Dronning Elizabeth:

- Gjør som ektemannen etter skandalen

Dronningen har frem til nå vært den eneste som kunne kjøre uten lappen.

KJØRESTOPP: Dronning Elizabeth har sittet bak rattet siden andre verdenskrig, og er kjent for sin enorme bilsamling. Nå kan det derimot late til at hennes dager bak rattet er over. Foto: NTB scanpix
KJØRESTOPP: Dronning Elizabeth har sittet bak rattet siden andre verdenskrig, og er kjent for sin enorme bilsamling. Nå kan det derimot late til at hennes dager bak rattet er over. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det var i starten av 2019 at prins Philip var involvert i en bilulykke som sørget for overskrifter over hele verden. Den 97 år gamle prinsen, som har stått ved dronning Elizabeths (92) side i over 70 år, havnet i grøfta etter å ha vært involvert i en påkjørsel med en annen bil like ved familiens gods i Sandringham.

Selv om ingen ble alvorlig skadd i ulykken, brakk Emma Fairweather, som var i den andre bilen, håndleddet som følge av krasjet. Enden på visa var at hun fikk en personlig beklagelse av prinsen, og at han, i en alder av 97, måtte si fra seg førerkortet.

Nå følger hans elskede kone trolig i samme spor. The Times skriver at dronning Elizabeth nå gir fra seg retten til å kjøre, selv om hun aldri har trengt å ha lappen for å sitte bak rattet i en bil.

- Kjørestopp

Hun nærmer seg 93 år, og det er kanskje derfor ikke så rart at hun nå gir fra seg retten til å kjøre bil. Helt siden hun ble myndig, er hun stadig blitt fotografert bak rattet på en av sine mange luksusbiler. Nå tar dette altså slutt omgående.

FAMILIETUR: Dronningen er glad i å kjøre, og er gjerne sjåfør når familien skal ut på tur. Her er hun fotografert ved Balmoral i 2016, mens hun kjører svigerdatter Kate. Foto: NTB scanpix
FAMILIETUR: Dronningen er glad i å kjøre, og er gjerne sjåfør når familien skal ut på tur. Her er hun fotografert ved Balmoral i 2016, mens hun kjører svigerdatter Kate. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Det er forstått at dronningen har sagt seg enig i at det nå er på tide å gi opp retten til å kjøre på offentlige veier etter råd fra sikkerhetsteamet, etter hertugen av Edinburghs krasj tidligere i år. Monarken vil fremover bli fraktet med sjåfør på offentlige veier», skriver den britiske avisen.

OVERHODE: Dronning Elizabeth avbildet sammen med hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate på slottsbalkongen i fjor sommer. Foto: NTB scanpix
OVERHODE: Dronning Elizabeth avbildet sammen med hertuginne Meghan, prins Harry, prins William og hertuginne Kate på slottsbalkongen i fjor sommer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Det virker derimot ikke som det har kommet noen offisielle uttalelser angående dette, men avisen har lang ekspertise med å avsløre ting som skjer bak murene til Buckingham Palace.

Dersom det er hold i påstandene, vil vi trolig ikke få se dronningen kjøre bedagelig rundt på landet eller i London mer. Ifølge Business Insider eier hun biler til hele ti millioner pund, som tilsvarer rundt 100 millioner norske kroner. Samlingen inneholder blant annet gamle Rolls-Roycer, Jaguarer og Bentleyer. Hun eier også flere erkebritiske Aston Martiner.

Avisen skriver derimot at det kan hende dronningen får kjøre på private veier. Hun eier flere gigantiske landområder rundt om i Storbritannia, og det er derfor ikke utenkelig at hun tar seg en kjøretur på noen av disse eiendommene om lysten brått melder seg.

FORVIRRING: Selv om dronning Elizabeths dager på offentlige veier er talte, hevdes det at hun fortsatt kommer til å kjøre rundt på veiene hun selv eier. Foto: NTB scanpix
FORVIRRING: Selv om dronning Elizabeths dager på offentlige veier er talte, hevdes det at hun fortsatt kommer til å kjøre rundt på veiene hun selv eier. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hadde aldri lappen

Mens andre briter fysisk må gi fra seg førerkortet om de enten får kjørenekt av staten eller bestemmer seg for at tiden bak rattet er over selv, trenger ikke dronningen dette. Ifølge Hello! er hun det eneste mennesket i hele Storbritannia som kan kjøre uten å ha med seg førerkortet.

Det skal derimot nevnes at hun eier et fysisk førerkort, men hun trenger altså ikke å ha det med seg. Det er litt merkelig, med tanke på at hun aldri har hatt verken oppkjøring eller teoriprøven.

LÆRTE TIDLIG: Dronningen kjørte aldri opp, men lærte seg hvordan biler fungerte da hun var i militæret. Her er hun fotogafert like etter at krigen tok slutt i 1945, bak rattet på en større bil. Foto: NTB scanpix
LÆRTE TIDLIG: Dronningen kjørte aldri opp, men lærte seg hvordan biler fungerte da hun var i militæret. Her er hun fotogafert like etter at krigen tok slutt i 1945, bak rattet på en større bil. Foto: NTB scanpix Vis mer

Under andre verdenskrig lærte hun nemlig å kjøre da hun var med i militæret, i den såkalte Auxiliary Territorial Service-delen av forsvaret. Dronningen, som den gang var prinsesse, hadde i oppgave å kjøre tunge kjøretøy som ambulanser og trailere.

Tross at hun aldri har kjørt opp, har hun heller aldri havnet i en skandale som ektemannen hennes gjorde tidligere i år. Dronningen skal dessuten ha lært barn og barnebarn om hvordan man oppfører seg bak rattet.

Kjøreferdighetene hennes kan faktisk sees i et feministisk perspektiv, òg. Da kongen av Saudi-Arabia besøkte dronningen i Skottland på 1990-tallet, ble han overrasket over at det var dronningen som skulle kjøre ham rundt.

I Saudi-Arabia var det, som kjent, inntil nylig ulovlig for kvinner å sitte bak rattet. Den blivende kong Abdullah ble derfor overrasket over at en kvinne skulle kjøre ham rundt på de smale, skotske veiene.

LES OGSÅ: Viste frem kjæresten på lørdag. Nå får hun drapstrusler

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer