Den svenske kongefamilien:

Glimrer med sitt fravær under feiringen

Det blir en annerledes nasjonaldagsfeiring for den svenske kongefamilien.

SAMLET: Prins Daniel, kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, dronning Silvia, prins Carl Philip, Sofia Hellqvist og prinsesse Madeleine på Stockholms slott under feiringen av Sveriges nasjonaldag i 2015. Foto: Sören Andersson/TT / NTB
SAMLET: Prins Daniel, kronprinsesse Victoria, kong Carl Gustaf, dronning Silvia, prins Carl Philip, Sofia Hellqvist og prinsesse Madeleine på Stockholms slott under feiringen av Sveriges nasjonaldag i 2015. Foto: Sören Andersson/TT / NTB Vis mer
Publisert

Senere denne uka skal det svenske folket finne fram finstasen og synge «Du gamla, du fria» av full hals i anledning Sveriges nasjonaldag 6. juni.

Feiringen går for å være den svenske kongefamiliens viktigste oppdrag i løpet av året, hvor samtlige medlemmer vanligvis stiller opp i sine gule og blå festdrakter.

I fjor fikk imidlertid prinsesse Madeleine enorm oppmerksomhet fordi hun ikke var til stede på den store dagen. I etterkant ble fraværet begrunnet med den pågående coronapandemien og at situasjonen da ikke tillot henne å reise fra Florida hvor hun bor med ektemannen Chris O'Neill og deres tre barn.

- Unntaksår

Foreløpig er det ikke kjent om «Madde» får kommet hjem i år, men det som derimot er sikkert, er at flere medlemmer av kongefamilien vil glimre med sitt fravær.

TRADISJONER: Vanligvis kjører den svenske kongefamilien fra slottet til Skansen på nasjonaldagen. Her i 2019. Foto: Splash News/NTB
TRADISJONER: Vanligvis kjører den svenske kongefamilien fra slottet til Skansen på nasjonaldagen. Her i 2019. Foto: Splash News/NTB Vis mer
ANNERLEDES FEIRING: Kongeparet og prinseparet i forbindelse med feiringa i 2019. Foto: Splash News/NTB
ANNERLEDES FEIRING: Kongeparet og prinseparet i forbindelse med feiringa i 2019. Foto: Splash News/NTB Vis mer

Svensk Damtidning skriver nemlig at prins Carl Philip og prinsesse Sofia må få med seg feiringen gjennom tv-skjermen og at det ikke vil bli noen kongelig feiring på dem i år.

- Dette er et unntaksår, akkurat som i fjor, sier informasjonssjef ved det svenske hoffet Margreta Thorgren til den svenske avisa.

Mens Carl Philip og Sofia kan la finstasen henge i skapet fram til neste års feiring, skal både kongeparet og kronprinsesseparet likevel på jobb til helga.

Endret program

Nasjonaldagsfeiringen starter klokka ti hvor kong Carl Gustaf innvier den nye utstillingen på Stockholms slott - en utstilling om sin farmor, «Daisy. Kronprinsessan Margareta 1882–1920».

SYNGER: Kongefamilien synger nasjonalsangen fra slottsbalkongen på 17. mai. Video: NRK Vis mer

Kongeparet vil ikke være til stede på Skansen slik de bruker å være, og kongen vil derfor heller holde sin tale fra Logården på Stockholms slott med dronning Silvia ved sin side.

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel vil derimot være på Skansen i Stockholm, hvor førstnevnte skal dele ut faner og flagg på oppdrag fra kongen. Både kongeparet og kronprinsesseparet vil avslutte feiringen med hornsignal på slottstrappen.

I likhet med her til lands, da Norge nylig feiret nasjonaldagen, vil det hele sendes på tv.

Som nevnt er det foreløpig ikke kjent om prinsesse Madeleine kommer hjem til nasjondaldagen. Da hun uteble i fjor sa Thorgren følgende:

- Prinsessen kan komme til Sverige når situasjonen tillater det, men akkurat nå er det ikke en slik situasjon.

LES OGSÅ: Kronprinsessen overrasket i konfirmasjonen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer