NÅR KOMMER BABYEN? Prinsesse Sofia har termin i april, men hennes og prins Carl Philips førstefødte kan komme når som helst. Da Carl Philip ble født rakk ikke engang kong Carl Gustav å være tilstede - det var han imidlertid på ettårsdagen hans i 1980 (t.h). Foto: Aftonbladet/ TT Nyhetsbyrån/ NTB Scanpix
NÅR KOMMER BABYEN? Prinsesse Sofia har termin i april, men hennes og prins Carl Philips førstefødte kan komme når som helst. Da Carl Philip ble født rakk ikke engang kong Carl Gustav å være tilstede - det var han imidlertid på ettårsdagen hans i 1980 (t.h). Foto: Aftonbladet/ TT Nyhetsbyrån/ NTB ScanpixVis mer

Gjør prinsebabyen som Carl Philip?

Forhåpentligvis blir det mindre dramatisk under Sofias fødsel, enn da dronning Silva fødte den svenske prinsen for snart 37 år siden.

SEOGHØR.NO: Om få uker, eller muligens dager, blir prinsesse Sofia (31) og prins Carl Philip (36) foreldre for første gang.

Ifølge Svensk Damtidning har Sofia kun to offisielle oppdrag igjen før hun starter på mammapermisjon, og det er ingen tvil om at det svenske kongehuset er klare for å ønske en ny prins eller prinsesse velkommen til verden.

Som folk flest vet, kan jo babyer komme både før og etter termin, men det er uvisst om ekteparet har forberedt seg på at den nye verdensborgeren kan komme når som helst i disse dager. 

Nettopp dét skjedde nemlig da prins Carl Philip kom til verden for snart 37 år siden.

Dramatisk dag

Dronning Silvia hadde termin i starten av juni i 1979, men de forventet at den nyfødte kunne komme når som helst fra slutten av mai. 

Kong Carl Gustav (69) hadde derfor reist til Mainau i Tyskland for en helgetur i midten av mai, for å feire greve Lennart Bernadottes 70-årsdag. Den avgjørelsen angret han muligens på i ettertid.

Saken fortsetter under bildet.

DET FØRSTE BILDET: Dette er blant de første bildene som ble tatt av nyfødte Carl Philip. Her sammen med mamma Silvia, søster Victoria og pappa Carl Gustav.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
DET FØRSTE BILDET: Dette er blant de første bildene som ble tatt av nyfødte Carl Philip. Her sammen med mamma Silvia, søster Victoria og pappa Carl Gustav. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Tidlig på morgenen den 13. mai, mens kongen var bortreist, våknet nemlig dronningen av sine første sammentrekninger. Hun varslet barnepiken med en gang for at hun skulle kontakte kongen. 

Lang reisevei for å møte sønnen

Den gang hadde de alt utstyr klart på slottet for en eventuell hjemmefødsel, men Karolinska sykehus i Stockholm hadde også et rom klart til dronningen i tilfelle noe skulle skje under svangerskapet.

Det hele gikk imidlertid raskt, og klokken 07.20 den 13. mai kom den svenske prinsen til verden. 

Omtrent på samme tid satt kongen i bilen på vei til flyplassen i Zürich - en knapp halvtime etter han hadde blitt vekket til beskjeden om at dronningen var i gang med fødselen. 

Først da kongen ankom Zürich fra Mainau kunne han ringe hjem for å få vite at han var blitt far til en velskapt sønn. Etter å ha mellomlandet i København landet kongen endelig på flyplassen i Stockholm klokken 11.55, før han ble fraktet til slottet av en sjåfør og to sivilkledde politimenn. 

Saken fortsetter under bildet.

FEM ÅR: Her er prins Carl Philip kun fem år gammel. Her feirer den svenske kongefamilien jul i 1984. Foto: TT NYHETSBYRÅN
FEM ÅR: Her er prins Carl Philip kun fem år gammel. Her feirer den svenske kongefamilien jul i 1984. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

Spennende tid

Det var i oktober 2015 det svenske kongehuset delte nyheten om at Sofia og Carl Philip ventet sitt første barn sammen. Babynyheten kom fire måneder etter de giftet seg i en storstilt seremoni i Stockholm.

Det svenske prinseparet har termin i april, kun én måned etter prinsesse Victoria (38) fødte sitt andre barn, vesle prins Oscar Carl Olof. 

Allerede går det rykter om at parets førstefødte blir en gutt og at den lille tassen skal hete Bertil - oppkalt etter Carl Philips avdøde gudfar.

De kommende foreldrene har imidlertid ikke kommentert ryktene, så det blir spennende å få vite både kjønnet og navnet til barnet som kommer like rundt hjørnet. 

FØDER SNART: Det er ingen tvil om at prinsesse Sofia snart er klar for fødsel. Bildet ble tatt i forbindelse med fødselen til prins Oscar i starten av mars.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
FØDER SNART: Det er ingen tvil om at prinsesse Sofia snart er klar for fødsel. Bildet ble tatt i forbindelse med fødselen til prins Oscar i starten av mars. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

LES OGSÅ: Se, så stor prinsesse Estelle er blitt!