Dronning Silvia:

- Glad Victoria får mer tid med barna

Dronning Silvia setter pris på at eldstedatteren ikke har tatt over tronen ennå.

STORFAMILIE: En dag blir kronprinsesse Victoria dronning av Sverige. Hennes mor, dronning Silvia, setter pris på at den dagen ikke har kommet ennå. Foto: NTB Scanpix
STORFAMILIE: En dag blir kronprinsesse Victoria dronning av Sverige. Hennes mor, dronning Silvia, setter pris på at den dagen ikke har kommet ennå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Å være dronning, eller forsøke å være til hjelp - er først og fremst for kongen, men også for hele Sverige. Det er et veldig stort ansvar, sier dronning Silvia (74) i et nytt intervju med SVT, ifølge Hänt.

Intervjuet er gjort i forbindelse med Silvias 75-årsdag, som var på lille julaften, og hun snakket blant annet om hvordan hun selv opplevde å bli en del av kongefamilien, samt om datteren, kronprinsesse Victorias (41), kommende rolle som dronning.

- Det eneste jeg tenkte den gangen var at jeg skulle gjøre det beste jeg kunne. Alt var nytt for meg. Alt var veldig fremmed. Så jeg visste bare at jeg måtte gjøre så godt jeg kunne.

Silvia trådte inn i rollen som dronning i 1976, da hun giftet seg med kong Carl Gustav (72) av Sverige. Allerede fire år tidligere hadde den kongelige duoen møttes for første gang, og de holdt forholdet skjult helt frem til forlovelsen.

MONARKER: Kong Harald og dronning Sonja, Kronprinsparet, dronning Margrethe og prinsegemal Henrik, kong Carl Gustaf og dronning Silvia stilte opp for fotografene foran Eidsvollsbygningen. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Kjennes litt vanskelig

Silvia er tydelig på at hun visste hva hun gikk til da hun sa ja til den svenske kongen for 42 år siden, men kan samtidig fortelle at hun i alle år har vært klar over at deres tre barn, Victoria, Carl Philip (39) og Madeleine (36), ikke har hatt den samme friheten til å velge.

- Da jeg sa ja gjorde jeg det med åpne øyne, men barna har jo ikke noe valg. De er med oss. Og jeg tror det er noe av det som i blant kjennes litt vanskelig, sier hun.

Det at hennes ektemann fremdeles regjerer som konge, synes Silvia er bra for barna, kanskje spesielt for eldstedatteren Victoria - som en dag skal ta over tronen etter sin far.

FAMILIEJUL: Silvia har dårlig samvittighet for at hun ikke fikk tilbragt mer tid med barna sine da de var små. Her åpner familien julegaver i 1982. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEJUL: Silvia har dårlig samvittighet for at hun ikke fikk tilbragt mer tid med barna sine da de var små. Her åpner familien julegaver i 1982. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Selv var Silvia mye borte fra sine tre barn i oppveksten, grunnet arbeidet som følger med det å være dronning - noe som slet på samvittigheten. Det at Victoria får mer tid sammen med barna setter bestemoren stor pris på.

- Jeg er bare glad for at han (kongen, journ. anm.) fremdeles jobber så mye han orker. For det gir kronprinsessen mer tid med barna, sier hun.

TID MED BARNA: Silvia er takknemlig for at ektemannen fremdeles er konge av Sverige, slik at kronprinsesse Victoria kan nyte tiden med barna sine så lenge som mulig. Foto: NTB Scanpix
TID MED BARNA: Silvia er takknemlig for at ektemannen fremdeles er konge av Sverige, slik at kronprinsesse Victoria kan nyte tiden med barna sine så lenge som mulig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stolt bestemor

Silvia har hele syv barnebarn, og i forbindelse med bursdagsfeiringen - som startet allerede tirsdag - kunne Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, fortelle at dronningen har det som best når hele familien er samlet.

- Silvia setter inderlig stor pris på barnebarnflokken. Hun kaller dem livets dessert, sa Vagle.

Da Victoria og ektemannen, prins Daniel (45), i 2015 fikk sitt andre barn, og ønsket prins Oscar (2) velkommen til familien, la ikke 74-åringen skjul på at hun stortrivdes i rollen som bestemor.

- Det er overveldende, så klart. Det har vært helt fantastisk! Man blir sjokkert over hvor små de er. Man glemmer det helt, sa hun til Expressen.

BESTEMOR: Silvia og Carl Gustaf har syv barnebarn. Her med to av dem, Victoria og Daniels barn, Estelle og Oscar. Foto: NTB Scanpix
BESTEMOR: Silvia og Carl Gustaf har syv barnebarn. Her med to av dem, Victoria og Daniels barn, Estelle og Oscar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mørk familiehemmelighet

I intervjuet med SVT snakker dronningen også ut om mindre hyggelige ting, ifølge Daily Mail. I 2002 fant hun nemlig ut at hennes avdøde far, Walther Sommerlath, hadde vært medlem av nazistpartiet.

Faren skal ha meldt seg inn i partiet på 1930-tallet, og dronningen innrømmer at det var et sjokk å høre om farens bakgrunn. Lenge trodde hun ikke på avsløringene, før hun omsider fikk se bevisene sort på hvitt.

- Da måtte jeg akseptere det, sier hun.

Da Silvia giftet seg inn i den svenske kongefamilien, nektet faren hennes, som var tysk, for at han hadde hatt noe som helst forhold til nazismen.

I senere tid kom det altså frem at han ikke hadde fortalt hele sannheten.

- Jeg prøver ikke å skjule det faktum at han var medlem. Men jeg har jo lurt på hvorfor han gjorde det. Han og mange andre visste nok ikke hva som ville skje senere. Jeg tror at hvis han hadde visst det, så hadde han aldri meldt seg inn i partiet, legger 74-åringen til.

Skadalen kom som et sjokk på det svenske folk i 2002, og i intervjuet kommer det frem at Silvia satte i gang en etterforskning for å skjønne hva farens involvering innebar.

Saken fortsetter under.

I 2011 kom det en fersk rapport som sa at faren hennes hadde vært et inaktivt medlem, og han hadde også reddet en jødisk forretningsmann fra å bli deportert og sendt til konsentrasjonsleir.

- Det har gått 30 år siden han døde, så nå tenker jeg at det er nok. Jeg vil si til det svenske folket at jeg har slått meg til ro med det. Jeg vet at faren min ikke er den personen folk sier at han er, konkluderer Silvia med i intervjuet.

LES OGSÅ: Har ikke møtt datteren på fire år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer