland til TV 2 den gang.

LES OGSÅ: Viste frem kjæresten for første gang

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer