Norske kongehuset:

Gjør ikke som Danmark

Vår nordiske nabo hedrer kong Konstantin med rørende gest. Kong Harald lar være.

MISTET NÆR VENN: Den norske kongefamilien er i sorg etter at kong Konstantin gikk bort forrige uke. De hyller imidlertid ikke den tidligere kongen på samme måte som Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB
MISTET NÆR VENN: Den norske kongefamilien er i sorg etter at kong Konstantin gikk bort forrige uke. De hyller imidlertid ikke den tidligere kongen på samme måte som Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag 10. januar kom nyheten om at tidligere kong Konstantin av Hellas hadde gått bort, 82 år gammel.

Den tidligere kongen regjerte i Hellas fra 1964 til 1974, og var gift med søsteren til dronning Margrethe av Danmark (82), Anne-Marie (76).

Den danske kongefamilien er derfor i dyp sorg over tapet av et familiemedlem, og ifølge danske Billed Bladet har dronning Margrethe valgt å hylle sin svigerbror med en rørende gest.

Mandag holdes det begravelse for den avdøde ekskongen i Athen, men Margrethe har valgt å markere begravelsen i Danmark også.

ARVEREKKE: Leah Isadora Behn er aktuell i «Powerwomen» hvor hun snakker åpent om sitt forhold til den kongelige arverekken. Video: Viaplay/Rød Løper Vis mer

I dag kan man nemlig se flagget på halv stang utenfor Amalienborg i København, hvor den danske dronningen bor.

Det er imidlertid ikke bare Danmark kong Konstantin hadde et tett bånd til. Den greske kongen hadde også et godt forhold til Norge.

Se og Hør får imidlertid opplyst av Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, at det ikke vil bli flagget på halv stang utenfor Slottet i Oslo i dag.

FLAGGET PÅ HALV STANG: Slik så det kongelige slott ut i Oslo etter at nyheten om at prins Henrik hadde gått bort ble kjent. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
FLAGGET PÅ HALV STANG: Slik så det kongelige slott ut i Oslo etter at nyheten om at prins Henrik hadde gått bort ble kjent. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Ifølge kongehusets nettside er det faste regler som styrer hvilket flagg som til enhver tid er i bruk.

Det er kong Harald som bestemmer hvorvidt det skal flagges på halv stang eller ikke. Både da kong Haralds søster, prinsesse Ragnhild, og da den danske dronningens gemal prins Henrik gikk bort, ble det flagget på halv stang fra Slottsbalkongen.

STORBRITANNIA: En kongelig vakt så ut til å besvime under dronningens dødsvake i Westminster Hall i London onsdag 14. september. Video: AP / BBC Vis mer

- Kong Harald har bestemt at man skal flagge på halv stang fra Slottsbalkongen i dag og dagen prins Henrik bisettes. Dette viser hvor tette bånd det er mellom de to kongefamiliene i Danmark og Norge. Det er ikke bare en tung dag for den nærmeste familien. Både kong Harald og dronning Sonja sørger nok i dag over tapet av vennen, prins Henrik, uttalte Se og Hørs kongereporter Anders Johan Stavseng til Se og Hør den gang.

Den eksakte grunnen til at kong Harald ikke flagger på halv stang for den greske ekskongen er uvisst. Se og Hør har mandag formiddag ikke fått svar fra Slottet om hvorfor.

Ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, var den norske kongefamilien gode venner med kong Konstantin og hans familie.

Konstantin og Anne-Maries eldste sønn, kronprins Pavlos (55), og hans kone Marie-Chantal (54), er svært gode venner med det norske kronprinsparet. Kronprinsesse Mette-Marit (49) er blant annet fadder til Pavlos og Marie-Chantals sønn Odysseas (18). Til gjengjeld er Pavlos fadder til kronprinsparets sønn, prins Sverre Magnus (16).

Kronprinsparet, sammen med prinsesse Märtha Louise (51), er til stede i mandagens begravelse i Athen.

LES OGSÅ: Prins Harry kritiseres: - En tosk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer