Det svenske kongehuset:

- Gjør regnestykket helt annerledes

Det er flere årsaker til at svenskekongen nå har bestemt seg for at fem av barnebarna ikke lenger tilhører kongehuset.

UTE AV KONGEHUSET: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neills barn tilhører ikke lenger det svenske kongehuset. Det ble kjent på mandag, og ifølge svenske medier er det flere årsaker til at avgjørelsen kom akkurat nå. Foto: NTB Scanpix
UTE AV KONGEHUSET: Prinsesse Madeleine og Chris O'Neills barn tilhører ikke lenger det svenske kongehuset. Det ble kjent på mandag, og ifølge svenske medier er det flere årsaker til at avgjørelsen kom akkurat nå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kunngjorde det svenske kongehuset i en pressemelding at barna til prinsesse Madeleine (37) og prins Carl Philip (40) ikke lenger kommer til å tilhøre kongehuset.

Dette gjelder altså prinsesse Madeleine og Chris O'Neills (45) tre barn, prinsesse Leonore (5), prins Nicolas (4) og prinsesse Adrienne (1), samt prins Carl Philip og prinsesse Sofias (34) sønner, prins Alexander (3) og prins Gabriel (2).

De fem unge barna er fortsatt medlemmer av kongefamilien, men de vil ikke lenger bære tittelen som Deres Kongelige Høyheter. Dette gjør at kronprinsesse Victoria (42) i økende grad vil ta ansvar for oppdrag som landets representant.

FAMILIE PÅ FEM: Prinsesse Madeleine og ektemannen, Chris O'Neill, har tre barn, som nå ikke lenger tilhører det svenske kongehuset. De er dog fortsatt medlemmer av kongefamilien. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se
FAMILIE PÅ FEM: Prinsesse Madeleine og ektemannen, Chris O'Neill, har tre barn, som nå ikke lenger tilhører det svenske kongehuset. De er dog fortsatt medlemmer av kongefamilien. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se Vis mer

Riksmarskalk Fredrik Wersäll, den høyeste embetsmannen ved Det kongelige hoff i Sverige, fortalte under en pressekonferanse mandag at barna til prinsesse Madeleine og prins Carl Philip dermed vil betraktes som privatpersoner, og at levekostnadene deres ikke lenger vil dekkes av den kongelige apanasjen.

FRIERE FREMTID: Avgjørelsen fra kongen gjør at Carl Philip og Sofias sønner nå regnes som privatpersoner, og slipper kongelige plikter. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se
FRIERE FREMTID: Avgjørelsen fra kongen gjør at Carl Philip og Sofias sønner nå regnes som privatpersoner, og slipper kongelige plikter. Foto: Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se Vis mer

Wersäll fortalte også at årsaken til at endringen kommer nå, er fordi kongefamilien med årene har vokst, og at de nå har en situasjon med ti personer i tronfølget. Derfor har kongen besluttet å begrense følget.

Skoleklar i 2020

Beslutningen innebærer en større frihet for barna til å forme sin egen fremtid, og de vil blant annet stå friere til å for eksempel velge yrke.

De fem barna fratas også alle kongelige plikter, og blir derfor ikke nødt til å følge tradisjonen når det kommer til blant annet skolegang.

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet tolket nemlig Sveriges tidligere riksmarskalk, Svante Lindqvist, arveordningen som at alle de kongelige barna måtte oppdras og gå på skole i hjemlandet fra de er seks år gamle. I og med at barna nå er friere, uteblir denne tolkningen.

I 2020 fyller Madeleines eldste datter, prinsesse Leonore, seks år, og hvis arveordningen hadde blitt tolket som før, måtte prinsessefamilien ha flyttet tilbake til Sverige igjen.

Vis mer

Ifølge det svenske ukebladet Hänt, var dette en av grunnene til at kongens avgjørelse kom akkurat nå.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, understreker på sin side at det ikke er sagt noe om at arverekkefølgen skal endres, og at det nødvendigvis ikke er derfor den nye endringen nå er satt til verks.

- Tidligere ble regelverket tolket som at alle kongelige barn måtte gå i svensk skole og bli oppfostret i Sverige fra de var seks år gamle for å beholde sin plass i arverekken, men det virker ikke som at dette er årsaken, sier kongehuseksperten.

- Det virker som om dette er noe familien har diskutert seg frem til sammen, og at både prinsesse Madeleine og prins Carl Philip er glade på barnas vegne. Med denne endringen står de langt friere til å forme livet sitt selv, legger hun til.

Vagle mener derimot at det er et økonomisk spørsmål rundt valget.

- Familien er blitt veldig stor de siste årene. Det faktum at fem av kongens barnebarn nå ikke har krav på apanasje, gjør jo regnestykket helt annerledes, understreker Vagle.

SKOLEKLAR: Prinsesse Madeleines eldste datter begynner på skolen neste år. Det betyr imidlertid ikke at familien må flytte hjem til Sverige, slik de tidligere ville vært nødt til. Her er Madeleine og ektemannen med Leonore da hun var ett år gammel. Foto: NTB Scanpix
SKOLEKLAR: Prinsesse Madeleines eldste datter begynner på skolen neste år. Det betyr imidlertid ikke at familien må flytte hjem til Sverige, slik de tidligere ville vært nødt til. Her er Madeleine og ektemannen med Leonore da hun var ett år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvor lenge Madeleine og familien blir værende i Florida gjenstår med andre ord bare å se, men det er ikke noe som binder dem til Sverige nå.

Positive til endringen

Etter kunngjøringen på mandag, kommenterte både Madeleine og Carl Philip farens avgjørelse på sine respektive Instagram-kontoer.

Mens en rekke svenske medier, deriblant avisen Expressen, mente at svenskekongen angivelig hadde trosset datteren ved å «fjerne» barna hennes fra kongehuset, tyder innlegget hennes på noe annet.

Til et bilde av seg selv og sine tre barn skrev hun nemlig følgende:

«Tidligere i dag gikk hoffet ut med informasjonen om at Leonore, Nicolas og Adrienne ikke lenger skal tilhøre kongehuset. Dette har blitt planlagt over lang tid. Chris og jeg synes det er bra at barna våre nå får en større mulighet til å forme sine liv som privatpersoner i framtiden».

Storebror Carl Philip skrev mye av det samme i sitt innlegg, og vektla at avgjørelsen er positiv for sønnene - som nå får friere roller i livene sine.

«Vi kommer til å fortsette å ha fokus på våre hjertesaker og engasjement. Vi kommer også til å fortsette å støtte kongen og kronprinsessen - vårt kommende statsoverhode - og kommer til å delta i kongehusets virksomhet på den måten som er ønsket», skrev prinsen på Instagram.

For øvrig er ikke Sverige det eneste kongehuset der ikke alle de kongelige barnebarna nå går under tittelen Deres Kongelige Høyheter.

Her til lands har kronprinsparets eldste datter, Ingrid Alexandra (15), tittel som Hennes Kongelige Høyhet, mens Sverre Magnus (13) har prinsetittel. Prinsesse Märtha Louise (48) sine tre barn, Maud Angelica (16), Emma Tallulah (11) og Leah Isadora (14), er selvsagt medlemmer av kongefamilien - men de er ikke Kongelige Høyheter og har heller ikke prinsessetitler.

Vis mer

LES OGSÅ: Avslører pikant trekantdrama

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer